lauantai 25.9.2021 | 21:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Ollilan kolumni: Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy

Ti 14.9.2021 klo 18:00

Matti ja Teppo lauloivat aikanaan Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy. Samalla tavalla vauhti kiihtyy politiikan puolella. Uusi valtuustokausi on pyörähtänyt käyntiin hyvässä hengessä. Valtuutettujen koulutus on aloitettu ja ensimmäisiä lautakuntien kokouksia on pidetty. Hallituskin on kokoontunut jo kaksi kertaa. Lähiaikoina perehdymme lisää kunnan organisaatioon ja päätöksentekoprosesseihin valtuustoseminaarin muodossa ja talousseminaarikin koputtelee ovella. Monet ratkaisuja odottavat asiat saavat kalenterin täyttymään vauhdilla.

Valtuutettujen työhön kuuluu kokoustamisen lisäksi paljon ns. näkymätöntä vaikuttamista ja valmistelua. Ensi vuoden puolella on aloitettava uuden kaupunkistrategian laatiminen ja ennen kuin hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1. 2023, on vielä paljon myös ns. soteen kuulumattomia asioita ratkaistavana.

Ympäristöterveyspalvelut on useammassa kunnassa järjestetty sote-kuntayhtymien kautta. Kun nämä kuntayhtymät puretaan, tulee miettiä, miten palvelut järjestetään jatkossa.

Myös työvoimapalvelut ovat siirtymässä te-keskuksilta kunnille vuonna 2024, mutta edellytyksenä siirrossa on 20 000 hengen työvoimapohja.

Nämä ja sote-uudistuksen mukanaan tuomat muutokset vaativat meitä avaamaan laajemman keskustelun Oulun eteläisen alueen yhteistyöstä. Olemme Haapavedellä olleet aloitteellisia asiassa ja kutsuneet koolle eri kuntien johtavia luottamushenkilöitä miettimään, miten yhteistyötä voidaan tiivistää. Yhteistyön tiivistäminen naapurikuntien kanssa on ollut tehtävälistalla jo vuosia. Odotukseni ovat korkealla sen suhteen, että nyt vihdoin jotain konkreettista tapahtuu.

Samaan aikaan kun mietimme kaupungin hallintoon liittyviä asioita, joudumme kuumeisesti miettimään ratkaisuja alueellamme vallitsevaan työvoimapulaan. Niin yrittäjät kuin julkinen sektori kärsivät tällä hetkellä yhä kasvavasta työvoimapulasta. Mistä saadaan osaajia ja miten heidät saadaan sitoutumaan Haapavedelle? Jos jollakin on käytössään kristallipallo, kiskaiskaapa hihasta ja kertokaa ideanne!

Yhtenä tämän valtuustokauden tärkeimpänä asiana näen valokuituverkon toteutumisen Haapavedelle. Hanke on jälleen nytkähtänyt eteenpäin ja haluaisinkin muistuttaa kaikkia mattimyöhäsiä täyttämään tilauslomakkeen mitä pikimmiten.

Siikaverkko-osuuskunta on pitänyt syksyn aikana tiedotustilaisuuksia eri puolilla kaupunkia ja ensimmäinen rahoitushakemus on lähtemässä nyt syyskuun lopulla Ely-keskukseen. Syyskuun loppuun mennessä liittymän tilaajille on voimassa ennakkohinta. Lokakuussa hinta on nousemassa. Hankkeen toteutumisen kannalta on tärkeää, että liittymiä varataan riittävä määrä.

Ja ettei kalenteriin vain jäisi tyhjiä aukkoja, alkaa myös puolueiden valmistautuminen tammikuun aluevaaleihin.

Nähtäväksi jää, miten kuntalaiset aktivoituvat äänestämään, kun kuntavaaleissakin äänestysprosentti jäi kovin vaatimattomaksi. Haapaveden kaltaisten pienten kuntien on onnistuttava vaaleissa, jotta hyvinvointialueen päätöksenteossa kuullaan myös harvaan asuttujen alueiden ääni.

Tällä hetkellä suurin huoleni on, että valtaosa aluevaltuuston jäsenistä valitaan Oulun kaupungin ehdokkaista ja maaseudun ääni jää sivuosaan.

Päivi Ollila

Mistä saadaan osaajia ja miten heidät saadaan sitoutumaan Haapavedelle?

#