lauantai 16.1.2021 | 22:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hannu Rytky jatkaa Eläkeliiton Haapaveden yhdistyksen puheenjohtajana

Pe 29.11.2019 klo 14:55 | päivitetty pe 15:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eläkeliiton Haapaveden yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa vuonna 2020 Hannu Rytky ja hallituksen henkilölukumäärä on 12 henkilöä. Sääntöihin pohjautuvan kuuden vuoden enimmäisajan olleiden Veijo Sinihalmeen ja Tapani Mattilan tilalle valittiin Matti Vatjus-Anttila ja Seija Ristimaa. Muut hallituksen jäsenet jatkavat.

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin nuorisotalolla 31.10. ja ylimääräinen syyskokous 28.11. Henkilövalintojen lisäksi kokouksissa hyväksyttiin yksimielisesti myös ensi vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma, joka suuntautuu ikääntyvän ihmisen hyvinvoinnin edistämiseen liikunnallisesti, henkisesti ja sosiaalisesti unohtamatta eläkeläisten ja eläketurvaa tarvitsevien henkisten ja aineellisten etujen ja oikeuksien valvomista.

Kokouksissa ei tehty omaa julkilausumaa, vaan yhdyttiin Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin kannanottoon. Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin syyskokous vaatii, että asiakasmaksuja ei tule korottaa vuoden 2020 alusta:

Eläkkeellä olevia ei tule ajaa toimeentulotuen asiakkaiksi heidän tarvitsemiensa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden vuoksi. Asiakasmaksut ovat jo nyt aiheuttaneet eläkeläisille velkaantumista ja ulosottoja, muistuttaa Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri.

Asiakasmaksu on myös lain mukaan jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos periminen vaarantaa asiakkaan tai hänen perheensä toimeentulon edellytyksiä. Tätä mahdollisuutta ei ole Suomessa riittävästi käytetty.

Koska suurimpia maksuja maksavat väestöryhmät, joilla on vähiten rahaa, on perusteltua kysyä, onko kaikilla iäkkäillä ihmisillä Suomessa varaa sairastaa ja onko iäkkäillä varaa perusoikeuteen eli riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, todetaan kannanotossa.

Suomi sai jo vuonna 2017 huomautuksen OECD:ltä, että pienituloiset jäävät usein ilman tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja.

#