Tuki- ja liikuntaelinten toiminta perustuu kollageeniin - Varmista sen riittävä saanti

Kollageeni on proteiini, joka muodostaa suuren osan kehon sidekudoksista, se on välttämätön monien erilaisten kudosten rakenteelle ja toiminnalle.

Kun ikäännymme, kollageenin tuotanto kehossamme alkaa laskea, mikä vaikuttaa negatiivisesti sekä liikuntakykyyn että ihon joustavuuteen. Tämä on syynä siihen, miksi monet etsivät keinoja lisätä kollageenin saantia ruokavalion tai ravintolisien avulla.

Mitä on kollageeni ja mitä se tekee?

Kollageeni on proteiini, joka on olennainen osa monia kehomme toimintoja, ja sen vaikutukset näkyvät päästä varpaisiin. Kollageenin tehtävät elimistössä ovat seuraavat:

1.Ylläpitää kudosten elastisuutta: Kollageeni varmistaa, että iho, jänteet ja nivelsiteet pysyvät joustavina.

2.Vahvistaa luita ja lihaksia: Kollageeni tukee luun tiheyttä sekä lihasten hyvinvointia, jotka ovat tärkeitä fyysisen aktiivisuuden ja terveyden kannalta.

3.Kudosten liittäminen toisiinsa: Kollageeni toimii 'liimana', joka yhdistää erilaiset kudokset.

4.Mahdollistaa liikkumisen: Kollageeni on tärkeä osa nivelsiteitä ja jänteitä, jotka mahdollistavat liikkeen.

5.Edistää ihon hyvinvointia: Kollageeni auttaa pitämään ihon kiinteänä, sileänä ja nuorekkaana.

6.Lisätä luuston iskunkestävyyttä: Kollageeni parantaa luiden iskunkestävyyttä, mikä voi vähentää murtumariskiä.

Kollageenin puutos voikin vaikuttaa moniin kehon osiin ja johtaa erilaisiin oireisiin ja terveysongelmiin. Näitä ovat muun muassa nivelkivut ja -jäykkyys, hiustenlähtö, verenkiertohäiriöt ja sydänsairaudet, luiden haurastuminen sekä ruoansulatusongelmat.

Kollageenin tuotannon vähentyessä voi tueksi ottaa kollageenilisät, joita on joka lähtöön, aina jauheista ja kapseleista voiteisiin. Kollageenituotteita myy muun muassa kotimainen Oiva Apteekki, joka ottaa valikoimiinsa vain viranomaisten seulan läpäisseitä tuotteita. Nopea toimitus tuo tuotteet luotettavasti, vaikka kotiovelle asti.

Paras kollageeni riippuu käyttötarkoituksesta

Mikä on sinulle sopivin kollageeni, riippuu henkilökohtaisista tarpeistasi sekä siitä, mihin tarkoitukseen kollageenia otat. Tässä on joitakin tekijöitä, jotka voivat auttaa sinua valitsemaan hyvän kollageenin, olipa kyse sitten ruokatuotteesta tai ravintolisästä:

-Luuliemi: Luuliemijauhetuotteet toimivat luonnollisena lähteenä kollageenin lisäksi glukosamiinille ja aminohapoille. Sen vaikutukset ulottuvat nivelten, hiusten, ihon, kynsien ja vatsan terveyden tukemiseen, ja se myös auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää.

-Nivelille suunnatut tuotteet: Niveltuotteissa on usein mukana kollageenin imeytyvistä tukeva C-vitamiini tai mangaani, jotka edistävät myös luuston normaalia toimintaa.

-Ihon terveys: Ulkoisen hyvinvoinnin tueksi lisätään kollageenituotteisiin usein hiuksia ja kynsiä vahvistavaa biotiinia.

-Liikunnan tueksi: Urheilusuoritusta tai -tavoitteita varten tehdyt kollageenituotteet sisältävät monesti MSM:ää eli “orgaanista rikkiä”. MSM vaikuttaa useisiin samoihin elimistön osiin kuin kollageeni.

Kollageenin tarve on yksilöllinen, mutta yleisesti ottaen kollageenilisien annostukset voivat vaihdella noin 5–20 gramman välillä päivässä. Annostusohjeita noudattamalla vältyt haittavaikutuksilta, ja lääkäri tai ravitsemusasiantuntija voi auttaa määrittämään henkilökohtaisen kollageenitarpeesi tarkasti.

Hikiliikunta tukee kollageenin tavoin niveliä ja ihoa

Myöskään liikuntaa ei pidä unohtaa, sillä se tukee monia kehon toimintoja, kuten sydämen terveyttä, painonhallintaa ja mielialan kohottamista. Liikkumalla rakennat ja ylläpidät lihasvoimaa, ja kollageenilla taas tuet nivelten ja sidekudosten terveyttä, mikä yhdessä luo synergisen vaikutuksen.

Terveellinen liikunta aiheuttaa puolestaan hikoilua, joka puhdistaa ihohuokosia ja voi auttaa ihon kosteutuksessa. Lisäksi verenkierron edistäminen johtaa hehkuvampaan ja terveempään ihoon, jonka kollageeni pitää kimmoisana. Näin saadaan aikaiseksi nuorekas ja hyvää oloa säteilevä olemus!

Kollageenista on siis moneksi, ja sitä on lähes kaikkialla kehossa, joten sen riittävän saannin varmistaminen vaikuttaa kokonaishyvinvointiin. Iän myötä vähenevä kollageenin tuotanto on helppo korvata kollageenilisillä, ja se voi ehkäistä niin nivelvaivoja kuin ihon veltostumista. Asioimalla suomalaisessa verkkokaupassa ja noudattamalla annostusohjeita varmistut tuotteiden turvallisuudesta.