maanantai 13.7.2020 | 10:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Haapavetiselle Jarkko Myllylle tehostamistukea Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä

Ismo Kunelius
To 28.11.2019 klo 13:25 | päivitetty to 13:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkisti torstaina kesälajien tukipäätökset vuodelle 2020. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin olympiadin viimeiseen vuoteen liki neljä miljoonaa euroa.

Tämän alueen urheilijoista tukea on luvassa Suomelle maapaikan ensi vuoden Tokion paralympialaisiin ampuneelle Haapajärven Ampumaseuran Jarkko Myllylle. Paralympialajeista ampumaurheilu sai tehostamistuke 11 500 euroa. Paralympialajien huippuyksilötuen saajaksi nimettiin haapavetinen Mylly, jolle on luvassa tukea myös asiantuntijaosaamisessa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tehostamistuen tarkoituksena on luoda valittujen lajien parhaimmille urheilijoille ja joukkueille kansainvälisen tason valmennusprosessit sekä parantaa lajien huippu-urheilutoiminnan edellytyksiä kohti parempaa kansainvälistä menestystä.

Nyt tehdyt tukipäätökset tehtiin Tokion kesäkisoihin ulottuvien huippu-urheilun tavoitteiden pohjalta. Samalla Olympiakomitea valmistautuu jo uuteen strategiakauteen, joka ulottuu vuodesta 2020 vuoteen 2024 asti.

– Valmistaudumme jo uuden strategian mukaiseen toimintaan, mutta Tokion paralympialaisiin saakka tavoittelemme tiiviisti tälle olympiadille asetettua kymmenen olympia- ja kymmenen paralympiamitalin tavoitetta. Tavoitteesta puuttuu PyeongChangin talvikisojen jälkeen neljä olympia- ja seitsemän paralympiamitalia. Yhtenä tavoitteena ollut pyrkimys saada joukkuepeli Tokioon on jo käynyt mahdottomaksi, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olympialajeissa pyrimme nyt tehdyillä tukipäätöksillä varmistamaan menestyspotentiaalisimmille urheilijoillemme optimaalisen valmentautumisen kohti olympialaisia. Meillä ei ole mahdollisuutta tarjota tällaista resurssia kovin laajalle joukolle, mutta terävimmälle kärjelle olemme yhteistyössä lajiliittojen kanssa luoneet kilpailukykyisen mahdollisuuden valmistautua Tokioon, hän jatkaa.

Kesälajien kehitys- ja tukiprosessiin ilmoittautui tänä syksynä 38 lajia. Huippu-urheiluyksikön tukiohjelmiin näistä lajeista ylsi 23 lajia, joista 18 on olympialajeja. Paralympialajeista tukiohjelmiin sijoittuu 12 lajia. Lisäksi yhdeksässä olympia- ja yhdessä paralympialajissa on yksittäisiä kansainvälisen tason urheilijoita, joiden valmentautumista tehostetaan.

Torstaina julkaistut kesälajien tukipäätökset ovat yksi osa huippu-urheilutukien kokonaisuutta. Alkuvuodesta 2020 jaetaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät kesälajien urheilija-apurahat. Talvilajien tukia tarkastellaan keväällä 2020. Kesälajien tehostamistuista päätetään seuraavan kerran jälleen syksyllä 2020.

#