torstai 22.10.2020 | 01:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Lotta Hirvanen tuli Haapavedelle kehittämään kokkikoulutusta ja Opinpuun ravintolatoimintaa – Opetusravintolassa ryhdytään kokeilemaan myös kaikille avoimia iltatilaisuuksia

SUVI HYTTINEN
Ti 24.9.2019 klo 14:06 | päivitetty ke 11:04

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Ravintola-alan työ sopii eloisille ihmisille, jotka tykkäävät tehdä töitä käsillään, eivätkä halua istua työpäivää paikoillaan. Tällä alalla pärjäävät ylivilkkaatkin luonteet, kun tekeminen suunnataan oikein, tuumii Jedun Haapaveden yksikössä ravintola- ja cateringalan opettajana aloittanut Lotta Hirvanen.

Hirvasella on takanaan vahva kokemus opetustyöstä sekä kokin hommista ja alan esimiestehtävistä aina suurkeittiöiltä fine dining -ravintoloihin.

– Opetin ravintolakokkeja Kokkolassa 2002–2012, mutta palasin sitten kotiseudulle Jyväskylään keittiömestarin töihin.

– Nyt tulin Haapavedelle sillä ajatuksella, että aion pysyä täällä ja kehittää koulutusta eteenpäin.

Hirvanen näkee ravintola-alan oppimisympäristön Jedussa loistavana. Etenkin Opinpuu-ravintolassa opiskelijat pääsevät treenaamaan taitojaan aidossa, työelämälähtöisessä ympäristössä.

– Opinpuu-päivät ovat opiskelijoidenkin mielestä parhaita, vaikka ne jännittävät ja vähän pelottavat. Niissä riittää vauhtia, vaarallisia tilanteita ja välillä paniikkiakin.

– Nyt alkuun oma aikani on mennyt pitkälti keittiöllä, ja tarjoilijoiden ohjaus salin puolella on jäänyt vähän lapsipuolen asemaan. Toivottavasti jatkossa ehdin enemmän sinnekin, kun saadaan uudet toimintamallit vakiintumaan.

Opettajan työn Hirvanen toteaa olevan paljon myös nuorten kasvun ohjaamista ja rohkaisemista. Esimerkiksi asiakkaan eteen meneminen Opinpuussa voi olla opiskelijalle vaikea paikka – varsinkin jos jokin on mennyt pieleen.

– Pääsääntöisesti Opinpuun asiakkaat ymmärtävät, että olemme opetusravintola ja antavat meille vähän anteeksi. Parhaamme yritetään, ja se riittää.

Tavoitteena Hirvasella on ryhtyä kehittämään koulutuksen ohessa myös Opinpuun toimintaa.

– Ryhdymme syksyn aikana pitämään Opinpuussa myös iltatilaisuuksia. Ne voivat olla esimerkiksi teema-menu -iltoja, joissa paikalliset voivat tavata toisiaan hyvän ruuan ja seuran merkeissä. Tiloja on aikomus myös vähän nykyaikaistaa ja hakea ravintolaan anniskeluoikeudet.

Uutena juttuna Hirvanen on käynnistämässä Jedulla myös koulutusta

à la carte -ruuan valmistukseen. Lokakuun alusta starttaava kurssi ei valmista ammattiin, vaan on yksi tutkinnon osa.

– Alalla työskentelevät voivat tulla hakemaan koulutuksesta vahvistusta osaamiseensa, mutta se sopii myös hyvän ruuan ystäville, jotka haluavat itselleen uutta oppia ruuan valmistukseen.

– Ilmoittautuneita on jo sen verran, että koulutus varmasti käynnistyy, mutta mukaan mahtuu vielä lisääkin väkeä, Hirvanen mainitsee.

Samalle kurssille osallistuu myös ammattiin opiskelevia nuoria.

Kokkikoulutuksen suosio on ollut viime vuosina laskusuunnassa, vaikka työpaikkoja alalla olisi Hirvasen mukaan pilvin pimein. Haapavedelläkin ravintola-alan opiskelijoita on tällä hetkellä kaikkiaan vain noin 35. Linjalla voi omien valintojen kautta suuntautua joko suurkeittiö- tai ravintolapuolen kokiksi tai tarjoilijaksi.

Syyksi suosion laskuun Hirvanen arvelee alan matalat palkat ja sen, että työ on raskasta.

– Myös sillä voi olla vaikutusta, että kokkiohjelmat televisiossa ovat vähentyneet. Niiden kautta kokin työssä nähtiin jonkinlaista glamouria. Eivätkä nuoret enää edes katso telkkaria, eli ei oikein ole kanavia, joiden kautta sitä hohdetta saisi tuotua esiin.

Hirvaselle itselleen ravintola-alalle hakeutuminen oli yläasteen jälkeen itsestään selvää.

– Olen ollut keittiötöissä 15-vuotiaasta lähtien, ja kokkipuoli oli ainoa, mitä osasin ajatella. Siellä kipinä syttyi hyvin opettajien ansiosta. Myöhemmin hyvät työssäoppimispaikat ja työnantajat ovat potkineet opiskelemaan alaa koko ajan lisää.

Hirvasen uran aikana ravintola-ala on muuttunut monella tapaa. Suurkeittiöt ja henkilöstöravintolat ovat kehittyneet asiakaslähtöisemmiksi, lähemmäksi muita ruokaravintoloita.

– Työtahti varsinkin ravintolapuolella on kiristynyt. Raaka-aineet tulevat keittiöille pidemmälle käsiteltyinä, mutta myös henkilöstömäärät ovat vähentyneet.

– Myös ihmisten ruokarajoitukset ovat lisääntyneet valtavasti joko sairauksien tai omien valintojen takia. Se näkyy kokin työssä paljon.

Ruokatrendeissä kasvisbuumi ja ylipäätään terveellinen ruoka on pinnalla.

– Kotimaisuutta, lähiruokaa ja puhtautta arvostetaan. Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mistä ruoka tulee. Toivon, että sitä puolta saataisiin meillä koulussakin nostettua enemmän esiin. Lähituottajille terveisiä, että minuun saa olla yhteydessä.

Hirvanen itse kertoo olevansa kaikkiruokainen.

– Ei ole sellaista ruokaa, jonka jättäisin syömättä, mutta ketsuppia en ravintolassa halua saada pöytään. Lähtökohdassa on jotakin vialla, jos tarjoilija tuo ketsuppipullon samalla, kun tulee ottamaan tilausta.

Ravintolaan pitää olla Hirvasen mielestä myös helppo mennä – niin, ettei tarvitse liiaksi ajatella esimerkiksi pukeutumista. Myös ystävällinen palvelu on tärkeää.

– Melkeinpä paremmin muistan ravintolasta mukavan tarjoilijan kuin ruuan. Hyvä tarjoilija osaa myös kertoa tuotteista. Ruokaa pitää olla myös riittävästi niin, ettei ravintolasta tarvitse lähteä nälkäisenä.

Viikot Lotta Hirvanen asuu Haapavedellä, Noran mäellä. Illat kuluvat pitkälti koiran kanssa lähimaastoissa lenkkeillessä.

– Haapavesi on kaunis paikka. Laavuja ja metsäpolkuja on tullut kierreltyä. Myös uimahalli täällä on tosi tasokas. Siellä tykkään käydä.

Viikonlopuiksi Lotta ajelee Keski-Suomeen, Sumiaisiin.

– Siellä on isännän kotipaikka ja mökki saaressa. Veneily ja järvipelastus ovat meille kesäkauden harrastuksia.

Juttuun korjattu nimivirhe ja harrastus 25.9. klo 9.16.

#