tiistai 25.2.2020 | 10:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

50 täyttävä Raija Näppä juhlii elämää koska se on lyhyt ja hauras – Haapaveden Opistosta Raija kaipaa huoneeseen lampsivia opiskelijoita

KATARIINA ANTTILA Haapavesi-lehti
To 28.3.2019 klo 14:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Raija Näppä on juhlinut 50-vuotissyntymäpäiviään jo vuoden verran, ja juhla jatkuu. Varsinaisena syntymäpäivänään hän on Ilpon kanssa Prahassa ja elokuussa on vielä edessä juhlat sukulaisten kanssa.

Elämän lyhyys ja hauraus tuli riipaisevan todeksi kaksi vuotta sitten, kun Raijan sisar menetti yllättäen parissa viikossa puhe- ja liikuntakykynsä ja menehtyi lyhyen sairastamisen jälkeen.

Raija sanoo, ettei aiemminkaan ollut pitänyt ikääntymistä mitenkään surullisena asiana. Hän huomasi kuitenkin, että 30 vuotta esikoisen syntymästä on mennyt hujauksessa.

– Tuli semmoinen kohta, että joka päivää pitää juhlia ja ihmetellä oikeasti elämän ainutlaatuisuutta ja arjen ihmeellisyyttä.

Juhlimiseen on kuulunut muun muassa se, että päivittäin on tärkeää saada joku nauramaan ja tuntemaan itsensä hyväksytyksi. Ja se, että hyväksyy itsensä.

Vuosi sitten Raijan vasen polvi alkoi oireilla ja hän tajusi, että painonhallintaan ja liikkumiseen pitää panostaa. Ensin asenne oli se, että kunhan hän on pudottanut 20 kiloa, peilistä katsoo uusi, onnellinen ja laiha Raija.

– Sitten tajusin, että hetkinen. Minun tehtäväni on katsoa itseäni hyväksyvästi ja rakastavasti. Kysymys on siitä, että minulla on parempi olo.

Raija on pohtinut kroppaansa, joka on kantanut maailmaan kolme lasta. Yhtä se ei kantanut loppuun asti.

– Vartalo on jaksanut ja pitänyt minusta huolta. Nyt on mun vuoro rakastaa sitä ja pitää siitä huolta.

Muhoksen mimmi Raija Näppä tuli syksyllä 2015 Haapavedelle Opiston rehtoriksi. Ensimmäiset puoli vuotta hän kulki reppurehtorina.

– Sitten todettiin Ilpon kanssa, että halutaan elää arkea yhdessä, Raija kertoo. He ostivat omakotitalon Hyttikallion suunnasta ja ryhtyivät haapavetisiksi.

– Itsekin yllätyin, miten olemme kotiutuneet tänne. Tultiin olemaan pitempään.

Viime syksynä Raija kuitenkin siirtyi Oulun seudun ammattiopiston määräaikaiseksi vararehtoriksi. Hän toimii kahdeksan kunnan omistaman, yli 10 000 perustutkinto-opiskelijan ammattiopiston pedagogisena johtajana. Haapaveden Opiston rehtorin tehtävästä hän irtisanoutui, koska ei saanut puolta vuotta pitempää virkavapaata.

– OSAO oli puhtaasti ammatillisesti mahdollisuus, jota ei voi sivuuttaa, Raija perustelee.

Sijaisuutta jatkuu heinäkuun loppuun. Vararehtorin virka on juuri tullut avoimeksi, ja nyt Raija hakee paikkaa, jota on talven ajan hoitanut.

– Edessä on aito hakukierros, johon pitää suhtautua nöyrästi. Mutta ei minua huoleta. Jos jostain syystä kävisi niin, että en tule valituksi, tulee muita mahdollisuuksia. Asiantuntijuudelle on kysyntää. Se aika on ohi, että kun nainen on 50, mahdollisuudet on menetetty.

Tämän talven Näpät ovat kulkeneet yhdessä työmatkaa Haapavedeltä Ouluun.

– Ilpo on kulkenut Oulussa koko sen ajan kun olemme asuneet Haapavedellä. Tavallaan saimme kolme ja puoli tuntia lisää yhteistä aikaa vuorokauteen.

Sen verran rankkaa kulkeminen kuitenkin on ollut vaativan työn, venähtävien päivien ja työmatkojen ohessa, että nyt päätös on tehty: kesäkuussa Näpät muuttava Ouluun, kävi OSAO:n apulaisrehtorin viran kanssa miten kävi. Vaakakupissa perhekeskeisellä Raijalla painaa erityisesti etäisyys lapsiin ja äitiin.

Mäyräkoira Kertulle kulunut talvi on tarkoittanut pitkiä yksinäisiä päiviä. Kesäkuussa helpottaa kun Näpät muuttavan Oulun seudulle.
Katariina Anttila

Haapaveden Opistosta Raija ikävöi pientä yhteisöä, jossa kaikille työntekijöille lehtoreista kiinteistönhoitajiin ja siistijöihin on itsestäänselvyys, että koko koulu kasvattaa. Se on laatua, jota on vaikea kilpailutuksissa pisteyttää.

Haapavedellä opiskelijat lompsivat rehtorin huoneeseen huolineen. OSAO:ssa Raija on kaukana heidän maailmastaan, jos ei itse pidä huolta, että tapaa opiskelijoitakin.

Raija on huolissaan Haapaveden Opiston kaltaisten itsenäisten, omiin kiinteistöihinsä sidottujen koulutuksen järjestäjien tilanteesta, jos rahoittajat eivät ala nähdä niitten kansansivistyksellistä arvoa.

– Rahoituksen tiukentaminen on ollut kovaa. Isot koulutuksen järjestäjät ovat selvinneet myymällä kiinteistöjä ja tiivistämällä.

– Haapaveden Opistossa on tehty hirveän hyvää työtä ja haettu etukenossa yhteistyökumppaneita.

– Yli 120 vuotta sen on täytynyt uudistua palvelemaan aluetta ja sen asukkaita. Siellä on aitoa reformihenkeä. Muutoksia on tehty aina. Se porskuttaa, mutta jos koulutuspolitiikka jatkuu tällaisensa, tilanne on sille tosi kova.

Raija Näppä

syntynyt 28.3.1969 Muhoksella

kasvatustieteiden maisteri

lastensairaanhoitoon erikoistunut sairaanhoitaja

työskennellyt ennen Haapavettä OYS:ssa sairaanhoitajana, ADHD-liitossa, Autismi-liitossa, Pohjola-opistossa ja Luovissa

kulkenut Ilpon kanssa 13-vuotiaasta, naimisissa 17-vuotiaasta

88-vuotias muistisairas äiti Muhoksella

aikuiset lapset Anna asuu Luulajassa, Hanna ja Juho Oulun seudulla,

lapsenlapset Reino, Ruska, Otava ja kesällä syntyvä Reinon pikkuveli

#