sunnuntai 29.1.2023 | 04:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Haapavesi-lehden päätoimittajan avoin kirje Keravan kaupungin toimialajohtaja Anu Laitilalle – Minulla on ehdotus, miten kannattaa toimia kun törmää maksumuuriin

Su 12.4.2020 klo 10:00 | päivitetty ma 08:00

Hei Anu!

Saatat ihmetellä, että vanhan kotipaikkakuntasi Haapaveden paikallislehden päätoimittaja ottaa sinuun näin yllättäen kirjeitse yhteyttä. Syynä on kommentti, jonka kirjoitit kiirastorstaina eräälle Facebook-kaverillesi.

Kaverisi oli jakanut seinällään, julkisena päivityksenä Haapavesi-lehden uutisen siitä, että paikallinen suodatintehdas M-Filter on ryhtynyt valmistamaan hygieniamaskeja. Kommentoit jakoa näin: ”T (kaverin nimi), juttu on maksumuurin takana, joten en näe sitä kokonaan. Pystytkö jakamaan tekstin jotain kautta?”

Voisin tietenkin olla ilahtunut siitä, että Haapavesi-lehden uutinen kiinnostaa Keravan kaupungin vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtajaa, entistä Suomen Viron-instituutin johtajaa, entistä Lukukeskuksen ja Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtajaa ja Suomen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan puolisoa.

Kiinnostaa jopa niin paljon, että tämä äityy kannustamaan Facebook-kaveriaan loukkaamaan tekijänoikeuksiamme.

En ilahtunut. Minua jurpii aivan vietävästi.

Meille tilattavien lehtien päätoimittajille on toki aivan arkipäiväistä, että saamme selittää ihmisille, miksi lehtiemme sisältöä julkaistaan netissä maksumuurin takana – erityisesti niitä kiinnostavimpia juttuja, joita ei muissa medioissa ole tarjolla. Tavallinen lopputulema näissä keskusteluissa on, etteivät ihmiset vain ole tulleet ajatelleeksi, että tilausmaksut ovat lehdelle toiminnan edellytys.

Ilmeisesti tätä sarkaa on kuitenkin vielä kynnettävänä, jos asia on edelleen epäselvä jopa ihmiselle, joilla on sellainen koulutus- ja työtausta kuin sinulla.

Esimerkiksi meillä Haapavesi-lehdessä on viime vuosina kutakuinkin tasan puolet tuloista tullut ilmoituksista, puolet tilausmaksuista.

Olen hirveän kiitollinen siitä, että meillä on suuri joukko uskollisia tilaajia. Uskoisin, että monet paikkakunnalta maailmalle muuttaneet etätilaajamme haluavat tilata Haapavesi-lehteä siksi, että heitä kiinnostaa vanhan kotipitäjän asiat. Mutta myös siksi, että he ymmärtävät miten iso merkitys koko paikkakunnan elinvoimalle paikallislehdellä on.

Ehkä tavallisena torstaina olisin osannut ohittaa kommenttisi olankohautuksella. Nyt takana sattui olemaan erityinen viikko. Julkaisijamme KPK Median yt-neuvottelut olivat päättyneet paria päivää aikaisemmin. Koronakevät on kurittanut myös paikallislehtiä ja ilmoitustulot ovat pienentyneet merkittävästi. Valitettavasti myös muutama tilaaja on joutunut heikentyneen taloustilanteen vuoksi luopumaan lehdestä.

Jotta lehti selviäisi kriisin yli, toimittajani ja minä olemme suostuneet luopumaan 75 prosentista lomarahoistamme. Suomeksi sanottuna: palkkamme pienenee, työmäärä ei. Lomauttaminen ei ollut meille vaihtoehto, sillä lukijoillemme lehti on tällä hetkellä tavallistakin tärkeämpi. Äärettömän joustava myyntipäällikkö tarjoutui vapaaehtoisesti kymmenien päivien lomautukseen. Toivon, että nämä toimet riittävät emmekä joudu tekemään ratkaisuja, joilla heikentäisimme kohtalokkaasti lehden toimintaedellytyksiä.

Anu hyvä, ehkä seuraat puolisosi ja tämän työkavereitten eli Suomen hallituksen kannanottoja ja tiedät, että yksi tärkeä viesti viime päivinä on ollut kehotus käyttää paikallisia palveluita, jotta talouskriisi ei syvenisi. Saattaa olla, että moni ei tule ajatelleeksi paikallislehteäkin paikallisena palveluna ja tärkeänä osana paikkakunnan elinkeinotoimintaa.

Ehdotan, että kun seuraavan kerran haluat lukea jonkun Haapavesi-lehden jutun ja törmäät maksumuuriin, valitse mahdollisuus tutustua lehden sisältöön pari viikkoa maksutta. Sen jälkeen saatat kiinnostua tilaamaan lehden. Meillä on tällä hetkellä aivan mahdottoman edullinen tarjous nettilehden sisällöistä.

Tämän jutun julkaisen netissä kuitenkin vapaasti luettavaksi, jotta ministeriperheessäkin varmasti olisi varaa se avata.

Kevätterveisin

Katariina Anttila

päätoimittaja

Haapavesi-lehti

Lisäys 13.4. kello 8.00: Anu Laitila on vastannut kirjeeseen sähköpostiviestillä, jossa kertoo tilanneensa Haapavesi-lehden.

Lue Keskipohjanmaa-lehden toimituksen tekemä juttu aiheesta:

Faktapohjaiselle journalismille on entistä enemmän kysyntää koronapandemian aikana – Esimerkiksi Haapavesi-lehti haluaa kunnioittaa tilaajiaan ja tämän vuoksi maksumuurin kiertämistä verkossa ei hyväksytä

#