Paikallisuutiset

Maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille pohditaan Haapavedellä – Raskaudenkeskeytysten määrä kunnassa maan keskiarvoa suurempi

Haapaveden nuorisotoimi on hommannut Ihmeen hyvä Haapavesi -logolla varustettuja kondomeja, joita jaetaan nuorille tapahtumissa ja kouluterveydenhoitajien vastaanotolla. Sosiaali-  ja terveysministeriö sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos suosittelevat, että kunnat tarjoaisivat nuorille maksutta myös pitkäaikaisen ehkäisyn. Monissa kunnissa suositusta jo noudatetaan.
Haapaveden nuorisotoimi on hommannut Ihmeen hyvä Haapavesi -logolla varustettuja kondomeja, joita jaetaan nuorille tapahtumissa ja kouluterveydenhoitajien vastaanotolla. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos suosittelevat, että kunnat tarjoaisivat nuorille maksutta myös pitkäaikaisen ehkäisyn. Monissa kunnissa suositusta jo noudatetaan. Kuva: Suvi Hyttinen

Haapavedellä harkitaan maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille. PerusturvajohtajaRitva Hantula kertoo, että asia on parhaillaan selvittelyn alla.

– Arvioidaan tarvetta ja selvitetään kustannuksia. Jos maksutonta ehkäisyä ryhdytään tarjoamaan, se täytyy tietysti huomioda talousarviossa, joten asia tulee päätettäväksi budjetin yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos suosittelevat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 20-vuotiaille. Väestöliitto ja muun muassa monet nuorisojärjestöt haluavat ulottaa maksuttoman ehkäisyn 25-vuotiaisiin saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korkeampaa ikärajaa puoltaa se, että raskaudenkeskeytyksiä tehdään tilastojen mukaan eniten 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä.

Haapavedellä nuorille tehdään raskaudenkeskeytyksiä enemmän kuin koko maassa tai Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella keskimäärin. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tilaston mukaan alle 25-vuotiaille haapavetisille tehtiin vuonna 2017 tuhatta naista kohden 19,9 raskaudenkeskeytystä. Koko maassa luku oli 11,3 ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 10,7.

Vuonna 2018 abortteja tehtiin Haapavedellä 14,4 tuhatta nuorta naista kohti, sairaanhoitopiirin luku oli 10,7 ja koko maan 10,1. Vanhemmissa ikäluokissa abortteja tehdään huomattavasti vähemmän.

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen johtava ylilääkäri Anne Niemelä pitää tilastotietoja yllättävinä. – Missään ei ole noussut esille, että Haapavedellä olisi jotenkin erityisen huono tilanne. Tiedän, että kouluterveydenhuollossa ehkäisyasioita ja ylipäätään nuorten seksuaaliterveyttä huomiodaan aktiivisesti. Myös ehkäisyneuvolan palvelut ovat meillä hyvin ja helposti saatavilla, mitä pidän erittäin merkittävänä asiana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niemelä huomauttaa myös, että Haapavedellä on jo pitkään tarjottu ehkäisypillereiden aloituspakkaus ilmaiseksi alle 20-vuotiaille nuorille. Kolmen kuukauden pakkaukset eivät maksa kunnalle mitään, vaan ne saadaan sairaanhoitopiiristä lääkefirmojen tarjoamina.

– Alle 20-vuotiaat ovat yleensä hyvin vähävaraisia, ja tällä voi olla isokin merkitys ehkäisyn aloittamiseen.

Vahinkoraskaudet eivät Niemelän kokemuksen mukaan johdu nuorilla yleensä tiedon puutteesta, vaan siitä että seksielämän aloittamiseen ei ole ehditty varautua.

– Tilanteet tulevat nuorilla eteen niin yllättäen, että ehkäisyä ei ole ehditty miettiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vahinkoraskauksia kertyy Niemelän mukaan usein myös samoille henkilöille. Syynä voi olla sosiaalista syrjäytyneisyyttä tai se, että sopivaa ehkäisymenetelmää ei ole löydetty.

Tällä hetkellä maksuton ehkäisy on nuorten saatavilla jo kymmenissä kunnissa sekämuun muassa Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella. Ikärajat ja käytännöt vaihtelevat jonkin verran, mutta esimerkiksi Helsinki ja Vantaa tarjovat pitkäaikaisen ehkäisyn ilmaiseksi kaikille alle 25-vuotiaille. Pitkäaikaisella ehkäisyllä tarkoitetaan hormonikierukoita, ehkäisykapseleita ja kuparikierukkaa. Myös Oulun alueella asia on valmistelussa.

– Olettaisin, että meillä katsotaan nyt ensin, miten Oulu lähtee tätä asiaa linjaamaan, Anne Niemelä toteaa.

Niemelä arvioi, että maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille koituisi kaupungille aika iso kustannus, etenkin jos jokainen voisi itse valita haluamansa ehkäisymuodon.

– Joka tapauksessa pidän ehkäisyasiaa erittäin tärkeänä. Sitä ei voi pitää liikaa esillä, hän painottaa.

Lähes kaikki raskaudenkeskeytykset tehdään nykyään lääkkeellisesti. Toimenpide Oulaskankaalla maksaa kaupungille 562 euroa ja Oysissa 483 euroa.

Maksuttoman ehkäisyn tavoitteena on vähentää aborttien määrää, ehkäistä seksitautien leviämistä sekä taata nuorille tasavertaiset mahdollisuudet huolehtia seksuaaliterveydestään riippumatta omasta tai perheen varallisuudesta.

Väestöliitto huomauttaa, että maksuton ehkäisy on myös sukupuolten välinen tasa-arvokysymys, sillä ehkäisykulut kasaantuvat usein tytön tai nuoren naisen vastuulle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä