perjantai 18.9.2020 | 22:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Paakkilanhovin myymisestä Attendolle odotetaan satojen tuhansien eurojen säästöä – Henkilökunta kokee turvattomuutta

KATARIINA ANTTILA
Ti 27.11.2018 klo 22:00 | päivitetty ke 12:39

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden kaupunki valmistelee ehdollista sopimusta Paakkilanhovin, Peltolan ja Rantalan kiinteistöjen vuokraamisesta Attendolle. Attendo on valittu yhteistyökumppaniksi kesällä suoritetun kilpailutuksen perusteella.

Vuokrasopimus olisi väliaikainen ja voimassa siihen asti, kun hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa kaupungin talouden tasapainottamisohjelmasta. Sen jälkeen mahdollinen myynti otettaisiin uudelleen käsittelyyn.

Nyt on kuitenkin päädytty odottamaan hallinto-oikeuden välipäätöstä talouden tasapainottamisohjelman toimeenpanokiellosta. Kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala sanoo, että jos toimeenpanokielto astuu voimaan, pitää kaupungin pyytää lakineuvontaa siihen, onko vuokrasopimuksen solmiminen mahdollista.

Minkälaisista sopimuksista Attendo ja kaupunki sitten ovat neuvotelleet?

Vahteala kertoo, että jos päädytään väliaikaiseen vuokraratkaisuun Attendolta peritään käypä vuokra niin, ettei kiinteistöistä ole kaupungille kustannuksia. Attendo alkaa vastata vanhusten asumispalveluitten tuottamisesta.

On todennäköistä, että Attendo ei saa yksityisenä palvelutuottajana toimilupaa Peltolan ja Rantalan toiminnan jatkumiseen, vaan asukkaat siirtyisivät Kaivopuistoon.

Kaivopuistoon siirtyisi myös osa Paakkilanhovin asukkaista, sillä yksityinen toimija ei todennäköisesti saisi lupaa jatkaa kaupungin käytäntöä kahden henkilön asuttamisesta jaettuun huoneeseen.

Lupaprosessin yhteydessä arvioidaan, onko tarpeellista rakentaa Kaivopuiston viereen toinen vastaava palvelutalo. Rakennuspaikka sille on olemassa.

Kaupunki osallistuu vanhustenhoidon kustannuksiin myöntämällä palveluseteleitä. Nykyisin hoitopäivä Paakkilanhovissa maksaa kaupungille keskimäärin 110 euroa. Seteleillä keskimääräinen hoitopäiväkustannus on 88 euroa.

50 tehostetun palveluasumisen paikan siirtyminen yksityiselle toimijalle säästää tällä laskelmalla kaupungin rahoja 390 000 euroa vuodessa.

Tavoitteena kaupungilla on Paakkilanhovin, Peltolan ja Rantalan myyminen Attendolle sekä kaupungin ja Attendon yhteisyrityksen perustaminen tuottamaan palveluita. Kauppasummaksi on neuvoteltu hieman alle 3 miljoonaa euroa.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan palveluita tuottamaan perustetaan yhtiö, josta kaupunki olisi omistanut 19 prosenttia, lain mukaisen enimmäismäärän, Vahteala sanoo.

Yhtiö voidaan kuitenkin perustaa vasta, kun kaupat ovat syntyneet. Vuokra-aikana se ei onnistu. Tästä seuraa Vahtealan mukaan harmia.

– Kaupunki olisi saanut edustajan hallitukseen, olisi päästy toiminnan sisään ja tiedetty mitä tapahtuu. Jos yhtiö olisi tehnyt tulosta, kaupunki olisi saanut siivun siitä. Tämä olisi parempi malli kuin mihin moni kunta päätyy maakuntauudistuksen jälkeen, kun paikallinen päätösvalta vanhuspalveluista häviää kokonaan maakunnalle.

– Yhtiössä kaupunki olisi voinut edellyttää Avaintes-työehtosopimusta, joka on olennaisilta osiltaan samanlainen kuin KV-tes. Jos päädytään vuokraukseen, siirrytään yksityispuolen työehtosopimukseen. Vaikka yhteisyritys perustettaisiin myöhemmin, ei kaupunki enää voi vaatia työehtosopimuksen muuttamista.

Attendon valmisteleman taustamateriaalin mukaan henkilöstön asema on muutoksessa turvattu. Kokonaispalkka ja eläketurva säilyvät samana, mutta palkkarakenne muuttuu vastaamaan Yksityisen Sosiaalipalvelualan TES:iä, ja sillä on vaikutusta muun muassa vuosilomiin.

Yksittäistä kuntalaista kiinnostaa tietenkin eniten se, miten vanhuspalveluitten siirtyminen yksityiselle tuottajalle vaikuttaisi hoidon laatuun ja asiakasmaksuihin.

– Yksityispuolta velvoittaa sama lainsäädäntö kuin kunnallistakin, Vahteala vastaa.

– Hintaan muutoksella olisi jonkin verran vaikutusta. Mikäli joutuu käyttämään Kelan asumistukea, järjestelmä suosii pienituloisia.

