lauantai 19.9.2020 | 02:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Uusi työllisyyshanke ei ole mitään näennäispuuhailua vaan vastaa todellisiin tarpeisiin

Ke 24.4.2019 klo 02:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavedellä ja Siikalatvalla käynnistyvässä Virikevieraat ja kylätalkkarit -hankkeessa saadaan parhaassa tapauksessa samanaikaisesti parannusta kahteen isoon ongelmaan: vanhusten kotona pärjäämiseen ja työttömyyden pitkittymiseen.

Virikevieraat tuovat vanhusten koteihin juuri sitä mistä on uupeloa: seuraa, aikaa ja apua pienissä askareissa. Usein kuulee kotihoidossa työskentelevien pahoittelevan, että tiukan aikataulun vuoksi vanhusten luona ehditään vain tehdä välttämättömät hoitotoimenpiteet. Kohtaamiseen ja kuulumisten kyselyyn ei kerta kaikkiaan riitä aikaa. Kiireestä kärsivät sekä vanhukset että hoitotyön tekijät. Nyt hankkeen kautta paikkakunnalle saadaan seuraavien parin vuoden ajan työllistettyä ihmisiä täyttämään tätä vajetta.

Toisekseen, vanhusten auttaminen ei ole mitään näennäispuuhailua ja aktivoimista tilastojen kaunistamiseksi. Vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville työttömälle järjestyy hankkeen kautta oikeaa, merkityksellistä työtä. Samalla työttömät saavat yksilöllistä ohjausta siihen, mihin suuntaan olisi järkevintä ottaa seuraava askel. Toivottavasti hankkeessa löytyy pysyviä malleja niin vanhusten kotona asumisen tukemiseen kuin työttömien ammattitaitoiseen ohjaamiseenkin. Iso kysymys on rahoitus. Nyt virikevieraitten ja kylätalkkareitten palkka tulee suurimmaksi osaksi EU:lta.

Katariina Anttila

Kiireestä kärsivät sekä vanhukset että hoitotyön tekijät.

#