lauantai 19.9.2020 | 02:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen: NordFuelin tuki valtavan iso asia Haapavedelle ja koko alueelle – Hankkeen eteneminen ei kuitenkaan poista tarvetta kaupungin palveluverkon uudistamiseen

SUVI HYTTINEN
To 13.2.2020 klo 17:21 | päivitetty to 18:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Tämä on aivan valtavan iso asia Haapaveden kaupungille ja paljon isommallekin alueelle. Työllisyysvaikutus kerrannaisvaikutuksineen on useita satoja työpaikkoja. Hanke tuo tänne mielettömän ison buustin, kommentoi vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen tänään saatuja hyviä uutisia NordFuel Oy:n biojalostamohankkeen etenemisestä.

Hallituksen raha-asiainvaliokunta on puoltanut 24,5 miljoonan euron energiatuen myöntämistä Haapavedelle suunnitellun biojalostamon toteuttamiseen. Käytännössä se varmistaa valtion rahoituksen jättimäiselle noin 280 miljoonaa euroa maksavalle laitokselle.

– Tärkeä juttu tässä on myös se, että biojalostamo edustaa juuri sitä tulevaisuuden teknologiaa, joka tulee korvaamaan jo olemassa olevaa ja poistuvaa teknologiaa, Manninen toteaa ja arvelee, että hankkeen toteutuminen tuo Haapavedelle tai lähialueella muutakin samaan alaan kuuluvaa yritystoimintaa.

– Yritys on tehnyt ihan älyttömän määrän töitä tämän hankkeen eteen. Kaupunki on vuosien varrella toiminut hankkeessa mahdollistajana ja taustavaikuttajana, mutta kiitos kuuluu nyt yritykselle ja sen toimijoille, jotka työn pääasiassa ovat tehneet, hän jatkaa.

Mannisen mukaan uutinen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaupunki voisi unohtaa säästöohjelman ja palveluverkon uudistamisen.

– Meidän pitää saada oma pakka kuntoon, jotta voidaan jatkossakin tukea hankkeen etenemistä. Se ei ole tässä kääntöpuolena, että nyt voitaisiin unohtaa palveluverkkotyö. Peruspalveluiden pitää olla kunnossa sitten, kun hankkeen hyödyt vuosien päästä alkavat meille realisoitumaan.

NordFuelin projektinjohtaja Timo Strengell kertoo, että yhtiössä odotetaan vielä Työ- ja elinkeinoministeriön virallista päätöstä tuen myöntämisestä.

– Raha-asianvaliokunnan puolto on tietysti hirmu hyvä ja positiviinen indikaatio, mutta valitettavasti en voi kommentoida asiaa enempää ennen kuin virallinen päätös on saatu.

Strengell arvioi, että päätöksen saaminen voi kestää ensi viikon alkupuolelle.

NordFuel odottaa vielä myös Aluehallintoviraston ympäristölupapäätöstä.

– Sitä odotellaan saapuvaksi kevään korvilla. Nyt meillä on kuitenkin selkeä kuva siitä, että lupa-asia on Avilla käsittelyssä, Strengell kertoo.

Lue täältä aiempi uutinen hankkeen rahoituksesta.

Juttuun lisätty Timo Strengellin kommentit 13.2. klo 18.

#