perjantai 19.8.2022 | 12:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hako pääsee viimein esittämään Matteus-passion – Solisteissa viime hetken vaihdos

Katariina Anttila
Ti 5.4.2022 klo 06:00 | päivitetty to 08:42

KULTTUURI

Haapaveden kamariorkesteri, kolme kuoroa ja seitsemän solistia esittää J. S. Bachin Matteus-passion lauantaina 9.4. Ylivieskan kirkossa ja palmusunnuntaina 10.4. Kokkolan kirkossa. Esitykset johtaa Timo Hannula.

Matteus-passiota esitettiin Hannulan johdolla vuonna 2019 esitettiin Haapavedellä ja Haapajärvellä. Paikkoja on nyt vaihdettu, koska mukana on soittajia ja laulajia laajalta alueelta jokilaaksoista ja Kokkolasta.

– Ylivieskan uusi kirkko on oma juttunsa. Hauska päästä uuteen tilaan. Voi heti sanoa, että kirkon akustiikka on haastava, peräti merkillinen. Onneksi on jo päästy treenaamaan siellä, Hannula toteaa.

Solisteina laulavat Mikko Himanka Jeesuksen roolissa, Virva Puumala sopraano, Sirpa Kurra altto, Johan Krogius tenori sekä bassot Henri Uusitalo ja Sampsa Vanhala.

Matteus-passion evankelistaksi tulee ennakkotiedoista poiketen tunnettu eestiläinen tenori Mati Turi.

Passio kestää väliaikoineen noin kolme tuntia.

Marita Kaakisen ja Eeva Korhosen valmentamat kuorot ovat Jokilaaksojen oratoriokuoro, Keski-Pohjanmaan kamarikuoro ja Ylivieskan seurakunnan lapsikuoro. Kaikkineen esittäjiä on 145.

J. S. Bachin kolmituntinen suurteos oli tarkoitus esittää sekä keväällä 2020 että 2021, mutta pandemia esti esitykset.

– Välillä on päästy treenaamaan, mutta on tämä sitkeyttä vaatinut. Se kertoo että esiintyjillä on palava halu tehdä tämä.

– Korona on vaikuttanut valtavasti harjoitteluun eikä vieläkään ole varma ovatko kaikki keskeiset henkilöt lauteilla. Soittajat toipuvat yleensä viikossa soittokuntoon, mutta laulajat eivät useinkaan selviä viikolla, Hannula kertoo.

J. S. Bach sävelsi monta passiota ja oratoriota, joista laajin ja monen mielestä merkittävin on Matteus-passio. Teos kertoo pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen ilmoituksesta opetuslapsilleen ristiinnaulitsemisesta päättyen Jeesuksen kuolemaan ja hautaamisen, Matteuksen evankeliumin luvut 26. ja 27.

Matteus-passio etenee rauhallisesti kohti Golgataa. Teoksessa vuorottelevat tutut koraalit, kuorojen täydentävät repliikit ja solistien riipaisevan kauniit aariat evankeliumin tapahtumista. Kaiken keskiössä ovat evankeliumin tekstiä kuljettavat evankelista ja Jeesus sekä monet pienemmät roolit kuten Pietari, Juudas ja Pilatus.

Juttua on muokattu 7.4. klo 8.42: Muutettu otsikkoa ja lisätty tekstiin tieto solistivaihdoksesta sekä poistettu vanhentunut solistitieto.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.