Näin luot näyttävän julkisivun kotiin tai mökille

Onko talon tai mökin sisääntuloalue päässyt rapistumaan? Eikö julkisivu näytä enää siistiltä ja kutsuvalta?

Nämä vaiheet toteuttamalla loihdit kotisi tai mökkisi sisäänkäynnille uuden kukoistuksen.

Näyttävän julkisivun luominen alkaa tästä

Ensimmäinen askel näyttävän julkisivun ja sisäänkäynnin luomisessa kotiin tai mökille on sisääntuloalueen siistiminen. Kerää pois roskat ja risut sekä rikkinäiset ja muuten sisäänkäynnin yhteyteen sopimattomat tavarat.

Arvioi sitten, miltä julkisivu näyttää tällä hetkellä ulkopuolisen silmin. Millainen tyyli julkisivuun sopii? Millaisia ihmisiä talossa asuu julkisivun perusteella? Näyttääkö talo ylipäätään asutulta vai ovatko rikkakasvit vallanneet etupihan?

Voit parantaa sisäänkäynnin ilmettä heti pesemällä julkisivun ovet ja ikkunat sekä niiden karmit. Puhdista portaat tai kynnys sekä mahdolliset kaiteet tai kivetykset. Hanki ulko-oven eteen kestävä ovimatto.

Huolehdi, että talo on helppo löytää. Kiinnitä talon numero näkyvälle paikalle. Tärkeä osa ilmettä on postilaatikko, jonka voit hankkia julkisivun tyyliin sopivana. Postilaatikko kertoo myös, keitä talossa asuu. Halutessasi voit hankkia ulko-ovelle vielä erillisen nimikyltin.

Jos talon julkisivussa on useampi ovi, kannattaa ulko-ovi merkitä selkeästi. Ovimaton lisäksi voit hankkia ulko-oven läheisyyteen koristeita, kuten ovikranssin tai riippulyhdyn. Niiden avulla vierailija tietää, mistä löytyy talon pääsisäänkäynti. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata siivousvälineet sekä postilaatikot ja talonnumerot. Valikoimasta löytyy myös erilaisia lyhtyjä ja ovimattoja.

Kulkuväylä ulko-ovelle kuntoon

Jos rikkakasvit ovat vallanneet talon etupihan, aloita näyttävän julkisivun luominen ensin kitkemällä rikkakasvit pois. Tarvitset puutarhavälineitä, kuten lapion, kuokan ja hanskat. Kitkemiseen on olemassa myös omia välineitään: esimerkiksi Fiskars valmistaa rikkaruohonpoistajia, joilla saat ei-toivotut kasvit irrotettua maasta juurineen.

Mikäli pihassa on jo kivetys tai valmis polku, puhdista se liasta ja rikkaruohoista. Jos teet pihaan uuden kulkuväylän, valitse kestävä ja helppohoitoinen materiaali. Kivi, betonilaatat tai tiili ovat hyviä vaihtoehtoja pihatien kivetykseen. Kiveyksen perustukset kannattaa tehdä huolellisesti, jotta laatat eivät liiku esimerkiksi roudan vaikutuksesta. Tasoita kivetettävä alue ja tee tarvittaessa salaojat.

Pihapolun voi muotoilla myös sorasta. Myös tällöin alue kannattaa ensin siistiä rikkakasveista. Polun perustukset tehdään kerroksittain. Materiaalit ja työvaiheet riippuvat siitä, millainen maaperä pihassa on. Polun reunoille kannattaa asentaa reunakivetykset tai kasvillisuutta, joka pitää polun siistinä ja estää kasvillisuuden leviämistä pihapolun tai kivetyksen puolelle.

Kun valitset kasveja pihaan, mieti, millainen ilmasto ja maaperä pihassa on. Pohdi myös, kuinka paljon jaksat hoitaa puutarhaa. Ainakin osa kasveista kannattaa olla helppohoitoisia ja ikivihreitä, jotta pihassa on vehreyttä ympäri vuoden.

Jos julkisivu on lähinnä kivetystä tai asfalttia, voit lisätä kasvillisuutta ruukkujen ja istutuslaatikoiden avulla. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löydät ulkokäyttöön sopivat ruukut ja istutuslaatikot eri kokoisina ja eri materiaaleista valmistettuina.

Sisääntuloalueen ja pihapolun tulee olla turvallisia

Kun sisäänkäynti on siistitty ja ulko-oven kulkuväylä on kunnossa, on aika panostaa turvallisuuteen ja estetiikkaan. Valaistus on tärkeä osa julkisivun tunnelmaa ja käytännöllisyyttä. Julkisivulla tulisi olla vähintään ovivalo, joka valaisee paitsi ulko-oven, myös talon numeron. Ovelle sopii ulkoseinävalaisin tai oven yläpuolelle kiinnitettävä ulkokattovalaisin. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata myös numerolla varustetun valaisimen.

Kulkuväylä tieltä ovelle kannattaa valaista, jotta ovelle on turvallista kulkea myös pimeällä. Lisäksi valaistus lisää talon näyttävyyttä. Pihapolku on helppo valaista esimerkiksi pylväsvalaisimilla. Voit hankkia pihaan myös koristevalaisimia, jotka korostavat pihan tai talon kiinnostavia yksityiskohtia tai näyttäviä kasveja.

Ulkovalaisimiksi kannattaa valita LED-valoja, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Liiketunnistimella tai ajastuksella toimivat valot syttyvät juuri silloin, kun valaistusta tarvitaan. Älyvalaistus helpottaa valaistuksen säätämistä joustavasti tarpeen mukaan.

Näin voit löytää pihaprojektin tarvikkeet edullisemmin

Lopuksi on aika vielä vilkaista, onko sisäänkäynnin yhteydessä kaikki tarvittava. Voit lisätä viihtyisyyttä ja käytännöllisyyttä hankkimalla ulko-oven lähelle esimerkiksi puutarhasohvan. Pyöräteline tai roskakatos voivat olla myös tarpeellisia hankintoja.

Jos haluat löytää tarvikkeet näyttävän julkisivun luomiseen edullisemmin, kannattaa vilkaista tarjouslehti. Seuraavan kesän pihaprojektia varten voit löytää tarvittavat välineet ja materiaalit huomattavasti edullisemmin marraskuisesta Black Friday-kampanjasta. Alennusmyynnistä kannattaa etsiä esimerkiksi Hecht-puutarhatyökaluja tai Kärcher-painepesuria, joilla pihan siistiminen käy näppärästi.