Vahteala näyttää Attendon tekemiä vertailulaskelmia, joissa 775 euron takuueläkkeen saajalle jää nykyisessä järjestelmässä käyttövaroja 132 euroa ja Attendolla 202 euroa.

1500 euroa eläkettä saavan asiakkaan käyttöön jää hoitomaksun ja vuokran jälkeen nykyjärjestelmässä 430 euroa, Attendolla 188 euroa.

Haapavetisten keskieläke on 1267 euroa, naisten 1150 euroa.

Onko maksuosuus sidoksissa pelkästään tuloihin vai onko myös omaisuudella merkitystä?

– Kaiken kaikkiaan vanhustenhuollon asiakasmaksukäytänteissä on sellainen epäkohta, että metsäomaisuudesta lasketaan tulovirtaa, myy metsää tai ei.

Kaupunki siis säästää satoja tuhansia euroja vuodessa, palvelun pitäisi pysyä samana, asiakasmaksuissa ja henkilöstön työehdoissakaan ei tapahdu dramaattista muutosta.

Mistä tässä sitten syntyy yksityiselle toimijalle kannattava bisnes?

– Sitä pitää kysyä Attendolta, Vahteala sanoo.

Attendon myyntijohtajaTimo Wikbergin mukaan säästöjä syntyy organisaation tehokkuudesta ja toimivista kiinteistöistä.

– Olemme investoineet ohjausjärjestelmiin ja vuorosuunnitteluun ja olemme kokonaisuudessaan tehokkaampi organisaatio.

– Tämän päivän vaatimuksiin huonosti sopiva kiinteistö vaikuttaa muun muassa henkilöstömääriin.

Wikberg sanoo, että valvova viranomainen, Valvira määrittelee esimerkiksi, mikä on turvallinen määrä yöhoitajia. Lain minimi on 30 asiakasta yhtä yöhoitajaa kohti.

– Jos kiinteistön tila ei ole helposti hallittavissa, helposti määrätään kaksi yökköä. Yhden yökön vuosikustannus on noin 120 000 euroa.

Wikberg kertoo, että Attendon lähtökohta on se, että Paakkilanhovi peruskorjataan nykyajan vaatimuksiin, mutta on varauduttu myös siihen että tilalle rakennetaan uusi yksikkö.

– Kaikille nykyisille asukkaille järjestyy jatkossa toimivat tilat.

Henkilökunta kokee turvattomuutta

Paakkilanhovin henkilökunta on kokenut muutoksen edessä epävarmuutta ja pelkoa, kertoo SuPerin luottamusmies Soile Käräjäoja.

Asiasta on keskusteltu työpaikalla paljon, ja henkilökunnan aloitteesta on muun muassa kerätty nimiä aloitteeseen vanhusten hoivapalveluitten säilyttämiseksi kunnallisensa palveluna.

– KV-Tes olisi voimassa 31. maaliskuuta 2020 saakka. Siihen asti on luvattu työtä entisillä ehdoilla, mutta entä sen jälkeen. Sitten työnantaja saa tehdä mitä haluaa. Kun muualla on ollut yksityistämisiä, on nähty miten käy, Soile Käräjäoja sanoo.

Hän kertoo palkkarakenteen muutoksen Yksityisen Sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa tarkoittavan muun muassa sitä, että korotukset ovat pienempiä.

– Siitä se palkka rupeaa pikkuhiljaa laskemaan.

– Kuntapuolella palvelu ja hoito ovat olleet laadukkaita. Se tajutaan vasta nyt, kun ne ollaan pikku hiljaa menettämässä, Käräjäoja tuumii.

Poliittisella kentällä vasemmiston, perussuomalaisten ja sinisten edustajien kanta on ollut, että Haapaveden pitäisi tuottaa vanhusten asumispalvelut kunnan omana työnä, kunnes ne sote-uudistuksen myötä siirtyvät maakunnan toteutettavaksi. Myymisen kannalla oli Keskusta ja Kokoomus.

– Kaipaisin enemmän tietoa siitä, mitä maakuntauudistuksessa tapahtuu. Minun tiedoissani on myös suuria aukkoja siinä, mistä säästöjä tulee, vasemmiston valtuutettu Outi Pekkala perustelee.

– Kenenkään ei ole pakko ottaa palveluseteliä, ja silloin kunnan on järjestettävä tuettu palveluasuminen omana toimintana.

– Monopolit eivät ole ikänä hyväksi. Haapavedellehän ei jäisi Attendon lisäksi kuin pieni Kartanonväki. En usko että kilpailun puuttuminen tekee hyvää laadulle.

Pekkala sanoo, että olisi itse etsinyt säästöjä mieluummin kouluverkkoratkaisuista.

– Kouluverkosta tulevat säästöt olisivat olleet rakenteellisia säästöjä kaupungille myös maakuntauudistuksen jälkeen. Vanhuspalvelujen säästöt menevät maakunnalle.

#