maanantai 25.5.2020 | 06:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaikki seurakuntalaiset ovat tervetulleita kirkkoon kesäkuun alusta alkaen – Paikkoja maksimissaan 137, turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta

Pe 22.5.2020 klo 09:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voi 1.6. alkaen osallistua kirkossa tai kappelissa yli 50, mutta enintään 500 henkeä. Tilaisuuksissa noudatetaan turvallisuusohjeita. Turvavälin tulee olla 1–2 metriä kaikkiin suuntiin.

Haapaveden kirkossa edellä mainituilla turvaväleillä suurin sallittu väkimäärä on 97 henkeä, seurakuntasalissa 40 henkeä ja siunauskappelissa 40 henkeä. Seurakuntasalin siirtoseinän avaaminen antaa kirkkoon 40 lisäpaikkaa, jolloin paikkoja on yhteensä 137. Raja ei saa ylittyä missään tilaisuudessa. Tarvittaessa esimerkiksi rippikouluryhmä konfirmoidaan kahtena eri osaryhmänä.

Kirkolliset toimitukset seurakunnan tiloissa ovat julkisia tilaisuuksia. Kirkollista toimitusta seuraava juhla on yksityistilaisuus, jossa suurin sallittu väkimäärä on 50 henkeä.

Kirkollisia toimituksia voidaan kesän tullessa ja ilmojen lämmetessä toimittaa myös ulkona.

Seurakunnan julkisiin tilaisuuksiin voi tulla vain terveenä. Kaikki seurakuntalaiset ovat tervetulleita kirkkoon. Käsihygieniasta ja turvaväleistä pidetään erityistä huolta.

Jumalanpalvelukset välitetään myös verkkoon. Kesäkauden osalta ainakin konfirmaatiomessut lähetetään myös videolähetyksenä.

Jumalanpalvelukset voivat kesäkuun alusta alkaen olla myös ehtoollisjumalanpalveluksia eli messuja. Jotta seurakuntalaiset voivat ottaa vastaan sakramentin turvallisesti, ja jotta papit voivat toimittaa ehtoollisen vapautuneesti, on tärkeää tehdä se hygienian näkökulmasta oikein.

Messuissa noudatetaan seuraavia toimintaohjeita: osallistumme vain terveinä, huolehdimme turvaväleistä 1-2 metriä joka suuntaan (tämä ei koske saman perheen jäseniä), sisääntuloaulassa on ohjeistus penkkeihin asettumisesta, aulassa on käsien desinfiointipiste, ennen ehtoolliselle tuloa siihen annetaan toimintaohje, alttarille tullaan vain pöytä kerrallaan turvavälejä noudattaen, ehtoollisen jaetaan alttarikaiteella, johon on merkitty polvistumispaikat turvavälein.

Suosituksena on, että kikkoon otetaan mukaan oma virsikirja. Kolehti kerätään entisvanhaiseen tapaan pitkävartisilla haaveilla tai tutulla nykykäytännöllä koreihin kirkon ovilla.

Kuolemanvaarassa tai muuten painavasta syystä ehtoollista haluavalle voidaan toimittaa ehtoollinen myös kotiin tai hoivakotiin.

#