torstai 22.10.2020 | 00:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Lukiolaisten Haapavesi-lehti: Samuli Hussa askel askeleelta lähempänä Suomen kärkeä

Ke 27.11.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden Rytkynkylältä lähtöisin oleva Samuli Hussa kampeaa kohti omia unelmiaan. Tällä hetkellä Oulussa asuva Hussa opiskelee kansainvälistä liiketaloutta ammattikorkeakoulussa ja keskittyy opiskelujen ohessa juoksuharrastukseen.

– Ala on tuntunut omalta, ja aikaa on jäänyt hyvin juoksuharjoitteluun, hän kertoo.

Yleisurheilussa Hussa edustaa edelleen Limingan Niittomiehiä Jorma Jokelan valmennuksessa. Hänen seuransa Niittomiehet on noussut Pohjois-Suomen kovimmaksi kestävyysjuoksu-seuraksi.

Voisi hyvin sanoa, että juokseminen on Hussalle pikemminkin elämäntapa kuin pelkkä harrastus, ja siksi esimerkiksi vapaa-aikaa on huomattavasti vähemmän kuin nuorempana ennen lajin vaihtoa.

Vaikka vapaata jää lähinnä vain kevyillä treeniviikoilla, ei Hussa kadu lajin vaihtoa jalkapallosta ammattimaiseen juoksuharrastukseen.

– Tykkään vapaa-ajalla käydä katsomassa muuta oululaista urheiluosaamista kuten koripalloa tai vaihtoehtoisesti lähteä käymään kotona Rytkynkylällä hieman rauhoittumassa.

Hussa on tavoitteellinen urheilija, jolla on halua menestyä vuosi vuodelta paremmin. Hän kokee, että jalkapallo ei olisi tietyn tason jälkeen mahdollistanut urheilu-uralla etenemistä.

Hussa iloitsee, että nuoruuden harrastus on edelleen jollakin tapaa osana elämää. Hän seuraa jalkapalloa aktiivisesti sarjatasosta riippumatta sekä kertoo käyvänsä myös silloin tällöin potkimassa palloa itsekseen, jos aikataulu sallii.

Tavoitteet Hussa on asettanut korkealle eikä turhaan väheksy omien rahkeiden riittämistä. Hän tavoittelee nousua Suomen aikuisten kärkeen sekä haaveilee noususta maajoukkuejuoksijaksi aikuisissa, mutta samalla tiedostaa, mitä se vaatii.

– Maajoukkuejuoksijaksi päästäkseen pitäisi pärjätä Kalevan Kisoissa, jossa paras sijoitukseni tähän asti on ollut 6. sija.

Kuitenkin Hussa korostaa, että terveys on yksi huipulle pääsemisen avainasioita. Tämän ajattelun myötä hän onkin säästynyt suuremmilta terveysvaivoilta ja pitääkin terveenä pysymistä yhtenä tärkeänä tavoitteena tulevillakin kausilla.

Lajin harrastajia on paljon ja tuloksen eteen saakin tehdä kovasti töitä. Harjoittelu jaksottuu siten, että ensin on kaksi kovaa treeniviikkoa, jonka jälkeen tulee yksi kevyempi viikko. Hussan mukaan kovilla viikoilla juoksumetrejä tulee 130–170 kilometriä, eli kaksi treeniä päivässä. Juoksijan harjoitusohjelma pitää sisällään myös lihaskuntoharjoittelua pari kertaa viikossa.

– Harjoitteluni perustuu kovaan määräharjoitteluun läpi talven, jotta keväällä on helpompi alkaa juosta todella kovavauhtisia treenejä radalla, kun peruskunto on kovalla tasolla, Hussa kertoo.

Treenikaudella ja kisakaudella harjoittelun ero näkyy harjoitusten määrässä. Kisakaudella energiaa kuluu myös matkusteluun, minkä vuoksi juoksuharjoitusten määrää lasketaan, Hussa jatkaa.

22-vuotias Hussa on nuoresta iästä huolimatta kahminut jo useita erivärisiä mitaleja. Hänen tähänastisen uran yksi merkityksellisimpiä saavutuksia on muun muassa aikuisten SM-hallipronssi 2018.

Lisäksi hän on päässyt edustamaan Suomea nuorten maajoukkueessa Pohjoismaiden Mestaruuskisoissa Ruotsissa 2018, joissa sijoittui hienosti neljännelle sijalle.

Miehen palkintokaapista löytyy myös 11 eriväristä mitalia nuorten SM-kisoissa. Kaudella 2019 Hussan juoksuvire jatkui totutulla tavalla; hänen parhaita tuloksiaan olivat nuorten SM-hopea 1500 metrillä Porvoossa ja Kalevan Kisojen 8. sija Lappeenrannassa.

Tulevallekin kaudelle Hussa on valmistautunut tiukkaan aikatauluun. Kausi 2020 on pääpiirteissään jo selvä.

– Tulossa on tiukka kisarupeama tammi-helmikuussa, jolloin juostaan SM-hallikisat Tampereella. Sinne olisi tarkoitus rakentaa hyvä tuloskunto, jotta voisi kamppailla mitalisijoista.

Hussan kalenteriin on merkitty myös rankka treenileiri Espanjaan ennen kesää ja varsinaista Suomen kisakautta. Välissä hänellä on suunnitteilla juosta muutamia kisoja ulkomailla. Kuitenkin kisakaudella päätähtäimessä on Turussa järjestettävät Kalevan Kisat sekä ympäri Suomen järjestettävät Motonet-GP kilpailut.

Elina Vinkki ja

Minttu Kangasniemi

#