perjantai 18.9.2020 | 23:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kirjavat Kirjamessut: Satukirjailija kannustaa lukemaan lapselle ääneen

Ti 19.3.2019 klo 22:00

Kirjamessuilla satukirjaansa Sinipiika ja puussaistumispäivä esittelevä Essi Rahja kannustaa aikuisia lukemaan lapsille ääneen.

– Lapselle lukeminen tarjoaa yhteisiä, jaettuja elämyksiä, nautintoa, pysähtymistä ja hassuttelua sellaisenaan, ammattikoulussa äidinkielen opettajana työskentelevä Rahja toteaa.

Rahja muistuttaa, että lapsen kielen ja lukutaidon kehitys alkaa jo vauvana. Pieni lapsi tarvitsee myös läheisyyttä ja tarpeen voi hyvin täyttää lukemalla esimerkiksi loruja lapselle sopivasta kuvitetusta kirjasta.

Tehokkain keino vaikuttaa lapsen lukutottumuksiin on Rahjan mukaan lukea ääneen: Lapsi, jolle luetaan, lukee myös todennäköisemmin teininä ja aikuisena muutakin kuin klikkiotsikoita ja emojisarjoja.

Hyvä keino säännöllisten lukuhetkien pitämiseen on lukea iltasatu.

– Yhteinen lukuhetki päivän päätteeksi luo rauhoittumiselle hyvät puitteet, vinkkaa Rahja.

Toisaalta, jos lapsi ei malta kuunnella, voidaan mennä lapsen ehdoilla. Lapsi saa valita itse luettavan kirjan erilaisista vaihtoehdoista. Lisäksi lapsi voi päättää luetaanko tarina iloisella tai surullisella äänellä, hitaasti tai nopeasti.

Lapsi voi tehdä tarinaan äänimaailman; vaikkapa siitä millaisia ääniä metsästä kertovassa tarinassa on. Passiivinen kuuntelu ja hiljaa paikallaan olo eivät siis ole välttämättömiä lukuhetkissä.

Vuorovaikutus ja mahdollisuus keskustella aikuisen kanssa outojen sanojen merkityksistä tai tarinan herättämistä ajatuksista ovat ääneen lukemisen parhaita puolia.

Rahjan kokemuksen mukaan lukutottumuksilla on suora yhteys siihen, miten jäsentyneesti osaa ilmaista itseään kirjoittamalla: Hyvää ilmaisua tarvitaan ihan tavallisessa työelämässä, eikä pelkästään luovan kirjoittamisen prosesseissa.

Vaikka lapsi tai nuori osaa jo lukea itse, ääneen lukemista ei kannata lopettaa. – Tarinoiden kertominen on osa ihmisyyttä iästä riippumatta, sanoo Rahja.

Lukukeskuksen Lue lapselle -sivustolta löytyy käytännön vinkkejä ja materiaalia vanhemmille: kirjavinkkejä ja esimerkiksi loruja yhteisiin lukuhetkiin.

Mari Karjalainen

#