lauantai 28.3.2020 | 10:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suunnittele ja neulo Haapavesi-sukka! – Tyyli on vapaa, kilpailuaikaa vappuun saakka

KATARIINA ANTTILA
To 26.3.2020 klo 09:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nyt puikot suihkimaan! Haapavesi-lehti ja Jokihelmen opisto julistavat Haapavesi-sukka-kilpailun. Suunnittele ja neulo sukkapari, joka tavalla tai toisella kuvastaa kotiseutua.

Kilpailu alkaa nyt ja kilpailuaikaa on vappuun asti.

– Tekniikka voi olla mikä vain: kirjoneule, pintaneule, rannutus, pitsineule...listaa Jokihelmen opiston tekstiilityöopettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki.

Sukkien kokoa ei ole rajoitettu. Kilpailuun voi osallistua lasten, naisten tai miesten sukkaparilla.

– Sukat voivat pohjautua paikalliseen käsityöperinteeseen tai ne voivat olla myös aivan uudenlaiset. Niitä voi somistaa vaikka helmillä, nauhoilla tai tupsuilla. Ratkaisevaa on aihe, se miten sukat kuvastavat kotiseutua, Sirpa linjaa kilpailun sääntöjä.

Hyviä ohjeita perussukan neulomiseen löytyy netistä paljon. Sirpan mielestä Novitan sivut ovat parhaimmat: tieto löytyy ilman monia mutkia eikä aloittelevaa sukantekijää pelästytetä oudoilla termeillä.

–  Siellä on kuvia, ohjevideoita ja selväsanaisia ohjeita eri vaiheista.

Toimi näin:

1. Valmista sukkapari tai useampikin erilainen jos oikein innostut.

2. Sujauta sukat kirjekuoreen tai pussiin. Voit halutessasi laittaa mukaan jonkin pienen sanallisen selityksen, jossa avaat ideaasi, tarinan tai vaikka runon, tai voit antaa sukkaparillesi nimen.

3. Laita mukaan suljettu kirjekuori, jossa on nimesi ja yhteystietosi. Sukat arvioidaan niin, että tekijän nimi ei ole tiedossa.

4. Tuo pussi tai kirjekuori Haapavesi-lehden toimitukseen. Jos poikkeustila jatkuu vappuun asti ja toimituksen ovet ovat lukossa, jätä sukat postilaatikkoon, joka on oven edessä. Voit lähettää sukat myös postitse.

Kilpailussa palkitaan käsityöliike Naputiinan lahjakorteilla yleisön suosikki, taidokkaimmin toteutetut sukat ja omaperäisin idea.

Vapun jälkeen sukat ripustetaan esille Haapavesi-lehden ikkunaan tai Haapaveden kirjastoon. Kilpailusukat esitellään myös lehdessä. Yleisö pääsee äänestämään oman suosikkinsa.

Tuomaristoon kuuluvat Jokihelmen opiston tekstiilityöopettaja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki, kuvataideopettaja Marjut Lustig, haapavetinen sukankuluttaja Ville Saukko ja Haapavesi-lehden päätoimittaja Katariina Anttila.

Lopuksi kaikki kilpailuun osallistuneet sukat huutokaupataan ja kertynyt tuotto lahjoitetaan paikalliseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Huutokaupan toteuttavat Haapaveden Leijonat ja sen toteuttamistavasta kerrotaan myöhemmin.

Haapavesi-lehti julkaisee kisan ajan juttuja sukan neulomisesta ja Sirpa Pirttiala-Haasiomäki antaa vinkkejä eri vaiheisiin.

Vinkki 1

Villasukan aloitus ilman pykälää

Sukansuuhun jää neulomisen aloituskohtaan usein ikävä pykälä. Joskus pykälää on vaikea saada peittoon edes aloituslangan huolellisella päättelyllä.

Pykälän välttämiseen on kaksi helppoa tapaa:

Tapa 1. Silmukoiden luomisen jälkeen 1. puikon ensimmäinen silmukka ja 4. puikon viimeinen silmukka vaihtavat keskenään paikkaa. Ne siis siirretään ristiin toistensa puikoille, minkä jälkeen ruvetaan neulomaan normaalisti.

Tapa 2. Viimeiselle eli 4. puikolle luodaan yksi ylimääräinen silmukka. Tämä ylimääräinen silmukka neulotaan 1. kierroksella yhteen 1. puikon 1. silmukan kanssa.

Neuleohjeita

www.novitaknits.com

www.meillakotona.fi/artikkelit/villasukka-ohje

www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet

www.lankava.fi

www.lankamaailma.fi

www.punomo.fi/ohjeet

#