torstai 2.7.2020 | 09:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pauliina Valkovirran kolumni: Työtä kaupungin elinvoiman turvaamiseksi on tehty talven ja kevään aikana välillä myrskyisissä olosuhteissa

Ti 30.6.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tänä keväänä sain vuosia haaveilemani kasvimaan. Toukokuussa maahan pääsivät kasvamaan perunat, sipulit, porkkanat, persilja ja lehtisalaatti.

Kesäkuun lämpiminä, ihoa lempeästi hyväilevinä iltoina kasvimaata kastellessani ja rikkaruohoja ensimmäisten kasvun merkkien joukosta paljain sormin, varpaat multaisina nyppiessäni on mieleeni tullut monesti lause ”Puutarhurit ovat onnellisia”.

Kesän lämmön myötä Haapavedellekin on saatu merkkejä pitkään kaivatusta kasvusta ja elinvoimasta. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä investointituki NordFuelin biojalostamohankkeelle antoi lisäuskoa tulevaisuuden elinvoimaisuuteen.

Työtä kaupungin elinvoiman turvaamiseksi on tehty kuluneen talven ja kevään aikana välillä hyvin myrskyisiltäkin tuntuneissa olosuhteissa. Elinvoimaisuuden vaalimisen ja määrätietoisen työn sen eteen on tärkeää jatkua tulevaisuudessakin, jotta satoa riittäisi varastoitavaksi asti.

Vähemmän myrskyjä ja enemmän lempeitä poutapäiviä moni varmastikin myös tuohon työhön toivoisi.

Kulunut kevät oli monelle raskas ja se toi mukanaan pakon opetella elämään arkea uudella tavalla. Mahdollisesta koronan toisesta aallosta ja tulevasta syksystä ei kukaan osaa sanoa vielä mitään varmaa. Aika näyttää.

Ja onneksi syksyyn on aikaa. Meillä on vielä hetki jos toinenkin aikaa nauttia vuoden valoisammasta ajasta, täydentää energiavarastoja auringosta sekä tallentaa muistoja kesän parhaista hetkistä syksyn ja talven varalle.

Minulle mukaan ovat taltioituneet ainakin jo kalareissu yöttömässä yössä tyynellä järvellä, kahlaaminen matalassa rantavedessä auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta, kissan suorittamat välillä lähes akrobaattiset perhosten saalistusyritykset pihanurmella sekä aamulenkit lintujen kuorolaulun keskellä muurinpohjalettujen makua unohtamatta.

Mansikkamaalla ensimmäiset kukat ovat muuten jo muuttuneet marjan raakileiksi kypsyäkseen lähiviikkojen aikana kesäpäivien lempeässä lämmössä meheväksi, talteen poimittavaksi sadoksi.

Pauliina Valkovirta

#