tiistai 25.2.2020 | 11:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Minttu-Maaria tietää mikä haapavetisille maistuu – Kokin oma lempiruoka on makaronilaatikko

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
To 18.4.2019 klo 13:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Noin sata lounastajaa täyttää päivittäin vatsansa Minttu-Maaria Rytkyn kokkaamalla kotiruualla. Minttu-Maaria aloitti työt Lounasravintola Ihmeen Hyvässä vuosi sitten ja on tullut asiakkaille tutuksi myös aina iloisena asiakaspalvelijana.

– Nautin tosi paljon tästä työstä! Tämä on monipuolista ja meillä käy ihania ihmisiä syömässä, hän tuumii.

Minttu-Maarian työpäivät alkavat aamuseitsemältä päivän ruokalistan läpikäymisellä. Kymmeneltä lounas on valmiina tiskissä. Kolme tuntia riittää Minttu-Maarian mielestä päivän menun valmistamiseen hyvin.

– Ruokalistat suunnittelen aina viikoksi kerrallaan. Pitää yrittää katsoa, että tulisi tarpeeksi vaihtelua. Tavoitteena on, että lihaa olisi kolmesti viikossa, kanaa kahdesti ja kalaa kerran.

– Raaka-aineet tilaan tukusta torstaisin, ja ne tuodaan ravintolaan maanantaisin.

Reseptejään Minttu-Maaria ei paljasta, vaikka niitä joskus asiakkaatkin kyselevät.

– Se on ammattisalaisuus, hän naurahtaa.

Asiakkaiden suosikeiksi Minttu-Maaria nimeää kanaruuat, lihapullat, jauhelihapihvit ja naudan grillipihvit. Myös pitsa maistuu haapavetisille.

– Perjantaisin on aina pitsapäivä, ja se on viikon kiireisin.

Muina päivinä asiakasmäärät ovat melko tasaisia, 85–120 välimaastossa.

– Yleensä teen ruokaa sadalle, mutta monesti sitä joutuu tekemään päivän mittaan vähän lisääkin. Hävikki meillä on ihan onnettoman pientä. Yleensä ruokaa ei jää yhtään yli. Monesti joku käy vähän ennen sulkemisaikaa hakemassa loppuruuat kotipakettiin.

Asiakaskunta Ihmeen Hyvässä on hyvin vakiintunutta. Työpäivän lomassa lounastavien lisäksi syömässä käy paljon eläkeläisiä. Ulkopaikkakuntalaisiakin näkyy monesti ruokailijoiden joukossa.

Työn ohessa Minttu-Maaria suorittaa kokin opintoja Jedussa. Hän on valmistumassa ammattiin keväällä tai syksyllä.

– Aiemmin olen tehny maatalouslomittajan ja henkilökohtaisen avustajan hommia, hän kertoo.

Syntyjään Minttu-Maaria on Haapavedeltä, mutta yläasteen jälkeen maatalousalan opinnot ja työt veivät ympäri maakuntaa. Takaisin Haapavedelle hän palasi viisi vuotta sitten.

– Kokiksi lähdin opiskelemaan ihan kokeilumielessä, kun halusin löytää uuden alan, joka kiinnostaisi. Ensin tulin tänne lounasravintolaan harjoittelijaksi, ja jäin sitten vakituiseksi työntekijäksi.

Minttu-Maarian kaverina Ihmeen Hyvässä työskentelee Henna Mäkinen. Ravintolan yrittäjä Sabri Bozkurt keskittyy enemmän pitserian pyörittämiseen, mutta tulee apuun tarvittaessa.

– Sabri on ollut kyllä tosi hyvä opettaja, Minttu-Maaria kiittelee.

Vapaa-aika Minttu-Maarialla kuluu enimmäkseen lasten kanssa touhutessa. Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme poikaa.

– Jos minulla on omaa aikaa, se menee yleensä siivotessa.

Kotonakin Minttu-Maaria tykkää laittaa ruokaa.

– Samanlaista peruskotiruokaa laitan kotona kuin töissäkin. Makaronilaatikko on meillä kaikkien suosikki.

Ravintoloissa kokki käy syömässä vain harvoin.

– Hyvä jos kerran vuodessa tulee käytyä. Possupihvi maustevoilla ja ranskiksilla on silloin yksi lemppari.

#