sunnuntai 29.1.2023 | 04:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Anne Mattila toivoo pääkirjoituksessa hyvää vauvavuotta 2023 Haapavedelle – "Vauvat kruunaisivat myönteisen väestökehityksen", hän kirjoittaa

Ke 25.1.2023 klo 16:00

Haapavesi on liittymässä harvojen muuttovoittokuntien joukkoon. Se on myönteinen uutinen. Viime vuoden asukaskehityksestä puuttuvat vielä joulukuun luvut, mutta marraskuun tietojen perusteella väkiluku pysyi lähes ennallaan. Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella haapavetisiä oli vuodenvaihteessa 6 602.

Tarkempia tietoja väestökehityksestä on saatavilla vain tammi-syyskuun osalta. Sinä aikana Haapavedellä syntyi 44 ja kuoli 74 ihmistä, eli luonnollinen väestönkehitys on 30 ihmisen verran miinuksella. Haapavedelle muutti muualta Suomesta 226 asukasta, kun taas muualle lähtijöitä oli 238.

Pelastajaksi nousi maahanmuutto: Haapavedelle muutti ulkomailta vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 25 uutta asukasta, kun toiseen suuntaan lähti vain kolme. Näin ollen maahanmuutto toi 22 uutta asukasta ja kokonaisnettomuutto oli kymmenen asukasta plussalla.

Luonnollisessa väestökehityksessä Haapavedellä on tapahtunut iso muutos jopa viimeisen yhdeksän vuoden aikana, puhumattakaan sitä edeltäneisiin vuosikymmeniin. Kun vielä vuonna 2014 syntyi yli sata vauvaa, toissa vuonna enää puolet siitä. Viime vuoden vauvaluku on 62.

Vähenevä syntyvyys ei kata kuolleisuutta. Poistuvat ikäluokat ovat suuria ja syntyvät pieniä. Tämä ei ole vain haapavetinen ilmiö, vaan koko valtakunnan trendi. Yhteiskunnan olisi nyt satsattava lapsiperheisiin, jotta väestökehitys saataisiin edes takavuosien lukemiin.

Vauvat kruunaisivat myös Haapaveden myönteisen väestökehityksen, joten toivotaan hyvää vauvavuotta 2023 haapavetisiin perheisiin.

Anne Mattila

Kun vielä vuonna 2014 syntyi yli sata vauvaa, toissa vuonna enää puolet siitä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.