lauantai 19.9.2020 | 03:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Pekkalan kolumni: Pieni kyläkoulu ei ole automaattisesti lapsen paras

Ke 12.2.2020 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaupunginvaltuustomme kokoontuu ensi viikolla vuosikymmenen ensimmäiseen kokoukseensa. Asialistalla on myös tuleva kouluverkkomme. Kouluverkko ja muutokset siihen ovat olleet esillä lähes koko valtuustokauden talouden tasapainottamisen kautta.

Hallitus esittää Haapaveden kouluverkon sisältävän tulevaisuudessa kolme alakoulua. Haapavedelle on syntynyt viime vuosina noin 60 lasta, joten montaa rinnakkaisluokkaa ei koulunaloittajia näissäkään kouluissa nähdä muutaman vuoden kuluttua.

Viranhaltijat ovat laatineet laskelmia muutoksen vaikutuksista kuntatalouteen. Näitä laskelmia on arvosteltu virheellisiksi. Opetuksen järjestäminen kyläkouluissa kuitenkin maksaa oppilasta kohden enemmän kuin keskustan kouluilla.

Nykyisen kouluverkon kannattajat ovat tuoneet aktiivisesti esille kyläkoulujen hyviä puolia. Kyläkoulu voi olla oppimisen kannalta parhaimmillaan lähes täydellinen paikka oppilaalle, mutta valitettavasti aina ei näin ole. Ongelmat ihmissuhteissa joko opettajien tai opettajan ja oppilaan tai oppilaiden välillä ovat myös kyläkoulun arkipäivää. Kiusaamista tapahtuu kaikenkokoisissa kouluissa, eikä koulun koolla ole todettu olevan vaikutusta opetuksen laatuun tai oppimistuloksiin.

Asiat ovat harvoin mustavalkoisia vaan asioissa on sekä huonoja että hyviä puolia. Opetuksen laatu ei tule seinistä vaan tärkeintä on järjestää opetus ja sen tukitoimet niin, että oppilaan tarpeet havaitaan ja tukea on tarvittaessa saatavilla. Tasapuolisuus ei ole tasapäistämistä.

Päätöksenteossa emme voi unohtaa kuntataloutemme realiteetteja. Menot ovat vuodesta toiseen olleet suuremmat kuin tulot ja ilman palvelurakenteen muutoksia ero tulee tulevina vuosina vain kasvamaan. Outi Ojala sanoi köyhän parhaan ystävän olevan vahva valtiontalous. Onko vahva kuntatalous se toiseksi paras?

Muutos on kuitenkin aina myös mahdollisuus parempaan. Lähikunnassa muutettiin vuosi sitten kouluverkkoa niin, että kyläkoulut korvattiin yhtenäiskoululla. Muiden säästöjen lisäksi myös kuljetuskustannukset laskivat. Jälkikäteen lähes kaikki vanhemmat arvioivat ratkaisun olleen lasten edun mukainen, vaikka sitä etukäteen vastustivatkin. Samansuuntaisia ajatuksia kuulimme myös kuulemistilaisuudessa Haapavedellä vanhemmilta, joiden lapset ovat jo siirtyneet aikaisempina vuosina Hyttikalliolle.

Haapaveden tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita tulee päätettäväksi jatkossakin. Yhteistä näkemystä ja mielipidettä asioista tuskin aina löydämme, eikä se ole tarpeenkaan. Demokratiassa asiat päätetään äänestämällä.

Kunnallisen päätöksenteon arvostusta voimme jokainen osoittaa asioita valmisteltaessa ja päätettäessä asiallisella puheella ja toistemme mielipiteiden arvostuksella. Keskustelu on vuorovaikutusta, omien mielipiteiden kertomisen lisäksi on kuunneltava ja myös kuultava toisia. Mielipiteitä voi pyrkiä ymmärtämään ylenkatsomisen sijaan. Ei yhteistyö onnistu toisiamme mitätöiden. Valtuutettujen työn onnistumista ei mitata kokousten viihdearvolla. Tuloksista kertoo Haapaveden elinvoima ja menestys.

Outi Pekkala

#