maanantai 13.7.2020 | 11:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Pekkalan kolumni: Aika on ajamassa kabinettipäätösten ohitse

Ti 29.1.2019 klo 22:00

Julkisesta päätöksenteosta on tullut entistä läpinäkyvämpää teknologian kehityksen myötä. Asialistat, pöytäkirjat ja päätöksentekoon liittyvä oheismateriaalit ovat yhtä lähellä kuin lähin tabletti tai älypuhelin. Pystymme seuraamaan kotisohvalta niin eduskunnan kuin kaupunginvaltuustojen päätöksentekoa.

Päätöksentekoa säätelevät lakipykälät esim. esteellisyydestä ovat tänä päivänä myös helposti kaikkien kiinnostuneiden tarkasteltavissa. Päätöksentekoa on mietittävä yhä enemmän myös siitä näkökulmasta miltä päätöksenteko ulospäin näyttää.

Päätöksenteon läpinäkyvyys helpottaa sen arvioimista mutta myös sen arvostelua jälkikäteen. Paikallislehden yleisöosastokirjoitusten tilalle ovat tulleet some-kanavat, joissa kuva ja teksti liikkuvat täysin ennakoimattomia reittejä. Arvosteluun löytyy sieltä lukuisia eri kanavia.

Kirjoittaa voit omalla nimelläsi, mutta myös nimettömiä kanavia löytyy runsaasti. Hyvä käytös, toisen ihmisen kunnioitus, erilaisten mielipiteiden arvostaminen ja jopa rehellisyys pääsevät näissä kirjoituksissa usein unohtumaan. Tuntuu että kommenteille ja kannanotoille on tärkeämpää näkyvyyden saaminen kuin niiden sisältö.

Läpinäkyvyys ei ole lisännyt avoimuutta itse päätöksentekoon vielä vähemmän ihmisten luottamusta siihen.

Asioiden valmistelun avoimuutta ja toimintatapoja voivat kehittää vain he, joilla valta siihen on. Päättäjiltämme vaaditaankin nyt rohkeutta tunnustaa ja tunnistaa toimittamattomat toimintatavat ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisen paikat. Kykyä tunnistaa yhteistyön paikat ja tunnustaa sen voima.

Läpinäkyvyyttä parannetaan päätöksenteon valmisteluvaiheessa vain nykyisiä toimintatapoja muuttamalla. Päätöksenteon läpinäkyvyys tekee jatkossa mahdottomaksi puolueiden pienen sisäpiirin hämärissä kabineteissa sorvaamat päätökset. Aika on jo nyt ajamassa niiden ohitse.

Hyödynnetään tämä kehitys eikä käytetä voimia sitä vastaan kamppailuun. Sitä kamppailua ei enää voi voittaa. Osallistetaan päätöksentekoon yhä useampia. Tehdään osallistumisesta nykyistä helpompaa ja vaikuttavampaa.

Asiat on helpompi hyväksyä, kun niistä oikeasti on keskusteltu ja neuvoteltu yhdessä ennen päätöksentekoa. Silloin myös päätösten perustelut tunnetaan.

Kehitetään toimintatapoja, jotka luovat ihmisille uudenlaisia, suorempia vaikutusmahdollisuuksia. Järjestetään useammin yleisötilaisuuksia ja erilaisia kyselyitä. Otetaan visioiden ja strategioiden luomiseen mukaan koko yhteisö. Kerrotaan myös valintojen vaikutukset ja seuraukset etukäteen.

Päätöksenteon muutos vaatii aikaa ja varmimmin sitä vauhdittaa käyttämällä äänioikeutta, suomalaisen edustuksellisen demokratian perinteistä keinoa.

Äänestämättä jättäminen on ääni sekin. Ääni nykyisille käytännöille. Mutta tämä muutos kyllä tulee. Sirkku Peltolan kirjoittamaa Ihmisellistä miestä lainaten, meillä pitää vain olla iloisuutta. Pitää vain mennä ohi ja olla kohtelias. Kaikki muuttuu. Aste asteelta. Ihmisellisyys tulee palaamaan myös päätöksentekoon.

Outi Pekkala

Päätöksentekoa on mietittävä yhä enemmän myös siitä näkökulmasta miltä päätöksenteko ulospäin näyttää.

#