keskiviikko 12.8.2020 | 16:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Nuorten riskikuskien ja psykologien keskusteluista on maailmalta hyviä kokemuksia

Ke 15.1.2020 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oulun poliisilaitoksen alueella, siis myös Haapavedellä, on käynnistynyt tutkimus, jossa ajokieltoon määrätyille nuorille ja nuorille aikuisille tarjotaan mahdollisuutta keskusteluun psykologin kanssa. Keskustelussa selvitetään ajokieltoon johtaneita tapahtumia ja niihin liittyneitä tunteita ja asenteita. Kokeilu on Suomessa uraauurtava. Ulkomailla vastaaville ohjelmilla on saatu vähennettyä liikennerikkomusten uusimista lähes puolella. Myös osallistujilta on saatu hyvää palautetta. Keskusteluilla on ollut suurempi vaikutus liikennekäyttäytymiseen kuin rangaistuksilla.

Haapavesi-lehden uutiset kertovat samaa kuin valtakunnalliset tilastot: nuoret kuljettajat ja etenkin nuoret miehet ovat tieliikennerikkomuksissa ja -onnettomuuksissa yliedustettuina. Onnettomuustutkijalautakuntien mukaan nuorten miesten aiheuttamissa, kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa reilusti yli puolissa tapauksissa onnettomuushetkellä ylinopeutta oli vähintään 10 km/h, kuljettaja oli juopunut liki puolessa tapauksista ja yli puolet kuljettajista oli aiemminkin jäänyt kiinni liikennerikkomuksista.

Se on ongelma johon on totisesti syytä puuttua. Kaikkia nuoria ei kuitenkaan pidä leimata riskikuskeiksi. Tutkimusten mukaan riskikuljettajia on vain 10–17 prosenttia kaikista nuorista.

Katariina Anttila

#