keskiviikko 12.8.2020 | 14:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jaakko Meriläisen kolumni: Valtuustokokousten lähettäminen internetissä suorana pitäisi palkita yhteiskunnallisena sankaritekona

Ke 15.1.2020 klo 00:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pitkän linjan kuntapäättäjä Markku Laitila moitti joulun alla Haapavesi-lehdelle antamassaan haastattelussa Haapaveden kunnanvaltuuston ilmapiiriä. Yksi syykin hänellä oli tarjota. ”Kokousten videoinnin myötä valtuuston arvokkuus on kadonnut täysin”, Laitila totesi lehdessä.

Oli niin tai näin, valtuustokokousten lähettäminen internetissä suorana pitäisi palkita yhteiskunnallisena sankaritekona. Poliittisen päätöksenteon tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että politiikan läpinäkyvyys ja helposti saatavilla oleva informaatio parantavat hallinnon laatua.

Hyvien poliitikkojen valitseminen on helpompaa, kun tietää ken on suoriutunut tehtävästään kunnialla ja ken kunniatta. Kyvykkäät poliitikot ovat puolestaan avain parempaan päätöksentekoon.

Lisäpisteitä ropisee kokousten viihdearvosta. Voisi olla aihetta muistaa valtuustovideointien taustavoimia myös kulttuuripalkinnolla. Kulttuurikirnu lienee sopiva kunnianosoitus.

Tai kenties lisäpisteiden sijasta pitäisi antaa miinusta. Kokousten live-taltioinnit kun painivat samassa sarjassa poliittisen satiirin parhaimmiston kanssa. Se on sääli. Päätöksenteon soisi olevan vakavasti otettavaa puuhaa, vaikka kyseessä olisikin pienen kyläpahasen paikallispolitiikka.

Laitila ei ollut väärässä päivitellessään arvokkuuden puutetta valtuustotyössä. Mutta onko tämä seurausta videoinnin aloittamisesta? Vai onko kyseessä vanha ilmiö, joka vasta nettilähetysten myötä päätyi kaiken kansan ihmeteltäväksi? Kyse taitaa olla jälkimmäisestä.

Ehkäpä valtuustotyöskentelyn tulevaisuus on kirkkaampi. Valtuuston arvokkuus voi palautua ajan myötä, jos vaaliuurnilla osataan panna oikeat valtuutetut vaihtoon. Jos niikseen tulee, siitä voi taatusti antaa kiitosta myös päätöksenteon läpinäkyvyyden edistäjille.

Tutkimustuloksistakin tiedämme, että äänestäjien tietovarantojen täydentäminen johtaa usein suurempaan poliitikkojen vaihtuvuuteen. Kun on asioista paremmin perillä, on helpompi karsia jyvät akanoista. Siksi kannattaakin seurata silmä kovana, kuka valtuustossa puhuu ja mitä — nyt kun se on tehty varsin helpoksi.

Jaakko Meriläinen

Valtuuston arvokkuus voi palautua ajan myötä, jos vaaliuurnilla osataan panna oikeat valtuutetut vaihtoon.

#