lauantai 18.9.2021 | 06:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Vatjusjärvellä soi viimeinen suvivirsi

Ke 26.5.2021 klo 03:00

Vatjusjärven kyläkoululla lauletaan ensi viikolla viimeinen suvivirsi. Vaikka koulun sulkeminen on oppilasmäärän perusteella ehkä ymmärrettävääkin, tuntuu se haikealta. Vanhojen rakennusten suojissa on ehtinyt päntätä aakkosia ja kuljailla monenlaista jo ainakin viisi sukupolvea.

Itse aloittelin koulutietä Vatjusjärvellä parin ensimmäisen luokan ajan 1987–88. Tuolloin alaluokkien opettajana toimi Säilyn Ulla, keskiluokilla Ojalatvan Riitta ja yläluokilla Säilyn Jorma. Oppilaita oli kuutisenkymmentä eli lähes tuplaten nykymäärään verrattuna. Silti koulu oli sen verran pieni, että kaikki tunsivat toisensa. Muistot noista vuosista ovat lämpimät.

Hyppäys oli suuri, kun menin kolmannelle luokalle tuhannen oppilaan kouluun Kajaaniin. Siellä tavallinen luokkakoko oli yli 30 oppilasta. En silti muista, että isoon kouluun siirtyminen olisi ollut hankalaa muuten kuin sen puolesta, että alkuun eksyin sokkeloisessa ja isossa rakennuksessa. Ja maitua piti välttää pyytämästä. Jostain syystä se oli murresana, josta seurasi armoton pään aukominen.

Lomilla tuli kavereiden kanssa palattua Vatjusjärven koulun kulmille teini-ikään saakka. Koulun pihasta löytyi yleensä muitakin notkujia, vaikka näkemisistä ei siihen aikaan voitu somessa etukäteen sopia. Hankalinta kyläkoulujen lakkauttamisissa onkin se, että samalla kyläläiset menettävät kokoontumispaikan. Vatjusjärvellä sen suhteen on ymmärtääkseni vielä toivoa, mikäli kyläläisten talkoilla rakentaman monitoimitalon ylläpitoon löydetään jokin ratkaisu.

Suvi Hyttinen

Koulun pihasta löytyi yleensä muitakin notkujia.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.