torstai 28.10.2021 | 20:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

VSB valitsi Suomen Maastorakentajat Kalajoen Juurakon tuulipuiston pääurakoitsijaksi

Ke 20.1.2021 klo 15:39

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden Puutionsaaren tuulivoimapuistoa suunnitteleva VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy on aloittamassa Kalajoelle Juurakon tuulipuiston rakentamisen. Juurakon tuulipuisto on VSB:n ensimmäinen toteutukseen edennyt hanke Suomessa.

VSB Suomella on työn alla Puutionsaaren ja Juurakon lisäksi Karahkan tuulivoimahanke Oulaisissa. Karahkan hankkeen kaavaehdotus hyväksyttiin Oulaisten kaupunginhallituksessa tammikuussa, ja kaava odottaa vielä kaupunginvaltuuston lopullista päätöstä.

Yhtiö on valinnut pääurakoitsijaksi kalajokisen Suomen Maastorakentajat Oy:n. Sama yhtiö vastaa urakoitsijana myös Haapavedellä rakenteilla olevan Puhuri Oy:n Hankilannevan tuulipuiston maanrakennus- ja perustustöistä.

Suomen Maastorakentajat on ollut rakentamassa jo yli sataa tuulivoimalaa. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Juola on tyytyväinen VSB Suomen kanssa syntyneestä sopimuksesta, ja hän näkee tuulivoimarakentamisessa liiketoimintamahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen.

– Pelkästään Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimaan investoidaan kaksi kertaa Pyhäjoen ydinvoimalan verran, ja Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan tällä hetkellä noin kolmannes koko maan tuulivoimasta. Maastorakentajat osti äskettäin Niskasen Maansiirron, mikä antaa meille entistä enemmän kyvykkyyttä tuulivoiman rakentamiseen. Sen takia haemme jatkossakin nimenomaan Juurakon tuulipuiston tyyppisiä laajoja urakkakokonaisuuksia, Juola painottaa.

Juurakon tuulipuistoon nousee seitsemän Nordex N163-tyypin tuulivoimalaa. Yksittäisen voimalan teho on 5,7 megawattia ja napakorkeus 148 metriä.

Tuulipuisto rakennetaan Vasannevantien ja Juurakkonevantien varteen sijoittuvalle maa-alueelle. Pyhä-Kalan metsänhoitoyhdistys aloittaa alueella tammikuussa puuston raivauksen, ja maanrakennustyöt sekä muuntamon rakentaminen ja kaapelointi käynnistyvät tulevana keväänä. Tuulivoimalat saapuvat Raahen satamaan, josta ne kuljetaan tuulipuistoon keväällä 2022. Voimaloita ryhdytään pystyttämään saman tien toukokuussa, ja ne otetaan käyttöön portaittain siten, että valmiin puiston sähköntuotanto alkaa syksyllä 2022.

Juurakon tuulipuistohanke on sikäli erikoinen, että Jukka Juola oli maanomistajana myös käynnistämässä hanketta 2012 yhdessä kahden muun maanomistajan, Matti Linnan ja Erkki Nikulan kanssa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.