torstai 28.10.2021 | 13:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
TJ

Haapavesi-lehti 10 vuotta sitten: Vatsatautiepidemia jylläsi Helmessä, Tähtipyörän tiloihin rempattiin uutta baaria ja lunta riitti hiihtäjille

La 14.3.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Helmen alueella jylläsi poikkeuksellisen ärhäkkä vatsatautiepidemia. Terveyspalvelupäällikkö Pauliina Sarajärvi kertoi, että epidemia oli kestänyt jo muutamia viikkoja. Mikrobiologian laitokselta saadun tiedon mukaan liikkeellä oli kolmeakin erilaista virusta, jotka aiheuttivat vatsataudin lisäksi hengitystieinfektioita. Pulkkilassa vuodeosasto oli jouduttu sulkemaan lähes viikoksi, koska yli puolet potilaista oli sairastunut. Taukokankaalla oli sama ongelma. Ihmisiä kehotettiin huolelliseen käsihygieniaan.

Latukoneurakoitsijana omiin nimiinsä ensimmäistä talvea toiminut Juha Partanen kertoi työstään Mitä kuuluu -palstalla. Lopputalvi oli ollut melko kiireistä. Latuverkosto oli ajettu läpi 2–3 kertaa viikossa, koska ihmisiä oli liikkeellä paljon. Edellistalvena ladut oli ajettu viimeistä kertaa 20. huhtikuuta, mutta nyt Juha arveli hiihtokelejä riittävän ainakin Korkatissa pidempäänkin. Latujen kunnon hän arvioi ainakin kohtuulliseksi. "Vähän on hötyistä, kun ei ole kunnon suvikeliä ollut koko talvena."

Haapaveden ja Tansaniassa sijaitsevan Bagamoyon välille suunniteltiin kulttuuriyhteistyötä. Musiikin monitoimimies Timo Hannula ja kaupungin elinkeinojohtaja Karl Filtness olivat vierailleet Bagamoyossa Kuntaliiton rahoittamalla 8 päivän matkalla. Ajatuksena oli kehittää yhteistyötä, josta molemmat hyötyisivät: Bagamoyo hallinnon kehittämisessä ja köyhyyden poistamisessa, Haapavesi kulttuurin saralla. Hankkeen käynnistämiseksi haettiin Kuntaliitosta 50 000 euron rahoitusta, jolla oli tarkoitus kustantaa mm. viiden bagamoyalaisen matka Haapavedelle yhteistyön käytännön suunnittelua varten.

Maxi-grillin yrittäjä NexhatHaliti oli remontoimassa entisiin Tähtipyörän tiloihin uutta baaria. Haliti kertoi kuulleensa grillillä nuorten harmittelevan Tähtipyörän loppumista ja päättäneensä lopulta itse ryhtyä baarin pitoon, kun muita jatkajia ei ollut ilmaantunut. Humppailtoja tai karaoketaHaliti ei aikonut baarissaan järjestää, vaan paikka oli tarkoitus säilyttää nuorille suunnattuna diskona. Haaveena yrittäjällä oli remontoida tulevaisuudessa käyttökuntoon myös huoneistoon kuuluva kellarikerros. "Siitä voisi tehdä kotoisan paikan, jossa voisi pelata vaikka biljardia ja katsoa pelejä isolta screenilta", Haliti suunnitteli.

Katariina Laitila oli lähdössä alle 18-vuotiaiden naisten jääkiekkomaajoukkueen kanssa Chicagoon MM-kisoihin.
Suvi Hyttinen

#