MAINOS

Älä tuhlaa turhan takia - Luonnonystävän top 5 -vinkit säästävät selvää rahaa

MAINOS -

Arvostatko Suomen puhdasta luontoa ja sitä, että voimme nauttia metsien ja järvien antimista ympäri vuoden? Toivot varmaankin, että myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia samoista eduista vuosien saatossa. Ekologisuus on tätä nykyä trendikäs sana, ja monille suomalaisille luonnon hyvinvoinnista huolehtiminen on jo itsestäänselvyys. 

Tiesitkö, että ympäristöystävällinen elämä tulee monesti myös edullisemmaksi? Lue alta 5 helppoa vinkkiä, joiden avulla kasvatat kukkaroasi ja huolehdit samalla luonnosta.  

1. Laske lämpöä ja vaali villaa 

Kokeile, tarkenetko viileään vuodenaikaan yhdellä lisäkerroksella sen sijaan, että annat lämmityskulujen kohota kattoon ja eurojen haihtua ilmaan. Villasukat ja vähän kulahtaneemmat vaatteet katseenkestävän kotiasun alla pitävät olosi mukavana, ja kukkarosi hieman pulleampana. Vaatehuolto on ekoteko, varsinkin jos se auttaa nipistämään lämmityskustannuksista!  

2. Polje pyörällä tai liisaile landelle 

Jos asut kaupungissa, taittuu matkanteko monesti kävellen tai pyöräillen. Kun vältät autoilua, voit säästää huikeita summia – eikä sinun tarvitse käydä erikseen kuntosalilla! Hyötyliikunta on uusi musta. 

Jos kuitenkin tarvitset autoa silloin tällöin, kannattaa sinun ottaa harkintaan erilaiset leasing-palvelut, kuten vaikkapaGoMore. Kätevän palvelun avulla saat selvää säästöä satunnaiseen auton tarpeeseen, ja huolehdit samalla myös ympäristöstä.  

3. Lopeta lotraus ja hyödynnä hukkavesi 

Suomalaiset lotraavat veden kanssa erityisesti vessassa ja keittiössä. Kiinnitä huomiota vedenkulutukseesi tiskatessasi, suihkussa käydessäsi ja hampaita pestessäsi, ja sulje hana aina kun mahdollista. Vaikka suhtaudumme siihen monesti itsestäänselvyytenä, on puhdas vesi todellinen etuoikeus. 

Voit hyödyntää hukkavettä asettamalla lavuaariin keräysastian, johon kerääntynyt puhdas vesi toimii päivän aikana esimerkiksi astioiden liottamiseen, kahvinkeittoon tai kukkien kasteluun.  

4. Opettele oikea osoite jätteille ja kierrätyskamalle 

Säästä taloyhtiön rahaa – ja samalla omia eurojasi – huolehtimalla jätteiden oikeaoppisesta lajittelusta. Hanki jäteastia jokaiselle kategorialle. Varaa itsellesi tarpeeksi aikaa, ja perehdy lajittelun opettelemiseen kaikessa rauhassa. Jos tiedon määrä tuntuu päätähuimaavalta, etene askel kerrallaan: ensimmäisellä viikolla opettelet muovien lajittelun, ja toisella vaikkapa paperin ja pahvin. Parissa kuukaudessa olet jo täysin perehtynyt, ja lajittelu sujuu itsestään.  

Jos sinulta löytyy hyväkuntoisia, mutta tarpeettomaksi jääneitä huonekaluja, vaatteita tai muita tavaroita, voit myös myydä ne eteenpäin ja tienata samalla mukavastikin.  

5. Kasvata annoskokoa kasviksilla ja hoida hävikki 

Hedelmät ja vihannekset eivät ole vegaanien etuoikeus, vaan tuovat edullista ja maukasta vaihtelua myös sekasyöjän ruokapöytään. Voit lisätä viikon ruokalistaan pari kasvispäivää, tai opetella “jatkamaan” liha- tai kalaruokia vihanneksilla, jolloin saat isompia ja täyttävämpiä annoksia entistä halvemmalla. 

Huolehdi myös hävikistä: jos jääkaapissasi lymyää nahistuneita vihanneksia, surauta niistä sosekeitto, tai pilko ne vaikkapa pihvien sekaan. Rajoita kaupassa käynti korkeintaan kahteen kertaan viikossa, ja pidä pari hävikkipäivää ennen kuin lähdet tekemään isompia ruokaostoksia. Muista tarkistaa myös pakastimesta löytyvät parasta ennen -päivämäärät!