sunnuntai 9.8.2020 | 05:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Roosa Sarajärven kolumni: Lähiseudun luonto tarjoaa loputtomasti matkakohteita – Päiväreissun arvoisia paikkoja löytyy vaikkapa Sievin Kukonkylästä, Oulun Letonniemestä ja Puolangan Hepokönkäältä

Ke 29.7.2020 klo 03:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

On sanomattakin selvää, että kotimaan matkailu on lisääntynyt kuluneen vuoden aikana. Lomakauden alkaessa monien matkasuunnitelmat ovat täyttyneet ulkomaiden sijasta lähimatkailulla, karavaanarihengessä kuljetulla roadtripillä tai perinteisellä mökkeilyllä.

Myös erilaiset retkeilyreitit kansallis- ja luonnonpuistojen helmoissa ovat vetäneet ihmisiä puoleensa aiempaakin enemmän, mikä on erittäin iloinen uutinen. Ei tarvita tutkimusaineistoa todistamaan, että jo lyhytkin luonnossa vietetty aika vaikuttaa myönteisesti ihmisen olemukseen, auttaa laskemaan verenpainetta ja tasaamaan hengitystä.

Asioilla tapaa kuitenkin olla myös varjopuolensa ja onkin ollut surullista lukea, kuinka monet retkeilijät eivät ole käyttäytyneet luonnossa sitä kunnioittaen. Ympäristöä on roskattu tai ne on jätetty huolimattomasti roska-astioihin lintujen levitettäviksi, ja nuotioita on sytytetty, vaikka se olisi alueella kiellettyä joko yleisesti tai viimeistään metsäpalovaroituksen toimesta. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, täytyy maalaisjärki muistaa pitää aina mukana matkassa.

Itselleni luonnon merkitys on kasvanut viimeisten vuosien aikana hurjasti, mutta totuus on, että vietän siellä vähemmän aikaa kuin todellisuudessa haluaisin. Kaupungissa asuessa kurjaa onkin se, kun puistojen lisäksi laajemmat luontokohteet sijaitsevat julkisen liikenteen ulottumattomissa. Siksi Haapavedellä suuntaan melkein aina ensimmäiseksi Varikon pururadalle, missä pysähdyn hetkeksi vain hengittämään.

Kuitenkin pari viikkoa takaperin sisälläni suriseva eräkärpänen iloitsi, kun yksi suurista haaveistani toteutui: vaelsin 82 kilometriä pitkän Karhunkierroksen Oulangan kansallispuistossa. Myönnettäköön, että kokemusta vaeltamisesta ei muutamia päiväpatikointeja lukuun ottamatta juurikaan repusta löytynyt ja erätaidoissakin olisi voinut olla kertaamisen varaa. Vaellusseurani oli kuitenkin minua kokeneempia eränkävijöitä, joten päätin uskaltaa hypätä mukaan matkaan. Ja onneksi hyppäsin! Viikko luonnossa opetti yllättävän paljon ja toi kaivattua perspektiiviä elämään.

Siispä jos luontoon haluat mennä nyt, niin ehdottomasti mene! Jo pelkkä Pohjois-Pohjanmaa on alueena niin laaja, että se onnistuu tarjoamaan luontokohteista kiinnostuneille yhden jos toisenkin elämyksen. Ajattelin suositella muutamaa kohdetta, vaikka totuus on, etten ole itsekään ehtinyt käydä vielä puoltakaan läpi – loputtomalla retkilistalla ne kuitenkin ovat!

Paras paikka aloittaa retkeily on tietenkin kotiseudun luontoon tutustuminen. Korkattivuori, Haralampi ja Vähämäen ulkoilualue ovat Haapavedellä suosikkipaikkojani. Päiväretken arvoiset kohteet löytyvät puolestaan Sievin Kukonkylän luontopolulta, Oulun Letonniemestä tai Puolangan Hepokönkään paukkeesta.

Mikäli tahtoo lähteä pidemmälle reissulle, voin lämpimästi suositella Pientä Karhunkierrosta ja vaarojen huiputusta Kuusamossa, pysäyttävää Raatteentietä Suomussalmella ja monipuolista Syötettä. Paikkoja, joihin puolestaan itse haluaisin seuraavaksi suunnata, löytyvät niin ikään Oulusta, Rokualta, Kalajoelta ja Siikalatvalta.

Lähditpä sitten lähelle tai kauas, tasaiselle tai korkealle, lähimetsään tai tuntemattomalle maalle – pääasia on, että edes lähdet. Jokainen luonnossa vietetty aika on sen arvoista!

Roosa Sarajärvi

#