lauantai 18.9.2021 | 06:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Haapavedellä ei ollut helppoa elää homona – Ihanteellisessa tilanteessa pride-tapahtumia ei tarvittaisi

Ti 1.6.2021 klo 03:00 | päivitetty ti 16:44

Haapavedeltä lähtöisin oleva Ari-Pekka Ruha valittiin pari vuotta sitten yleisönsuosikiksi ja 1. perintöprinssiksi Mr Gay Finland -kilpailussa. Ari-Pekka kertoi Haapavesi-lehden haastattelussa hakeneensa kisaan, koska halusi rohkaista erityisesti pienillä paikkakunnilla asuvia homoja kaapista ulos ja elämään avoimesti omana itsenään. Hän itse ei ollut voinut kuvitella teinivuosinaan 2000-luvun alkupuolella, että olisi elänyt Haapavedellä avoimesti homona. Vastustus erilaisuutta kohtaan oli ollut niin kova. Sen vuoksi hän oli muuttanut lukion jälkeen suurempiin kaupunkeihin, joissa koki voineensa elää paremmin omana itsenään.

Vaikka Ari-Pekka ei enää itse arkaile puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan, arveli hän, että varsinkin Haapaveden kaltaisissa maalaispitäjissä suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon eteen on vielä töitä tehtävänä: "Jos homouteen suhtauduttaisiin aivan neutraalisti, ei Mr Gay Finland -kisoja tai pride-tapahtumia tarvitsisi järjestää. Se olisi tietysti ihanteellinen tilanne."

Haapavedellä seksuaalisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi vietettävä pride-viikko huomioitiin ensimmäistä kertaa viime vuonna lukion opiskelijakunnan järjestämässä pienessä tapahtumassa. Nyt kolme valtuutettua on esittänyt, että myös Haapaveden kaupunki huomioisi Helsinki Pride -viikon osallistumalla sateenkaariliputukseen. Nettikeskusteluissa aloite on jo ehtinyt herättää vastustusta, mutta en usko tyrmäävien kommenttien kuvaavan ainakaan nuoremman sukupolven ajatusmaailmaa enää Haapavedelläkään. Lukion opiskelijakunnan puuhatiimi kiteytti syksyllä oman tapahtumansa viestiä seuraavasti: "Me halutaan, että jokainen saa olla oma itsensä ja kertoa että kaikki ovat tervetulleita porukkaan".

Mielenkiintoista nähdä, miten kaupunginhallitus aloitteeseen suhtautuu, kun se aikanaan käsittelyyn etenee.

Suvi Hyttinen

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.