maanantai 25.5.2020 | 06:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Ilkka Revon mielipidekirjoitus: Keskustan takinkääntö jatkuu kyläkouluasiassa

Ke 20.5.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Syksystä 2019 alkaen olemme saaneet seurata suoranaista farssia kouluverkkoasian ympärillä. Virkamiesten ja keskustan kouluja alas ajavien puolen valtuustoryhmän joukko on vienyt kuntalaisten viimeisetkin rippeet politiikan uskottavuudesta. Lukuisat ”kyläkuulemiset”, jotka oli järjestetty muodon vuoksi vain täyttämään lakisääteiset muodollisuudet, saivat kylien asukkaat turhautumaan ja suuttumaan siitä ylimielisydestä, joita koulujen kaatajat harrastivat. Kyläläisten mielipiteet, perustelut ja vaihtoehtoiset esitykset olivat kuin vastatuuleen soutamista. Niitä kuunneltiin tulpat korvissa.

Poliittiset voimasuhteet olivat kuitenkin lähes tasan ja kyläkoulujen puolustajat voittivatkin ratkaisevan äänestyksen valtuustossa. Ennen valtuuston kokousta kaupungintalolla pidettiin kuitenkin kokoontuminen, jossa koulujen puolustamista esittävä valtuutettu Jaakko Lehtola manipuloitiin muuttamaan päätösesitystä siten, että se muuttikin päätöksen luonteen aivan erilaiseksi, kuin olimme kouluja puolustavien valtuutettujen kanssa sopineet kannattavamme yhteisrintamassa. Lehtola ei informoinut toisia tehdystä muutoksesta, ja niin pääsikin käymään, että yli kolmen tunnin kokoontumisen jälkeen kukaan valtuutetuista ei muutokseen reagoinut.

Seuraavana päivänä asia valkeni ja alkoi farssi, josta kirjoitettiin valtakunnan uutisia myöten. Jaakko Lehtolan esittämänä valmisteltiin uusi päätösesitys ja se annettiin hallitukselle valmisteltavaksi. Koulujen puolustajat voittivat. Keskusta repesi ja kuntalaiset repesivät. Tosin eri syistä. Keskusta yhtenäistyi takaisin ehdolla, että keskustan karanneet ”luopiot” hyväksyvät Lehtolan esittämän muutosesityksen.

Kuinka kävikään. Hallitus teki kuitenkin erilaisen päätöksen, jonka johdosta Vatjusjärven ja Mieluskylän koulut ovat vaarassa lakkautua syksystä 2021 alkaen. Vatjusjärven tilanne näyttää pahimmalta ja Mieluskylä on hiuskarvan varassa.

Itse olin ennen farssia, Lehtolan tekemän muutoksen jälkeen sitä mieltä, että Lehtola ja Koukka olivat tietoisia, mitä muutoksen tekeminen saisi aikaan. Sillä turvattaisiin oman kylän, Humalojan, säilyminen. Olen itsekin humalojalainen ja olen ollut aina kyläkoulujen puolustamisen eturintamassa, kuten isäni ja äitinikin jo vuosikymmenet aiemmin. Päättäjänä en kuitenkaan hyväksy vilppiä edes oman koulun säilymisen suhteen. Vilppiä, jolla toiset uhrataan oman edun nimissä.

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta. Tätä ajoin tässäkin kouluasiassa. Halusin, että yksikään kylä ei nousisi toista vastaan toisen kustannuksella, vaan vedettäisiin loppuun asti yhtä köyttä. Nyt uskon vakaammin, että oman kyläni valtuutetut pettivät lupauksensa ja söivät sanansa oman kyläkoulumme säilyttämiseksi, ja se vaati Vatjusjärven ja mahdollisesti Mieluskylän uhraamista. Ei näin. Ei tällä tavalla. Tällaista toimintaa vihaan ja halveksin politiikassa ja sitä vastaan olen taistellut ja tulen taistelemaan.

Edelleenkään en luovuta kyläkoulujen suhteen, vaan tulen tekemään kaikkeni, jotta koulut saadaan säästettyä. Siihen on useita mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Osa hankalia ja ehkä mahdottomia, osa toteuttamiskelpoisia.

Ilkka Repo

kaupunginvaltuutettu

Perussuomalaiset

#