MAINOS

Selvitimme 5 myyttiä kulutusluotoista

MAINOS -

Kulutusluottoihin on liittynyt monenlaisia myyttejä jo kultaiselta 90-luvulta lähtien, jolloin luottoja jaettiin hyvin avokätisesti. Ajat ovat niistä muuttuneet, mutta pitävätkö myytit edelleen paikkansa?

Kotimainen lainavertailupalvelu Sortter tutki eri kulutusluottoja sekä niiden käyttökohteita, ja selvitti, onko myyteissä perää. Sortterin markkinointijohtaja Lauri Miettinen kertoo, mitä kulutusluotoista olisi kaikkien hyvä tietää.

Myytti 1: Kulutusluotto tarkoittaa pikavippiä

Pikavippi on vakuudetonta lainaa, aivan kuten kulutusluottokin on. Kulutusluotto ei kuitenkaan tarkoita pikavippiä.

Pikavippi on tavallisesti lainasummaltaan pieni laina, jolla on lyhyt laina-aika. Pikavippi on yleensä noin 50–500 euron suuruinen luotto ja sen takaisinmaksuaika on alle vuoden.

Kulutusluotto voi olla lainasummaltaan suurikin laina, tavallisesti 1 000–60 000 euron väliltä. Lainan voi hakea pankista tai rahoituslaitokselta eikä sen ottamiseen tarvita vakuuksia tai takaajia. Kulutusluoton laina-aika vaihtelee muutamista vuosista aina 15 vuoteen asti.

– Kulutusluotto on vakuudetonta lainaa, jota kuka tahansa voi hakea rahoittamaan esimerkiksi uuden auton ostoa tai asunnon remonttia. Lainan hakeminen on helppoa ja nopeaa eri elämäntilanteisiin, Miettinen sanoo.

Myytti 2: Kulutusluoton korko on todella suuri

Kulutusluoton korko mielletään usein suureksi, mutta todellisuudessa korko voi olla hyvinkin edullinen ja jopa edullisempi kuin oman pankin luottokortissa.

Tällä hetkellä korot liikkuvat 4–10 prosentin välillä, kun taas luottokortin korko voi olla jopa 20 %.

– Jokaisella lainalla on aina nimelliskorko. Ei kuitenkaan pidä paikkansa, että kulutusluottojen korko olisi jotenkin huomattavan suuri. Toki haettu lainasumma sekä hakijan oma elämäntilanne vaikuttavat pankin ehdottamaan korkoon, mutta tällä hetkellä korko voi olla maksimissaan 10 %, Miettinen kertoo.

Myytti 3: Kulutusluotto kannattaa ottaa omasta pankista

Moni turvautuu juuri oman pankkiin silloin, kun tarvitsee lainaa. On luonnollista ajatella, että pankin asiakkuus toisi edulliset lainaehdot.

Omasta pankista ei kuitenkaan välttämättä saa edullisinta lainatarjousta.

– Jos hyväksyy oman pankin tarjouksen, ei voi tietää, että onko se edullinen vai kallis, sillä vertailukohta puuttuu. Lainojen korot elävät jatkuvasti, joten pankin asiakkuus ei takaa edullisuutta, Miettinen sanoo.

Siksi vakuudettomat lainat kannattaa aina kilpailuttaa. Kilpailuttamisella saatava säästö voi olla jopa tuhansia euroja, riippuen lainan määrästä ja laina-ajasta. Voit vertailla lainatarjousten hintaeroja Sortterin sivuilta löytyvällä lainalaskurilla.

Myytti 4: Kulutusluottoa ei kannata koskaan ottaa

Kulutusluoton ottamisessa kannattaa käyttää harkintaa, mutta joissakin tilanteissa kulutusluotolla voidaan jopa helpottaa omaa taloutta. Lisäksi toisinaan voi tulla yllättäviä tilanteita, kuten tarve päivittää auto tai kunnostaa omaa kotia.

– Usein työssäkäyvät hakevat kulutusluottoa joko uuden auton hankintaan, asunnon tai mökin remontointiin tai vanhojen lainojen yhdistämiseen. Luoton ottaminen ei syö kuluttajan omia säästöjä, vaan lainan kuukausilyhennys on suhteutettu kuluttajan omaan talouteen, Miettinen sanoo.

Lisäksi kulutusluotto mahdollistaa velkojen yhdistämisen edullisemmaksi lainaksi. Yhdistelylainan avulla vanhat luotot, osamaksusopimukset ja luottokorttivelat on mahdollista yhdistää yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Yhdistämisellä voi saada tuntuvia säästöjä luottojen kustannuksista, sekä tasapainotettua omaa taloutta.

Myytti 5: Kulutusluoton kilpailuttaminen ei kannata

Lainojen ja luottojen osalta kilpailuttaminen kannattaa aina. Eri luotontarjoajien ja pankkien ehdot vaihtelevat merkittävästi, joten kilpailuttamisella löytää itselleen parhaimman luoton.

Jo pelkästään lainan nimelliskorko vaihtelee paljon 4–10 prosentin välillä. Lisäksi pankkien lainaehdot eroavat toisistaan paljon eri ajankohtina ja eri hakijoiden kesken.

– Laskimme, että vuonna 2021 Sortterin asiakkaat säästävät tyypillisesti 1 038 €, kun he kilpailuttavat lainansa vertailupalvelussamme. Säästö on merkittävä summa kenelle tahansa kuluttajalle, Miettinen sanoo.

Säästö on saatu laskemalla edullisimman ja kalleimman lainatarjouksen erotus, kun lainasummana on ollut 8 000–10 000 euroa.

Lainojen kilpailuttaminen on nykyään helppoa

Kuluttaja voi kilpailuttaa vakuudettomat lainat joko itse tai käyttämällä erilaisia lainojen kilpailutuspalveluja, kuten kotimaista Sortteria.

Sortter on yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalveluista. Täyttämällä lainahakemuksen saat tarjouksen jopa kymmeniltä eri pankeilta.

Lainojen vertailu tapahtuu palvelussamme todellisen vuosikoron avulla. Järjestämme lainat edullisuusjärjestykseen, joten voit helposti vertailla eri lainaehtoja ja valita tarpeisiisi soveltuvan lainan.

Tutustu lisää ja siirry kilpailuttamaan lainasi.