lauantai 19.9.2020 | 02:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Aapo Heikkilästä valmistuu luentosalinäytelmä – Mika Nuojua opetteli roolia varten haapavetiset väliähkimiset

KATARIINA ANTTILA
Ti 14.1.2020 klo 10:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oulun yliopiston luentosalissa L1 esitetään kevään aikana Ortotopologian lopulliset alkeet – dosentti Aapo Heikkilä L1 -näytelmää. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut kontiolahtelainen ohjaaja Markku Pölönen. Ensi-ilta on 19. maaliskuuta.

Näytelmä kertoo oman tieteenalansa itseoppineesta dosentista, Aapo Heikkilästä (syntynyt 1931 Haapavedellä, kuollut 1993). Heikkilä toimi 30 vuoden ajan Oulun yliopistolla ja piti lopulta täysille saleille luentoja ortotopologiasta.

Ortotopologian aiheita olivat mm. ”sininen enkeli para-avaruudessa”, "tontun pään tilavuuden laskeminen” ja ”g-orbitaalit ja sinisen elektronin symbioosi kierteisgalaksin hypotenuusassa”.

Mika Nuojua esittää näytelmässä sekä Aapoa että neljää muuta hahmoa, jotka kertovat tarinoita Aaposta.

– Näytelmä on kokoelma tarinoita Aapo Heikkilän persoonasta. Osa on tosia, osa keksittyjä. Näytelmän ei ole tarkoitus olla dokumentaarinen vaan tarkoitus on päästä Aapon ajatteluun sisälle, puhelimitse tavoitettu Markku Pölönen kertoo.

Markku Pölönen on elokuvaohjaajan uran ohessa tehnyt säännöllisesti myös teatterikäsikirjoituksia ja -ohjauksia. Aapo Heikkilän tarinaan hän tarttui, kun tuottaja Juha Vidgrén otti yhteyttä ja ehdotti näytelmän kirjoittamista.

– Minulla ei ole ollut henkilökohtaista kontaktia Aapo Heikkilään, niin että olisin tavannut tai jutellut. 80-luvulla kävin jotain tuttua tapaamassa Oulun yliopistolla ja näin Aapon vilaukselta tupakkipaikalla. Hänestä puhuttiin jo silloin tarinoita, ja hän kuulosti kiehtovalta henkilöltä.

Pölönen on lukenut elämäkerran, jonka Olavi Heikkinen on kirjoittanut Aaposta ja myös tekeillä olevan elokuvan käsikirjoituksen. Näytelmä on kuitenkin täysin erillinen teos.

Näyttelijä Mika Nuojuan pohjoispohjalaiset juuret ovat auttaneet haapavetisen puheenparren omaksumisessa.
Kimmo Paananen

– Hauskana yksityiskohtana täytyy mainita, että näytelmää tehdessä piti saada otetta haapavetiseen murteeseen. Aapo Heikkilä käytti omaa murrettaan, ei kirjakieltä, vaikka olikin tiedemies ja luennoitsija.

Markku Pölönen kertoo löytäneensä netistä videopätkän, jolla haapavetinen suksiseppä kertoo suksenteosta.

– Ilmeisesti kaikki haapavetiset puhuvat niin kuin Aapo! Siihen kuuluu väliähkimiset ja äänet, joille ei ole kirjainmerkkejä, Pölönen naureskelee.

Hän kehuu näyttelijä Mika Nuojuan omaksuneen hyvin haapavetisen puheenparren. Nuojua on kotoisin Oulusta ja äitinsä, omaa sukua Hiekka, on lähtöisin Haapavedeltä.

– Mikalla on paljon sukulaisia Haapaveden hautausmaalla, että sillä lailla iloinen suhde paikkakuntaan.

#