keskiviikko 7.12.2022 | 15:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

ARS-Kärsämäki -näyttely täyttää 20 vuotta ja palaa juurilleen – Tarjolla laaja kattaus taidetta, joiden tekijöillä on jonkinlainen suhde Kärsämäkeen

Outi Levä
Pe 17.6.2022 klo 12:00

– Tästä tulee iso näyttely, sanoo ARS-Kärsämäki -näyttelyn tämän vuoden kuraattori Pekka Luukkonen. Hän perusti kaksikymmentä vuotta sitten ARS-Kärsämäki -näyttelyn, jota pyöritti neljänä kesänä omana näyttelyprojektinaan perheensä kanssa. Tämän vuoden näyttely palaa juurilleen ja on enemmän perustajansa näköinen.

– Tänä kesänä näyttelyssä on esillä töitä neljältätoista taiteilijalta, kertoo Luukkonen.

Näyttely aukeaa lauantaina 18. kesäkuuta ja jatkuu heinäkuun loppuun.

Turussa asuvaJanne Aakko pystyttää Nahkurin pihaan ison taideteoksen. Hän toimi Taideyhdistys Elsuupan alkuvaiheessa ARS Kärsämäki -näyttelyn kuraattorina. Yhdistys perustettiin jatkamaan Luukkosen perheen näyttelytoimintaa vuonna 2006. Tällöin näyttelystä tuli nuorten kuvataiteilijoiden kutsunäyttely.

Simo Aulikselle taide ei ole päätyö, mutta enemmän kuin harrastus. Kärsämäkislähtöinen taiteilija on vienyt töitään näyttelyihin Helsinkiin, lähialueille ja Kärsämäellekin useampia kertoja. Auliksen tuotannossa on öljyvärimaalauksia ja akvarelleja.

Pyhäntäläinen Beata Ervasti kuvaa taiteessaan erityisesti luontoa, taivasta ja ihmistä. Avaruuden maalaamisessa hän sanoo voivansa käyttää omaa mielikuvitustaan. Kärsämäelle Ervastin “juuret” kasvoivat, kun hän opiskeli ja kirjoitti ylioppilaaksi Kärsämäen lukiosta.

Maija-Liisa Jalkasen mies on kärsämäkissyntyinen ja perheellä on kotipaikka Harjun mäellä, jossa käyvät usein ja viettävät paljon. Jalkanen on ollut mukana Villa-Havussa pidetyissä näyttelyissä ja tuo nyt nähtäville lasiteoksia.

Joel Leván on oululainen nuori aloitteleva taiteilija, joka maalaa akryyliväreillä. Hänen äitinsä Anu Levä on syntynyt Kärsämäellä.

Pekka Luukkosen perhe, Heini, Jussipekka, Tuulimaria ja Pekka itse tuovat esille laajasti omaa tuotantoaan. Tuulimaria on omistautunut akvarellitöiden maalaamiseen ja Heini maalaa isojakin maalauksia akryylivärein. Jussipekka, perheen nuorin, on omimmillaan valokuvataiteen parissa. Perheen isä, Pekka, maalaa ja piirtää eri tekniikoilla. Häneltä tulee esille eri aikakausien teoksia retrospektiivisesti.

Tarja Nurkkala on Hämeenlinnassa asuva ammattitaiteilija. Hän tuo näyttelyyn neuloilla tehtyjä taideteoksia lasikoteloissa. Nurkkalan äiti, Helena Hintsala on kärsämäkisiä ja omaa sukua Tuominiemi.

Kärsämäkinen Susa Pirttisalo toimi useana kesänä ARS Kärsämäki -näyttelyn valvojana. Hän opiskelee Kankaanpään taidekoulussa (AMK) ja tekee taidetta pääasiassa veistäen ja maalaten. Näyttelyyn Pirttisalo tuo kokoelman veistoksia.

Kärsämäkinen Merja Sirviö aloitti tekemällä marsipaanikoristeita kakkuihin. Nyt hänen tuotteitaan ovat taulut, kortit, kassit, leikkuulaudat ja leivinliinat ja monet muut tuotteet, joissa hänen taiteensa elää.

Helsinkiläinen Virva Svala on syntynyt Haapajärvellä, mutta sukua asuu Kärsämäellä. Hän on pitänyt Helsingissä omia näyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin, muun muassa ARS Kärsämäki -näyttelyyn toiminnan alkuvuosina.

Jaana Takalo maalaa värikkäitä, persoonallisia tauluja eri tekniikoin. Hänen käsissään taiteellisen ilmeen saavat linnunpöntöt ja monet muutkin esineet. Takalo asuu ja työskentelee Kärsämäellä. Takalolta nähdään näyttelyssä laaja kokoelma hänen tuotantoaan.

Juho Yli-Posso on paljasjalkainen kärsämäkinen taiteilija, jolla on italialaisia sukujuuria. Yli-Posson Taidekoti Ritopirtti täyttää tänä vuonna kolmekymmentä vuotta ja on avoinna Kärsämäki-päivien aikana viikon. Yli-Posso tunnetaan kuvataiteen opettajana Jokihelmen opistossa. Hänen käyttää taiteessaan monesti vanhoja tavaroita ja esineitä, mutta tämän kesän näyttelyyn hän on maalannut kokoelman maisema- ja kaupunkikuvia Italiasta.

Jokainen on saanut itse miettiä, mitä näyttelyn teema Paluu juurille tarkoittaa. Näyttely tarjoaa monenlaista katsottavaa ja koettavaa yleisölle. Tutustumiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Näyttelyssä on öljymaalauksia, sekatekniikkatöitä, valokuvia ja paljon muuta, luettelee Luukkonen.

#