Korkean taivaan alla omalla terassilla

Lämpimien säiden (toivottavasti!) lähestyessä on aika alkaa miettiä, miten terassista saisi kaiken irti. Viihtyisä terassi voi olla kuin toinen olohuone tai ylimääräinen huone omakotitalossa, joka tarjoaa mukavan sekä kutsuvan tilan rentoutumiseen. Pohjois-Pohjanmaallakin voi olla kesäisin kuumia kausia, kuten olemme viime vuosina huomanneet.

Tilan käytettävyydestä ja viihtyvyydestä ei tingitä

Eräitä ensimmäisistä asioista, joita kannattaa harkita terassia tai sen sisustusta suunniteltaessa, on visuaalisuus ja käytettävyys. Mieti, miten haluat käyttää tilaa ja millaiset kalusteet sopivat parhaiten tarpeisiisi. Jos aiot viihdyttää myös vieraita, ruokapöytä ja tuolit ovat välttämättömiä, kun taas mukava sohva tai lepotuolit sopivat täydellisesti rentoutumiseen kirjan kanssa tai kylmän siiderin nauttimiseen. Voi siis olla aika investoida muutamaan viihtyisään tuoliin tai muhkeaan ulkosohvaan. Monet puutarhatuolit sopivat mainiosti useimmille terasseille ja jos terassi on vielä katettu, suojaa se kalusteita sateelta ja säänvaihtelulta.

Älä unohda lisätä terassillesi myös viherkasveja, ruukkukasveja tai riippukasveja, luodaksesi kutsuvan ilmapiirin. Toinen tärkeä huomioon otettava tekijä on valaistus. Hyvin valaistusta terassista voi nauttia päivällä ja yöllä, joten muista käyttää erilaisia valaistusvaihtoehtoja. Älä pelkää olla luova valaistusvalintojen kanssa, sillä ne voivat lisätä paljon persoonallisuutta ja viehätystä. Älä myöskään unohda pieniä yksityiskohtia, jotka voivat vaikuttaa paljon. Tyynyt, heittoviltit ja ulkotilaan sopivat matot voivat tuoda väriä ja mukavuutta.

Oman kunnan rakennusvalvonta auttaa terassien luvissa

Jos taas vasta suunnittelet terassin rakentamista, kannattaa muistaa muutama seikka, jotka tulee ottaa etukäteen huomioon. Terassin rakentamisen ei tarvitse olla lainkaan vaikeaa. Voit rakentaa täysin toimivan ja nätin terassin ilman suurempia vaikeuksia tai fyysisiä tai henkisiä vammoja, jos noudatat muutamia yksinkertaisia ehdotuksia.

Selvitä etukäteen, edellyttääkö terassisi rakennusluvan hankkimista. Lupien hankkimismenettelyt vaihtelevat kunnittain. On järkevää tiedustella suoraan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, kuinka kannattaa asian edistämiseksi toimia.

Rakennusvalvonnasta voidaan myös vinkata sopivasta rakennuspaikasta, joka tulee huomioida hyvissä ajoin. Sijainnin valintaan vaikuttavat useat eri kriteerit sekä terassin käyttötarkoitus. Sijainnissa tulee ottaa huomioon myös maaperä. Sekä maaperän koostumus että perustuksiin kohdistuva ja odotettavissa oleva kuormitus (paino) ovat tekijöitä, joiden avulla voi päätellä, onko sijainti juuri sopiva.

Oma terassi - saunan jälkeinen vilpola

Pienellä suunnittelulla ja luovuudella voit muuttaa terassisi viihtyisäksi ja kutsuvaksi ulkoilmapaikaksi, jossa viihdyt varmasti koko kesän ajan. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun astut ulos saunasta ja astut kesäillan viileään, raikkaaseen ilmaan. Virkistävää juomaa siemaillessasi, kirjaa lukiessasi tai vain aakeita laakeita maisemia ihastellessasi on jotain todella maagista Suomen kesässä - omalla terassilla. Luonnon äänet ovat kaikkialla ympärilläsi. Ne luovat rauhan ja rauhallisuuden tunteen, jota on vaikea löytää mistään muualta. Jos sinulla on onni omistaa terassi, ota siitä kaikki irti tänä kesänä.