Paikallisuutiset

Iso Vatjusjärvessä edelleen sinilevää – "Vettä kannattaa tarkkailla aina ennen uintia tai muuta veden käyttöä”

Ympäristöpalvelut Helmi havaitsi viime viikolla sinilevää Pienen ja Ison Vatjusjärven uimarannoilla Haapavedellä. Esiintymisen vaikutti pitkä hellejakso.

Molemmissa järvissä havaittu kukinta oli jo tämän viikon alussa rauhoittumaan päin, kun ympäristöterveystarkastaja Maria Penninkangas kävi tarkkailemassa tilannetta.

– Iso Vatjusjärvessä on kuitenkin edelleen sinilevähippusia eli lievä esiintymä, mutta Pieni Vatjusjärvi on puhdas, ympäristöjohtajan sijainen, eläinlääkäri Sirkka Hankonen kertoi keskiviikkona ja jatkoi:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sinilevän vähenemiseen vaikuttaa viilennyt kesäsää, joka voi hillitä sinileväkukintojen kehittymistä. Toisaalta ennustetut sade- ja ukkoskuurot voivat lisätä vesistöihin valuvaa ravinnekuormaa ja osaltaan edistää sinileväkukintojen runsastumista.

Vatjusjärvien levätilanne on edelleen viranomaisten seurannassa. Molempien järvien viralliset uimarannat kuuluvat valtakunnalliseen viikoittaiseen sinileväseurantaan.

– Yksittäisen henkilön kannattaa tarkkailla aina ennen uintia tai muuta veden käyttöä, näkyykö vedessä sinilevää tai muuta poikkeavaa, Hankonen neuvoo.

Sinilevämassaa voi kokeilla tikulla. Jos massa hajoaa hippusina veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä.

Sinileväkukintaa esiintyi viime viikolla molemmissa Vatjusjärvissä ja viranomaisvalvontaa tehtiin niihin kaikkina arkipäivinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ympäristöpalvelut Helmi muistuttaa, että osa sinilevistä on myrkyllisiä.

– Erityisen haitallista sinilevävedessä uiminen on pienille lapsille ja eläimille. Pienet lapset saavat uidessaan helposti sinilevävettä suuhunsa ja sitä kautta elimistöön, Sirkka Hankonen sanoo ja kertoo, että sinilevän määrä voi vaihdella suurestikin säätilojen mukaan.

– Meille terveysvalvontaan ei ole tullut ilmoituksia sairastuneista tai oireisista ihmisistä, eikä lemmikkieläimistä, hän jatkaa.

Muilla Haapaveden järvillä ei ole tehty havaintoja sinilevästä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä