maanantai 25.5.2020 | 08:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Tässä ovat Haapavesi-sukkakilpailun voittajat – Huutokauppa sukista aukeaa Facebookissa maanantaina

KATARIINA ANTTILA
La 16.5.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavesi-sukkakisan tuomaristo, johon kuuluivat Jokihelmen opistosta käsityönopettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki ja kuvataideopettaja Marjut Lustig sekö Haapavesi-Seuran puheenjohtaja Tiina Mäenpää, haapavetinen sukankuluttaja Ville Saukko ja äänivallattomana sihteerinä päätoimittaja Katariina Anttila, kokoontui keskiviikkoiltana Kylpyläsaareen arvioimaan 32 kilpailusukkaa.

Ville Saukko, Marjut Lustig, Tiina Mäenpää ja Seija Pirttiala-Haasiomäki tuomarintyössään.
Katariina Anttila

Tuomaristo antoi jokaiselle kilpailusukalle pienen kannustavan arvion. Nämä arviot ja löytyvät tämän jutun kuvagallerian kuvateksteistä.

Kuvateksteihin on lisätty myös sukkien kutojien nimet. Ne olivat suljetuissa kuorissa, jotka avattiin vasta kun tuomaristo oli tehnyt päätöksensä.

Erityisesti tuomaristo kiitteli sitä, miten monipuolisesti ja kekseliäästi kilpailusukissa oli lähestytty annettua aihetta.

Omaperäisimmästä ideasta tuomaristo päätti yksimielisesti palkita Raija Nikityksen kutomat Kuningaskunta-sukat (nro 7). Kuningaskunta-sukkien jälkeen idea-sarjan jaetulle toiselle sijalle nousivat Lönnit, joiden kutoja on Eva-Maria Nahkala (nro 21), ja Raija Knuutilan kutomat Luontosukat.

(nro 23).

Raija Nikityksen Kuningaskunta-sukista löytyy mm. Tangokuninkaan kruunu, metsää, vettä, turvetta ja Paakkilan kukkiva puutarha.
Katariina Anttila

Teknisesti taidokkaimmin toteutettuina sukkina palkitaan Ritva Seppälän Koronakevät-sukat (nro 18). Taitavimman toteutuksen valitsi itsevaltaisesti tuomaristoon kuulunut käsityönopettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki.

Koronakevät-sukkien jälkeen toiselle sijalle hän nosti Marjatta Niemimäen taidokkaat Haapavesi-himmeli-sukat (nro 2) ja kolmanneksi Anne Hautamäen kutomat kauniit perussukat (nro 31). Sirpa Pirttiala-Haasiomäki kiitteli erityisesti niiden värienkäyttöä.

– Valinnan vaikeutta oli. Sukkia oli todella monen näköisiä ja monella tekniikalla toteutettuja. Työn jälki oli kaikissa todella hyvä.

Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä 214 ääntä. Eniten ääniä, 33 kappaletta, sai Helli Taskilan Kuusenkerkkä-sukkapari, joka oli saanut innoituksensa Haapavesi-laulun 4. säkeistöstä: Sittenkin on mielestäni talves kaikkein kaunehin. Valkohankeis kimmeltäissä kuusikossa hiihtelin. Varren suuosan ja mallikuvan jälkeen oleva kuvioneule kuvaa puusauvan sompaa, jollaista sauvaa kuuluisa suurhiihtäjä Juho Ritola käytti.

Helli Taskila ja yleisöäänestyksen voittaneet Kuusenkerkkä-sukat. Helli kertoo halunneensa kutoa käyttösukat: kantapään pitää olla istuva, että sukka pysyy paikoillaan.
Katariina Anttila

Yleisöäänestyksen kärkikymmenikkö oli:

1. Helli Taskilan Kuusenkerkkä-sukka nro 26 (33 ääntä)

2. Raija Knuutilan Luontosukka nro 23 (28 ääntä)

3. Aira Vatjus-Anttilan "Mustalta mereltä" keräämillä lupiininkukilla värjätyt sukat nro 11 (20 ääntä)

4. Eeva-Maria Nahkalan Hapitsu-sukat nro 22 (19 ääntä)

5. Katja Dahlmanin Hiihtäjäpatsas-sukat nro 16 (18 ääntä)

6. Raija Nikityksen Kuningaskunta-sukat nro 7 (16 ääntä)

Jaettu 7. Eva-Maria Nahkalan Lönnit nro 21 ja Heidi Nurkkalan Haapavesi-sukat nro 28 (10 ääntä)

9. Pirkko Pirttisalon Monimuotoinen Haapavesi-sukat nro 19 (8 ääntä)

10. Marjatta Niemimäen Haapavesi-himmeli nro 2 (6 ääntä).

Kaikki kilpailusukat tulevat myyntiin huutokaupassa, jonka Lions Club Haapavesi toteuttaa Facebookissa. Kaikki huutokaupasta saadut varat lahjoitetaan lyhentämättömänä paikalliseen hyväntekeväisyyteen Haapaveden seurakunnan diakoniatyön kautta.

Linkki huutokauppaan on tässä. Huutokauppa aukeaa maanantaina 18. toukokuuta ja on auki toukokuun viimeiseen päivään asti.

Jos haluat osallistua huutokauppaan, etkä ole Facebookissa, pyydä jotakuta Facessa olevaa tuttavaasi tekemään huuto puolestasi. Huudon voittanut voi hakea sukat huutokaupan päätyttyä Tuija Metsäharjulta Haapaveden 4H-toimistosta tai pyytää postittamaan ne postimaksua vastaan.

Haapavesi-lehti ja Jokihelmen opisto julistivat sukkakisan poikkeusajan alkaessa. Tehtävänä oli suunnitella ja neuloa sukkapari, joka tavalla tai toisella kuvastaa kotiseutua.

Kilpailuun lähetettiin kaiken kaikkiaan 34 sukkaparia. Kilpailijoita on 32, sillä yhteen työhön sisältyy kolmet eri kokoiset sukat.

Jokaisen kolmen sarjan voittaja on palkittu 50 euron lahjakortilla käsityöliike Naputiinaan. Äänestykseen osallistuneitten kesken on arvottu seuraavat palkinnot:

Puolen vuoden lehdet: Roosa Sarajärvi, Oulu

Reppu: Satu Puolitaival, Vatjusjärvi

Tuubihuivit:

Rauni Mikkonen, Tavastkenkä

Auli Knuutila, Haapavesi

Teija Heikkilä, Haapavesi

Palkinnot postitetaan voittajille.

#