Kolme syytä miksi lainojen vertailu kannattaa aina

Lainojen vertailu on helpoin ja nopein tapa löytää edullisin lainatarjous parhailla lainaehdoilla. Lainojen vertailusta käytetään myös termiä lainojen kilpailuttaminen, mikä tarkoittaa samaa asiaa.

Lainavertailun tekeminen on maksutonta, ja koko prosessi hoituu nopeasti netissä. Tässä artikkelissa käymme läpi painavimmat syyt, miksi lainavertailun tekeminen on kannattavaa.

Lainojen vertailu on vaivatonta ja ilmaista

Lainojen vertailu on tehty helpoksi ja nopeaksi: vertaa lainat kätevästi netissä valitsemasi lainapalvelun kautta ja saat lainatarjoukset sähköpostiisi minúuteissa. Lainavertailun tarkoituksena on löytää laina, jossa on edullisin korko ja muut kulut.

Lainapalvelut hoitavat lainahakemuksen kilpailuttamisen hakijan puolesta. Lainapalvelun kautta lähetetään yksi hakemus, joka välitetään lainapalvelun kanssa yhteistyötä tekeville pankeille ja rahoituslaitoksille. Yhdellä lainavertailupalvelulla saattaa olla jopa noin 30 yhteistyökumppania, mikä tarkoittaa, että yhdellä hakemuksella on mahdollista saada useita lainatarjouksia.

Lainahakemuksen tekeminen lainapalvelun kautta vie vain muutaman minuutin, jonka jälkeen on mahdollista saada lainatarjouksia. Lainapalveluiden käyttö lainojen kilpailutuksessa on maksutonta eikä sido hakijaa mihinkään. Lainatarjouksia voi vertailla rauhassa, ja vasta sen jälkeen päättää, haluaako lainaa hakea.

Netissä toimii lukuisia eri lainapalveluita. Ennen lainahakemuksen tekemistä kannattaa perehtyä eri palveluihin ja ottaa selvää kuinka monta luotonmyöntäjää vertailussa on mukana, onko palvelu luotettava ja voitko hakea palvelun kautta lainaa haluamaasi tarkoitusta varten.

Toki lainat voi myös kilpailuttaa itse, mutta silloin on lähetettävä lainahakemus erikseen jokaiselle pankille ja luotonmyöntäjille, jolta haluaa saada lainatarjouksen. Lainojen kilpailuttaminen lainapalvelun kautta säästää aikaa ja vaivaa.

Kilpailuttamalla löytyy edullisin korko

Lainatarjouksia kannattaa vertailla, jotta voi löytää lainan mahdollisimman alhaisella korolla ja muilla kuluilla. Lain mukaan pankkien ja rahoituslaitosten on ilmoitettava lainan todellinen vuosikorko selkeästi lainatarjouksessa. Lainatarjouksia onkin helppo vertailla todellisen vuosikoron perusteella.

Todelliseen vuosikorkoon sisältyy lainan nimelliskorko ja muut mahdolliset kulut, kuten avausmaksu ja kuukausittaiset lainanhoitomaksut. Lainaa haettaessa kannattaa myös aina miettiä, mikä on omaan talouteen sopiva takaisinmaksuaika. Kuukausittaisen maksuerän ei koskaan tulisi olla niin suuri, että se aiheuttaisi hankaluuksia, mutta takaisinmaksuaikaa ei myöskään kannata venyttää turhaan, sillä se nostaa lainan kokonaiskustannuksia.

Lainaa voivat hakea pääsääntöisesti joko vähintään 18- tai 20-vuotiaat Suomen kansalaiset, jotka asuvat pysyvästi Suomessa ja joiden luottotiedot ovat kunnossa. Jokaisella lainapalvelulla on luotonmyöntäjällä on omat lainanhakukriteerinsä. Lainan saamiseen vaikuttaa muun muassa työsuhde, tulot, asumismuoto, olemassa olevat lainat sekä haettava lainasumma ja -aika.

Lainatarjous on aina henkilökohtainen ja se perustuu pankin tekemään riskiarvioon hakijasta sekä arvioituun maksukykyyn. Jokainen lainanmyöntäjä määrittelee korkotasonsa itse, mikä tarkoittaa, että lainatarjousten koroissa ja ehdoissa voi olla merkittäviä eroja. Lainoja vertailemalla on mahdollista löytää paras tarjous ja siten mahdollisesti säästää huomattavia summia.

Mitä tahansa lainatyyppejä voi vertailla

Lainavertailupalveluiden kautta on mahdollista vertailla monia eri vakuudettomia lainatyyppejä, kuten kulutusluottoja, joustoluottoja, pikavippejä ja luottokortteja. Nimensä mukaisesti vakuudettoman lainan saaminen ei edellytä vakuuksia. Vakuudettomia lainoja voi hakea sadasta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin. Vakuudettomia lainoja haetaan muun muassa auton ostamista, remonttia ja lomamatkaa varten.

Moni ei kuitenkaan tiedä, että myös vakuudelliset lainat on mahdollista kilpailuttaa. Tosin vakuudellisten lainojen vertailu on työläämpää kuin vakuudettomien lainojen, mutta se on mahdollista. Vakuudellisia lainoja haetaan pääsääntöisesti isoihin hankintoihin, kuten asunnon ostamista varten. Vakuudellisen lainan saaminen edellyttää omaisuuden, kuten ostettavan asunnon, asettamista lainan vakuudeksi.

Myös jo olemassa olevat lainat voi kilpailuttaa ja yhdistää yhdeksi uudeksi lainaksi. Tällaisen lainatyypin nimi on yhdistelylaina. Yhdistelylainaan yhdistetään siis olemassa olevat lainat yhdeksi lainaksi, jolloin maksetaan vain yhtä lainaa ja yhtä korkoa. Yhdistelylainan tarkoituksena onkin alentaa lainoista koituvia kustannuksia ja mahdollisesti saada uudelle lainalle aiempia lainoja edullisempi korko.