tiistai 11.5.2021 | 18:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Päivi Ollila toivoo kolumnissa konkretiaa puolueitten ja ryhmien vaalilupauksiin: "Kaikkihan me toivomme sitä hyvää ja kaunista"

Ti 16.2.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kuntavaalit lähestyvät ja ehdokasasettelu puolueilla käy kiivaimmillaan. Huhtikuun 18. päivä Haapavedellekin valitaan uusi valtuusto, jonka työvuoro alkaa 1. kesäkuuta. Millaisen valtuuston Haapavesi saa ja millaisia tavoitteita uudella valtuustolla on Haapaveden tulevaisuuden kannalta?

Ehdolle on lähdössä paljon uusia henkilöitä. Toivoisin, että puolueet huolehtivat ehdokkaistaan ja kertovat heille, mistä asioista valtuustossa päätetään ja mikä on puolueen linja, jos sellaista on yhdessä päätetty, sekä sen, miten heidän ryhmänsä toimii. Kokoustekniikkaa ja päätöksentekoprosessin etenemistä olisi hyvä opettaa kaikille ehdokkaille, sillä vaikka ei tulisikaan valituksi valtuustoon, on ehdokkaalla mahdollisuus päästä vaikuttamaan lautakuntiin.

Tärkeimmät asiat, joista valtuustossa päätetään liittyvät talouteen. Koska valtuusto yleensä koostuu meistä maallikoista, eikä suinkaan talous- ja rahoitusalan ekonomeista, olisi hyvä, että valtuutetut kykenevät sisäistämään talouden perusperiaatteita. Näin päätöksentekokin on paljon helpompaa, kun puhutaan ns. samaa kieltä.

Kaikilla valtakunnallisilla puolueilla on omat vaaliohjelmansa, mutta mielestäni kuntavaalit ovat niin paikalliset vaalit, että jokaisen puolueen ja ryhmän olisi hyvä laatia paikallinen vaaliohjelma. Näin äänestäjät tietäisivät paremmin, millaisia asioita ryhmittymät ajavat.

Lisäksi toivoisin myös konkretiaa tavoitteisiin, sillä kaikkihan me toivomme sitä hyvää ja kaunista. Jos vaaliteemana on kehittää tai parantaa elinkeinopolitiikkaa, mitä se tarkoittaa? Millaisia toimenpiteitä tulee tehdä? Paljonko ollaan valmiita sijoittamaan euroja elinkeinopoliittisiin toimiin? Mitä rahoja siihen saa käyttää? Sotepalvelut ovat mitä todennäköisimmin siirtymässä pois kunnilta seuraavan valtuustokauden aikana, miten käytännössä huolehdistaan edunvalvonnasta uudella hyvinvointialueella? Miten pienenevät verotulot ja valtionosuudet käytetään kun kaupungin suurin kuluerä perusturvan osalta poistuu?

Olen huomannut, että Haapavedellä jo ehdokassuostumuksensa antaneissa on todella laaja kirjo erilaisia ihmisiä. Myös vaaliteemat vaihtelevat laidasta laitaan. Yksi uusi pieni puolue on latonut suoraan yhteiset tavoitteensa ja ajatuksensa näkyville ja ryhmä on hyvin yksimielinen ajatuksissaan. Mukaan pääsevät vain juuri samalla tavoin ajattelevat. Ryhmäpuheenvuoro valtuustossa kertoo koko ryhmän kannan asioihin ja näin vältettäneen ristiriidat myös tulevaisuudessa.

Toinen suurempi porukka on paljon heterogeenisempi. Puolueen listoilla ehdokkaiden mielipiteet jakautuvat ääripäihin, eikä yhteistä paikallisohjelmaa ole ainakaan vielä julkaistu.

Yksi ryhmä on kertonut arvoistaan ja uudenlaisesta tavasta toimia. Mielenkiinnolla jään odottamaan, millainen tämä uusi tapa tehdä politiikkaa on.

Suurin puolue ei vielä ole julkaissut ohjelmaansa, eikä ehdokkaitaan.

Tässä kohtaa äänestäjä alkaa miettimään, minkä puolesta äänensä antaa. Vaikka kuntavaalit koetaan usein henkilövaaleina, on syytä muistaa, että ääni menee aina puolueelle. Jos annat äänesi hyvälle tyypille laajakirjoisessa porukassa, mutta hän ei tulekaan valituksi, äänesi saattaa hyödyttää aivan toisin ajattelevaa ehdokasta samassa porukassa.

Mikäli valtasuhteet uuden valtuuston myötä muuttuvat niin, ettei millään puolueella ole ehdotonta enemmistöä, on valtuustolla monissa kunnissa tapana laatia valtuustosopimus. Siinä puolueet sitoutuvat viemään yhdessä sovitut asiat läpi. Tällaisen sopimuksen näkisin mielelläni myös Haapavedellä, huolimatta siitä, millaiseksi valtuuston kokoonpano muodostuu. Tällöin politiikan teko muuttuisi kertaheitolla, kun vastuu päätösten tekemisestä olisi kaikilla sopimuksen allekirjoittaneilla, eikä vain suurimmalla ryhmällä.

Päivi Ollila

#