keskiviikko 12.8.2020 | 15:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Pitkälän mielipidekirjoitus: Vähämäen ladulla sattui paras koulukuuleminen

Ti 14.1.2020 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hiihtelin kuntolenkkiä täydenkuun perjantaina, 10.1. Karsikkaan Vähämäessä monien muiden hiihtäjien tapaan. Ollessani viimeisellä kierroksella näin edessäni pikkupojan kömpsähtäneenä ladulle.

Tiedustelin häneltä, että kävikö sinulle pahasti? Siihen poika vastasi: ”Ei käynyt.” Tuliko verta? ”No ei tullut, vain toinen housunlahe nousi vähän siinä kaatuessa eikä tullut naarmujakaan.”

Hänen isoveli hiihteli edellä ja jäi odottelemaan pikkuveljeä. Hiihtolenkki jatkuikin rupatellen niitä näitä. Kysäisin pojilta, että missä koulussa he käyvät koulua, Maliskylällä vai Vatjusjärvellä? Vatjusjärvellä sanoivat käyvänsä, vanhempi kolmosella ja nuorempi ykkösellä. ”Meinaavat lakkauttaa meidän koulun, parhaan kyläkoulun”, tuumasi vanhempi pojista. Saihan siinä samalla kehut myöskin koulun opettajatkin. Oli helppo yhtyä poikien näkemykseen.

Sanoin sitten heille: ”Arvaatteko pojat, että minäkin olen siitä päättämässä ja mehän ei sitä lakkauteta.” ”Häh – no hyvä, ja sano sitte niille, ettei sitä saa lakkauttaa seuraavanakaan syksynä!” Sen lupasin tehdä.

Tämä taisikin olla paras kuuleminen käydyssä kouluverkkokeskustelussa tähän mennessä. Ainakin se oli mieleenpainuva, hauska ja konstailematon poikien kannanotto aiheesta. Tuli lapsivaikutusten arviointiakin samalla tehtyä. Lasten suusta se totuus aina tulee.

Ja tässä evääksi niille päättäjille, joille se ei ole ihan selvää, että keitä varten nämä sivukylien koulut ovat olemassa.

Heikki Pitkälä

kaupunginvaltuutettu

Haapavesi-ryhmä

#