Pk-yrityksen rahoitus vuonna 2024 – selvitä vaihtoehdot, kilpailuta yrityslainat ja hallitse rahoituskuluja

Tänä vuonna yritysrahoituksessa korostuvat rahoituskustannusten hallinta ja ketteryys sekä tietoisuus eri vaihtoehdoista.

Vuoden 2023 korkojen nousu aiheutti sen, että yrityslainoja haettiin pankeista ja muista rahoituslaitoksista aiempia vuosia selvästi vähemmän. Yleisin lainatyyppi yrityslainoissa on rahoitusleasing, jonka jälkeen tulevat perinteisempi yrityslaina ja factoring.

Korkojen suhteen positiivinen merkki on, että ne ovat olleet tämän vuoden puolella laskusuunnassa verrattuna viime syksyyn. Tämä voi helpottaa yrityslainan hakemista: nyt onkin hyvä hetki arvioida, miltä yrityksen pidemmän aikavälin näkymät investointitarpeiden suhteen näyttävät.

Selvitä rahoitusmuodot ja löydä yrityksellesi sopivin

Vuonna 2024 julkisen rahoituksen puolella on tapahtunut muutoksia, kun esimerkiksi Finnvera on muokannut takausehtojaan ja de minimis -tuen enimmäismäärä nousi. Ylipäätään erilaisia tukia ja rahoitusmuotoja on saatavilla hyvin laajasti esimerkiksi kansainvälistymisen tarpeisiin.

Yrittäjän onkin yhä tärkeämpää pysyä tietoisena eri vaihtoehdoista oman yrityksen rahoitustarpeiden näkökulmasta. Monissa vaihtoehdoissa on omat etunsa ja haasteensa.

Pienten ja keskisuurten yritysten oikea rahoitusmuoto määräytyy pitkälti tarpeen mukaan ja siihen vaikuttavat:

  • rahoituksen merkitys liiketoiminnalle
  • tarvittava summa
  • rahoituksen kiireellisyys
  • käytettävissä olevat vakuudet
  • yrityksen budjetti ja maksukyky
  • alan ja liiketoiminnan näkymät.

Kun heilahduksia markkinassa voi tapahtua lyhyessäkin ajassa, on nopeus ja ketteryys varmasti arvokas ominaisuus rahoituksessa tänäkin vuonna. Tämän vuoksi voi olettaa, että leasing ja factoring säilyttävät suosionsa lainatyyppeinä ja yrityksen talouden tasapainottajana erityisesti pk-yrityksissä.

Myös yrityslaina on pienelle tai keskisuurelle yritykselle nopea ja työmäärältään kevyt keino hankkia rahoitusta, jota ei ole sidottu tiettyyn yritysmuotoon tai käyttökohteeseen. Yrityslaina on joustava vaihtoehto erilaisiin tarpeisiin alkaen laitehankinnoista markkinoinnin kehittämiseen tai käyttöpääoman lisäämiseen.

Säästä rahoituskustannuksissa kilpailuttamalla yrityslainat

Yrityslainan korkokuluja voi hillitä optimoimalla laina-ajan järkeväksi sekä kilpailuttamalla yrityslainat. Mitä pidempi laina-aika on, sitä enemmän syntyy myös korkokuluja, mikä on hyvä huomioida investoinnin kannattavuudessa – sen pitää tuottaa voittoa. Sopiva laina-aika on sellainen, jossa lyhennyserä ei kuormita yrityksen kassaa kohtuuttomasti, mutta laina lyhenee ilman turhia viivytyksiä.

Yrityslainan kilpailuttaminen vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Helpointa kilpailuttaminen on Sortterin lainavertailun avulla, joka takaa reilun ja luotettavan kilpailutuksen vain yhdellä hakemuksella. Se säästää lainanhakijan työtä ja yrityksesi saa sille räätälöidyt tarjoukset eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta – usein jo samana päivänä.

Kilpailutettaessa lainat tulee huomioida kaikki lainasta syntyvät kulut. Todellinen vuosikorko sisältää koron lisäksi kaikki kulut. Sortter tekee kilpailutuksesta läpinäkyvää, sillä se vertailee lainoja todellisen vuosikoron mukaan.

Sortterin avulla yrityslainan kilpailutus ei vaadi ylimääräistä työtä ja se voi parhaimmillaan säästää merkittävästi lainakustannuksissa.

Kotimainen Sortter panostaa kirjoittamansa sisällön laatuun ja ajankohtaisuuteen. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Tämän artikkelin on kirjoittanut sisällöntuottaja Teija Välinoro. Lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.