keskiviikko 12.8.2020 | 15:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavesi ei tarjoa maksutonta ehkäisyä nuorille ainakaan tänä vuonna – Moni kunta noudattaa jo ministeriön suositusta, mutta lakisääteisiin palveluihin ilmainen ehkäisy ei kuulu

SUVI HYTTINEN
La 11.1.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden kaupunki ei tässä vaiheessa ryhdy tarjoamaan maksutonta ehkäisyä nuorille. Asiaa selviteltiin syksyllä, koska Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos sekä Väestöliitto ovat antaneet siitä kunnille suosituksen. Monet kaupungit, kuten Oulu ja esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite noudattavat jo suositusta ja tarjoavat ehkäisyn joko alle 20-vuotiaille tai alle 25-vuotiaille nuorille. Käytännöt vaihtelevat eri kaupungeissa.

Perusturvajohtaja Ritva Hantula kertoo, että Haapavedellä perusturvalautakunta ei varannut määrärahoja ehkäisyyn alkaneen vuoden budjettiin, koska kaupungilta on saatu tiukka ohjeistus, että vain lakisääteiset palvelut toteutetaan.

– Ainakin tässä vaiheessa toimitaan nyt näin. Sitten jos laki edellyttää maksuttoman ehkäisyn tarjoamista, niin tietysti sitä noudatetaan.

– Ilmaiset aloituspakkaukset ehkäisypillereistä tarjotaan edelleen alle 20-vuotiaille nuorille niin kuin on tehty varmaan jo vuosikymmenet.

Kustannusarviota siitä, kuinka paljon ehkäisyn tarjoaminen nuorille tulisi kaupungille maksamaan, ei ole saatu selvitettyä.

– Sitä yritettiin kysellä Oulusta, mutta selvyyttä ei oikein saatu. Kustannuksiin vaikuttaisi paljon sekin millaisia ehkäisymenetelmiä kaupunki tarjoaisi, ja mitkä olisivat ikärajat. Eri kaupungeissa on monia erilaisia käytäntöjä, Hantula kertoo.

Maksuttoman ehkäisyn tavoitteena on vähentää aborttien määrää, ehkäistä seksitautien leviämistä sekä taata nuorille tasavertaiset mahdollisuudet huolehtia seksuaaliterveydestään riippumatta omasta tai perheen varallisuudesta.

Väestöliitto huomauttaa, että maksuton ehkäisy on myös sukupuolten välinen tasa-arvokysymys, sillä ehkäisykulut kasaantuvat usein tytön tai nuoren naisen harteille.

Myös monet nuorisojärjestöt ovat vaatineet kunnilta maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille.

#