lauantai 28.3.2020 | 10:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Auttamistalkoot etenevät Haapavedellä – Vapaaehtoisjoukkoja kootaan ikäihmisten avuksi

SUVI HYTTINEN
Pe 20.3.2020 klo 10:23

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi aloitetut auttamistalkoot etenevät Haapavedellä. Vapaaehtoisjoukkoja kootaan parhaillaan yhteen asiointiavun järjestämiseksi iäkkäille ja muihin riskiryhmiin kuuluville.

Vapaaehtoisia pyydetään ilmoittamaan nimensä ja puhelinnumeronsa sähköpostiosoitteeseen auttamistalkoot@gmail.com. Lisäksi viestissä pyydetään mainitsemaan, millaista apua on valmis antamaan ja kertomaan, jos haluaa auttaa jollakin tietyllä alueella Haapavettä, esimerkiksi viemällä ostoksia jollekin tietylle kylälle.

Kaupungin sosiaalitoimi selvittelee parhaillaan sitä, missä avun tarvetta on. Kaupunki nimeää myöhemmin yhteyshenkilön tai henkilöt koordinoimaan auttamista.

Vapaaehtoisten kokoamista hoitaa tällä hetkellä Haapaveden Kylät ry.

Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat on velvoitettu pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Muutoinkin on pyrittävä välttämään altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.

Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä myöskään tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse tai skypen avulla.

Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

#