sunnuntai 27.11.2022 | 14:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Valtuutettu Sami Ritolan mielipidekirjoitus: Kuntalaisten huolena liian lähelle rakennettavat isot tuulivoimalat

Ti 9.2.2021 klo 06:00 | päivitetty ti 13:19

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavedelle suunnitellaan isoa Puutionsaaren tuulipuistoa. Lähikylien asukkaat ovat huolissaan isoista tuulivoimaloista, joiden suojaetäisyys on liian pieni asutukseen nähden. Suunnitellut voimalat ovat lähimmillään 2 km päässä asutuksesta.

Haapaveden kaupunginhallitus on linjannut 2 km suojaetäisyyden n. 130 metriä pyyhkäisykorkeudeltaan oleville myllyille, ja nyt ollaan rakentamassa pyyhkäisykorkeudeltaan 300 metrisiä myllyjä jopa 49.

Suojaetäisyys olisi hyvä olla ainakin 5 km asutukseen. Tämä välimatka on otettu käyttöön jo monessa kunnassa Suomessa mm. terveysvaikutusten ja tuotantoeläimiin kohdistuvien vaikutusten vuoksi. Tonttien ja kiinteistöjen arvo on laskenut jopa 40–50 %, kun voimalat ovat näköetäisyydellä tontilta.

Vakavat terveyshaitat huolettavat ihmisiä. Havaittuja oireita ovat mm. sydämen rytmihäiriöt, unihäiriöt, aivoverenvuoto, keskenmenot, verenpaineen nousu, huimaus, tinnitus ym. Vielä 20 km päässä tuulipuistoista asuvista asukkaista 5 % oireilee eri tavoin. Eläimillä havaittuja oireita ovat mm. tiinehtyvyysongelmat, käytöshäiriöt, keskenmenot, epämuodostumat, stressitason nousu ja tuotoksen heikkeneminen.

Tietoa on paljon tarjolla netissä. Olen soittanut liki 35 ihmiselle ympäri Suomea, jotka eivät voi asua vakavien oireiden vuoksi kodeissaan. Lopulta talot ovat jääneet asumattomaksi ja arvottomaksi ja tuulivoimayhtiöt ovat joutuneet lunastamaan niitä itselleen.

Mallinnukset ovat vain arvioita, koska missään ei ole vielä toiminnassa tämän kokoluokan voimaloita. Kuitenkin vakavia haittavaikutuksia on jo havaittu pienempien voimaloiden läheisyydessä.

Saksasta pölyttäjähyönteisten määrä on pudonnut jopa 80 %, minkä seurauksena kasvien pölytys epäonnistuu ja sadot ovat heikentyneet huomattavasti. Yhdeksi painavaksi syyksi on todettu tuulivoimaloiden aiheuttama haitta. Saksassa on purettu satoja voimaloita pölyttäjähyönteisten ja ihmisten terveysvaikutusten vuoksi. Saksassa on myös oma tautikoodi tuulivoimasairastuneille. (Aamulehti 18.1.2020)

Tanskassakin ollaan havahduttu voimaloiden aiheuttamiin vakaviin ongelmiin ja lukuisiin haittoihin. Vuoteen 2030 mennessä Tanska siirtää puolet voimaloistaan, eli 2000 kpl merelle.

Useammassa Ruotsin kunnassa on käytetty vain viiden voimalan puistolla (200 m pyyhkäisykorkeus) 10 km suojaetäisyyttä asutukseen. Suuret, noin 50–100 voimalan puistot ovat Pohjois-Ruotsissa jopa 80 km päässä asutuksesta.

Olisi viisasta, jos hankkeet kuitenkin etenevät, perustaa kaupungille erillinen tili, johon varataan tuulivoimayhtiön sijoittamat varat voimaloiden tulevaa purkua varten. Jos tuulivoimayhtiö on joutunut konkurssiin, purettavat voimalat eivät jäisi maanomistajien ja kaupungin maksettavaksi. Tämän hetkinen arvio purkuhinnasta on n. 600 000 e.

Itse omistan metsäpalstan Puutionsaaren alueelta. Minulle on tarjottu mahdollisuus jopa todennäköisesti saada tuulivoimaloita mailleni, mutta en tarttunut tilaisuuteen. Laskin 20 vuoden käyttöajalta voimaloiden tulon, ja totesin että jos olemassa oleva tuulivoimayhtiö menee konkurssiin, voi jäädä minulle maksettavaksi purkukustannuksia. Selvitin asiaa myös lakimiehen kautta.

Kyläläiset (Mieluskylä, Ollilanperä, Humaloja, Alakylä, Rytkynkylä) ovat omatoimisesti keränneet Puutionsaaren hanketta vastustavan adressiin yli 400 nimeä. Asukkaat kokevat että heidän kannanottoaan ei ole kuunneltu. Monet asukkaat ovat yrittäneet ottaa yhteyttä valtuutettuihin, heihin joihin luottavat. Usein he eivät vastaa eivätkä soita takaisin ja tämä tuntuu turhauttavalta.

Aktiivisimmat ovat keränneet valtuustoaloitelistaa, jossa esitetään, että suojaetäisyyttä asutuksesta tuulivoimaloihin lisätään nykyisestä kahdesta kilometristä viiteen. Perussuomalaiset ja Haapavesi-ryhmä ovat jo allekirjoittaneet aloitteen. Aloitteen käsittelyyn ottamista toivotaan kiireellisenä heti seuraavassa hallituksessa ja valtuustossa.

Toivon, että kyläläisiä kuunnellaan ja heidän mielipiteensä otetaan huomioon tässä hankkeessa, koska heihin kohdistuu suurin voimaloiden vaikutus.

Sami Ritola

kaupunginvaltuutettu

Haapavesi-ryhmä

Lue lisää: Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Päivi Ollilan mielipidekirjoitus: Sanotaanko hyvästit tuulivoimamiljoonille?

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.