perjantai 22.1.2021 | 14:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden ja Bagamoyon yhteistyötä viritellään uudelleen – Tansanialaisopettaja kirjoittaa Bagamoyon korona-ajasta

KATARIINA ANTTILA
Ti 12.1.2021 klo 13:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mäkirinteen ja Hyttikallion koulut virittelevät vuosien tauon jälkeen uudelleen yhteistyötä tansanianlaisen Bagamoyon kaupungin koulujen kanssa.

Tavoitteena on sekä opettajien että oppilaiden keskinäinen yhteydenpito, kansainvälisyys, kielten oppiminen, tutustuminen toisten kulttuuriin ja arkielämän jakaminen. Myös mahdolliset tutustumiskäynnit puolin ja toisin ovat suunnitelmissa joskus tulevaisuudessa.

– Pandemian aikana yhteistyö on erityisen arvokasta. Korona koettelee kehittyviä maita ankarammin kuin esim. Suomea. Yhteistyö luo toivoa ja tulevaisuuden uskoa. Olemme yhdessä globaalien ongelmien kanssa, rehtori Risto Klasila pohtii.

Haapaveden koulutoimi ja Haapavesi Folk tekivät aiemmin yhteistyötä Bagamoyon kanssa vuosina 2010–2014 Suomen Kuntaliiton tuella.

Haapavetisiä opettajia vieraili Babamoyossa ja Bagamoyosta vierailtiin Haapavedellä. Molemmat osapuolet oppivat kumppaniltaan parhaita toimintatapoja. Aihepiiriksi valikoitui erityisopetus ja liikunta. Bagamoyosta vieraili kansanmuusikkoja Haapavesi Folkeilla esiintymässä ja opettamassa.

Yhteistyö loppui sittemmin rahoituksen loppumiseen. Nyt tarkoitus on hankkia EU-rahoitusta yhteistyön jatkamiseen.

– Itse sain olla mukana viimeisimmällä vierailulla alkukeväästä 2014, jolloin kävimme useammalla koululla ja osallistuimme kaupungin virkamiesten kanssa neuvotteluihin, Risto Klasila kertoo.

– Nyt on tavoitteena herättää tätä yhteistyötä uudelleen, ja tässä vaiheessa ainakin Mäkirinteen ja Hyttikallion koulut ovat lähdössä mukaan.

Molempien koulujen oppilaskunnat ja vanhempaintoimikunnat ovat mukana ja laittavat pienen lahjoituksen. Mukaan on lähdössä muitakin tahoja sekä yksityisiä lahjoittajia. Lisätietoja keräyksestä saa Risto Klasilalta.

Opettaja Neema Mjengwa toimii Tansaniassa yhdyshenkilönä Haapaveden ja Bagamoyon koulujen välillä. Kuvassa on myös hänen tytärensä.
Neema Mjengwa

Tansaniassa rahat menevät yhteistyöhenkilömme Neema Mjengwan kautta eteenpäin Bagamoyon kouluille. Neema Mjengwan on bagamoyolainen opettaja, joka on useamman kerran vieraillut Haapavedellä ja opettanut Haapavesi Folkien yhteydessä.

– Neema saa erikseen sovittavan korvauksen tekemästään työstä ja yhdessä mietimme, millaisiin tarkoituksiin lahjoittamaamme rahaa tullaan kouluilla käyttämään, Risto Klasila kertoo. Suomessa asian organisoinnista huolehtivat Timo Hannula, Arnold Schiwalala ja Risto Klasila.

Bagamoyolaiset kertovat korona-ajasta

Risto Klasila pyysi Neema Mjegwaylta tietoja siitä, miten koronapandemia on vaikuttanut Bagamoyon elämään. Neema haastatteli muutamia kaupungin asukkaita:

Tänään aloitin covid19-kirjoitusraporttini vierailemalla tavallisen yrittäjänaisen luona. Zahara Themed valmistaa paikallista ruokaa ja myy tavallisille asiakkaille. Hän on kotiäiti ja asuu P-lohkossa täällä Bagamoyon kaupungissa.

Zahara kertoi minulle, että covid19 todella vaikutti hänen elämäänsä taloudellisesti. Kun tauti puhkesi maaliskuussa 2020, hallitus sulki kaikki koulut ja korkeakoulut. Kaikki hänen lapsensa tulivat kotiin.

Ruoan hintaa korotettiin. Ruoka-aineista tuli niin kalliita. Välillä kahvila oli suljettu ja välillä kaikki tulot menivät raaka-aineiden ostoon ja ruokakahvilani oli suljettu ja siksi hän huono käyttää koko voiton ostaakseen ruokaa. Covid19:n vuoksi hän menetti paljon asiakkaita. Moni ei uskalla tulla hänen kahvilaansa sillä alueella on tungosta.

Zahara Themedin ruokakahvila on vaikeukissa, kun elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet ja asiakkaat kaikonneet.
Neema Mjengwa

Toinen henkilö, jonka kanssa puhuin on Erasto Masati. Hän on taiteilija ja kahden lapsen isä. Covid19 teki hänestä köyhemmän. Hänen liiketoimintansa riippuu vierailijoista, etenkin ulkomaalaisista turisteista, joten yritykselle ei ole markkinoita. Perheensä ruokkiminen on vaikeaa, joten hän aikoo tehdä jotain muuta liiketoimintaa sen sijaan.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä, puhuin Chris Josephin kanssa. Hän on matkaopas ja oikeudellinen neuvonantaja Bagamoyossa. Hän sanoi, että covid19 ei ole vaikuttanut vain matkailualaan vaan koko maamme talouteen. Hän sanoi lisäksi, että covid19 on vahingoittanut häntä taloudellisesti. Bagamoyossa on käynyt paljon ulkomaisia turisteja. Nyt on vain paikalliset turistit, etenkin opiskelijat, jotka tulevat opintomatkoille. Useimmissa hotelleissa ei ole kävijöitä, ja jos se jatkuu, jotkut suljetaan pian. Chris Joseph aikoo aloittaa maanviljelyn vain saadakseen jotain perheensä tukemiseksi.

Taiteilija Erasto Masin tulot ovat olleet riippuvaisia ulkomaalaisista turisteista.
Neema Mjengwa

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.