Testaa tasapainosi näillä hauskoilla haasteilla!

Tasapainoharjoittelu on tärkeää useista eri syistä. Tasapainotreeni vahvistaa tasapainoa ylläpitäviä lihaksia, parantaa koordinaatiota, parantaa kehotietoisuutta proprioseptiikkaa ja lisää keskivartalon voimaa.

Kaikki nämä hyödyt yhdessä parantavat kehon liikkeiden hallintaa, vähentävät loukkaantumisriskiä ja parantavat suorituskykyä erilaisissa fyysisissä aktiviteeteissa. Tasapainoharjoittelu on erityisen arvokasta iäkkäille aikuisille, sillä se voi myös auttaa ylläpitämään hyvää ryhtiä ja ehkäisemään kaatumisia.

Tasapainoa voidaan hioa johdonmukaisella ja monipuolisella harjoittelulla, joista helpoimpia ovat esimerkiksi yhdellä jalalla seisominen. Myös joogaaminen ja voimaharjoittelu parantaa fyysisen voiman ja joustavuuden lisäksi myös tasapainoa.

Harjoittelua voi myös kohdentaa enemmän tasapainoa kehittäväksi tasapainolautatreenien avulla. Tasapainolaudat ovat edullisia lisälaitteita kaikille kuntosaleille, joilla on merkittävä hyöty kunnossa pysymiselle. Siitä saa hyvän apuvälineen myös esimerkiksi punnerrustreeniin. Alla olevan haasteen avulla voit haastaa itsesi ja kaverisi, ja testata, kuinka hyvä tasapaino sinulla oikeastaan onkaan.

Tasapainolautahaaste aloittelijoille

Tähän haasteeseen tarvitset välineeksi ainoastaan tasapainolaudan. Jos lautaa ei jo valmiiksi löydy kaapin nurkilta, voit tilata tasapainolaudat helposti kotiin Gorilla Sportsin verkkokaupasta

Seiso tasapainolaudalla, jalat hartioiden leveydellä toisistaan. Tarvittaessa voit pitää kiinni tuolista tai seinästä, kunnes olet tottunut tasapainolaudan käyttöön.

Yritä tasapainoilla laudalla 30 sekunnin ajan ilman, että mikään laudan osa koskettaa maata. Pidä vartalosi suorana ja käytä jalkojasi, jalkojasi ja keskivartaloasi tasapainon ylläpitämiseen.

Aina kun onnistut tasapainoilemaan 30 sekuntia, lisää kestoa 10 sekunnilla. Tavoitteesi on pystyä tasapainoilemaan 2 minuuttia yhtäjaksoisesti.

Tasapainolautahaaste edistyneille

Tämä hauska mutta jo selkeästi haastavampi haaste treenaa tasapainoa sekä proprioseptiikaa toden teolla. Sujuvan treenaamiseen takaamiseksi kannattaa varmistaa, että tasapainolauta on jo tarpeeksi tuttu kaveri. Tasapainolaudan lisäksi tarvitset ämpärin sekä pari pienempää palloa, esimerkiksi tennispalloja.

Seiso tasapainolaudalla, jalat hartioiden leveydellä toisistaan. Aseta maali, eli ämpäri, noin viiden metrin päähän sinusta. Pidä kummassakin kädessä palloa.

Haasteena on heittää pallot tai papupussit maaliin ja säilyttää samalla tasapaino laudalla. Yritä saada mahdollisimman monta palloa tai papupussia maaliin 2 minuutissa. Voit lisätä vaikeutta sulkemalla toisen silmän tai tekemällä sen hieman epätasaisella alustalla.

Muista, että näiden haasteiden tavoitteena on parantaa tasapainoa ajan myötä, joten älä lannistu, jos ne tuntuvat aluksi vaikeilta. Johdonmukaisuus on avainasemassa. Kuuntele myös aina kehoasi, jotta vältät ylirasituksen tai loukkaantumisen. Nauti tasapainoharjoittelusta!