perjantai 18.9.2020 | 23:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kirjavat Kirjamessut: Katja kirjoittaa fantasiaa kaiken ikäisille

Ti 19.3.2019 klo 22:00

Katja Törmänen tajusi yhdeksänvuotiaana, että kirjailija on ihan oikea ammatti. Siitä lähtien hän halusi aina kirjailijaksi. Kun Katja aikuisena katsoi poikansa kanssa Prinssi Kaspian -elokuvan toteutuksesta kertovaa ohjelmaa, sai hän nuorten näyttelijöiden innostuksesta kipinän alkaa viimein toteuttaa omaa haavettaan.

Katja kirjoittaa arkeen nivoutuvaa fantasiaa, ja hänen teoksistaan onkin sanottu, että vaikkei muuten tykkäisi lukea fantasiaa, Katjan kirjoja kannattaa lukea.

Heskilian perilliset -sarjaa voi lukea lapsille heti kuudesta ikävuodesta eteenpäin. Karhun morsian vaatii jo aikuisemman lukijan, koska tekstissä on väkivaltaa, ja se on tyyliltään synkempää.

Katja tuumii, että fantasian kirjoittaminen lapsille ja nuorille on vaativampaa kuin aikuisille: Nuorten kirjoissa täytyy olla toivoa ja valoa.

Katja lähti mukaan Oulun Yritystakomon toimintaan 2013, minkä innoittamana hän muokkasi Kevääntekijät-kirjasta sähköpostitse toimitettavan kirjan, josta ilmestyi tilaajille luku viikossa. Lopulta, kun tilaustuotoilla pystyi maksamaan kirjan painatuksen, julkaisi Katja sen ensimmäisen osan suomeksi.

Katja kertoo omakustantamisessa olevan omat haasteensa. Kun ei ole deadlineja, täytyy itse luoda aikataulu kirjoittamiselle. Katjaa auttoi kuuluminen kirjoittajaryhmään, jossa jokainen kirjoitti ja kommentoi toisten jäsenten tekstiä muilta suljetussa blogissa. Palautteen saaminen muilta on hyvin oleellista, mutta jokaisen on itse löydettävä sopiva kannustin kirjoittamiselle.

Katja on kääntänyt Kevääntekijät-kirjan myös englanniksi. Oman tekstin kääntäminen on hänestä sekä hauskaa että haastavaa. Täytyy punnita sanojen tarkoituksia ja tutkia tekstiä eri näkökulmasta kuin kirjoittaessa.

Lopuksi Katja antoi käännöstyön syntyperäisen brittieditoijan luettavaksi ja tarkastettavaksi. Tätä kirjaa ei ole tällä hetkellä myytävänä missään, vaan jos Kevääntekijät haluaa saada englanniksi, täytyy teosta pyytää Katjalta itseltään.

Katjalla on kirja-agentuuri, joka tekee ulkomailla sopimuksia esimerkiksi kirjan käännösoikeuksista ja mahdollisista tv- tai elokuvasovituksista. Agentuuri saa tietyn provision myynneistään ja kirjailija omansa.

Katja kertoo Kirjavilla Kirjamessuilla Karhun morsiamen syntyvaiheista. Kirjasta onkin jo jatko-osa syntymässä, samoin Heskilian perillisille voi olla saatavilla jatkoa tulevaisuudessa.

Anni Nortala

Katja Törmänen

syntynyt Oulussa 1971

ammatiltaan historian opettaja, toiminut myös käsityöläisyrittäjänä

voitti 2016 Liken ja Tähtivaeltaja-lehden spekulatiivisen kirjoituskilpailun

ohjannut kirjoituspiirejä ja -kursseja

#