maanantai 25.5.2020 | 01:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Katariina Anttila Haapavesi-lehden pääkirjoituksessa: Lihan alkuperä reilusti esiin lounaspaikoissa

Ke 9.10.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tämä viikon Haapavesi-lehdessä on useita Omasta maasta -teemasivuja, joilla esillä on erityisesti kotimainen ruoantuotanto. Haapavedellä painottuu erityisesti karjatalous: naudanlihan ja maidon tuottaminen.

Kun asia nyt on ollut mielessä, pisti silmään ravintola Opinpuun ruokalistassa lehtipihvin perässä merkintä (FI). Keväällä voimaan tulleen asetuksen mukaisesti opetusravintolassa kerrottiin kirjallisesti, missä tarjolla oleva liha on kasvatettu. Käytäntö ei omien havaintojeni perusteella ole vakiintunut Haapaveden kaikissa lounaspaikoissa.

Ilmoitusvelvollisuus koskee ruoan ainesosana käytettyä tuoretta tai pakastettua lihaa, niin nautaa, sikaa, lammasta kuin siipikarjaakin. Se ei koske riistaa eikä lihavalmisteita, vaikkapa marinoituja broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään ravintolassa, tai pitsalle levitettyä kinkkua ja kebabia. Ruokaviraston suositus kuitenkin on, että alkuperämaa ilmoitettaisiin aina vapaaehtoisesti, jos se vain on mahdollista.

Suomeen tuodaan vuosittain maailmalta noin 15 kiloa lihaa päänuppia kohti. Merkittävä osa siitä myydään meille makkaroina, leikkeleinä, eineksinä ja ammattikeittiössä valmistettuina aterioina. Sekin pitäisi kertoa reilusti, jos tarjolla on brasilialaista nautaa tai thaimaalaista broileria. Kuluttaja voi sitten tehdä omat valintansa.

Katariina Anttila

#