maanantai 25.5.2020 | 00:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Annukka Pesosen mielipidekirjoitus: Elävät kyläkoulut investointi tulevaisuuteen

Ti 8.10.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kouluverkkoselvityksen käynnistäminen Haapavedellä on herättänyt monenlaisia ajatuksia ja nostanut pintaan erilaisia tunteita. Siksi ajattelinkin kirjoittaa oman henkilökohtaisen näkökulmani asiaan.

Muutin perheeni kanssa Oulusta Haapavedelle reilut viisi vuotta sitten. Päädyimme asumaan Humalojan kylälle, koska toiveenamme oli muuttaa maalle virkeään kylään, toimivan kyläkoulun lähelle. Halusimme kasvattaa lapsemme maalla, suurten kasvukeskusten ja asfalttiviidakoiden sijaan. Oli ilahduttavaa huomata, että kylä oli eläväinen ja koulun oppilasmäärä kasvussa.

Maallemuutto oli perheellemme tietoinen ja harkittu valinta. Halusimme lapsillemme inhimillisen, ihmisen kokoisen kasvuympäristön, jossa yhteisöllisyys olisi voimissaan ja puhdas luonto lähellä. Humalojalla nuo asiat toteutuivat hyvin. Omat arvot painoivat vaakakupissa enemmän kuin kaupungin paremmat uramahdollisuudet ja laajempi vapaa-ajan mahdollisuuksien kirjo. Halusimme uskoa, että kyllä maallakin olisi mahdollista elää ja töitä tekevälle löytyisi, niin kuin on tähän saakka löytynytkin.

Humalojalta on löytynyt monia kaipaamiamme hyvän elämän peruspilareita. Koulu on elinvoimainen ja oppilasennuste kasvava, kyläyhteisö on virkeä ja yhteisöllisyys on voimissaan. Koulu on myös laajemminkin kylän keskus, harrastus- ja kokoontumispaikka. Läheltä löytyy puhdasta luontoa ja ulkoilumahdollisuuksia sekä riittävästi oman kaupungin ja ympäröivien kuntien tarjoamia palveluita. Olemme myös huomanneet, ettei meidän perheemme ole ainoa, joka arvostaa näitä samoja asioita. Moni muukin perhe on valinnut asua maalla, lähellä toimivaa kyläkoulua.

En pystykään näkemään kyläkouluja aikansa eläneinä jäänteinä menneisyydestä tai turhana kulueränä, niin kuin niitä yleisessä keskustelussa kuvataan. Itse näen elävät kyläkoulut tulevaisuuden yhteisöllisinä oppimispaikkoina, jotka ovat samalla alueensa sydän ja elinvoiman lähde. Pienkouluilla on todella monia etuja verrattuna suurkouluihin.

Jos niin käy, että kyläkoulut suljetaan, me vanhemmat joudumme tekemään valintoja. Ei ole mukava ajatus, että pitäisi alkaa etsiä toista asuinpaikkaa ja muuttaa perhe pois kodista ja kylältä, jossa viihdymme. Enkä usko, että Haapavesi jäisi yhtä perhettä kaipaamaan. Pahoin kuitenkin pelkään, että lopultakaan ei olisi kyse vain yhdestä perheestä. Esimerkit muualta kertovat karua kieltä siitä, että kylät eivät ole jatkaneet kukoistustaan sen jälkeen, kun elinvoimaiset koulut on suljettu. Päinvastoin, on olemassa liiankin monta surullista esimerkkiä siitä, miten kylältä on alkanut muuttoliike pois päin ja samalla myös keskustaajama on kuihtunut.

Elävät kylät ja kyläkoulut sekä niiden ympärille rakentunut yhteisöllisyys ja monipuolinen toiminta ovat vetovoimatekijöitä, joita monellakaan pitäjällä ei ole tarjota. Löytyy monia hyviä esimerkkejä kunnista, joissa tähän mahdollisuuteen on haluttu tarttua ja satsata kyläkoulujen kehittämiseen. Sen myötä onkin saatu muuttoliike ja syntyvyys käännettyä toiseen suuntaan.

Haapaveden päättäjiltä toivoisikin vakavaa harkintaa ja päätöksiä, jotka suuntautuisivat tulevaisuuteen rakentavalla tavalla. Haapavedellä on läpi historian arvostettu koulutusta ja nähty siihen liittyvät satsaukset investointina tulevaisuuteen. Toivottavasti viimeistään tässä kohtaa herätään näkemään se potentiaali, mikä toimivissa ja elinvoimaisissa kyläkouluissa on. Miksei pidettäisi Haapavesi elävänä jatkossakin ja kehitettäisi kyläkouluista tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, joita tullaan katsomaan kauempaakin?

Annukka Pesonen

Halusimme lapsillemme inhimillisen, ihmisen kokoisen kasvuympäristön, jossa yhteisöllisyys olisi voimissaan ja puhdas luonto lähellä.

#