sunnuntai 9.8.2020 | 05:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavedeltä nimettiin jo neljäs eduskuntavaaliehdokas – Halu parantaa sosiaaliturvaa innosti Outi Pekkalan politiikkaan

KATARIINA ANTTILA
La 24.11.2018 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto nimesi lauantaina syyskokouksessa haapavetisen Outi Pekkalan kansanedustajaehdokkaakseen.

Pekkala on jo neljäs ensi huhtikuun vaaleissa eduskuntapaikkaa tavoitteleva haapavetinen: Aikaisemmin kisaan ovat ilmoittautuneet keskustan Antti Rantakangas, kokoomuksen Pauliina Valkovirta ja sinisten Jarmo Viinala.

– Saadaan vaalipaneelit pidettyä paikallisten kesken, Pekkala naureskelee. Hän toivoo, että näin monta paikallista ehdokasta nostaa haapavetisten äänestysaktiivisuutta.

Outi Pekkala on 55-vuotias syntyperäinen haapavetinen. Isä on Mieluskylältä, Ahti Pekkalan serkku, äiti Partaperältä. Outin lapsuudessa perhe muutti kirkolle.

Outilla tulee ensi vuonna täyteen 35 vuotta Kelan palveluksessa. Hän on ollut muun muassa Kelan Ylivieskan ja Oulaisten toimistonjohtaja.

Tällä hetkellä hän on ainoa vakituinen työntekijä, joka työskentelee Kelan Haapaveden toimipisteessä. Asiakaspalvelussa käy parina päivänä viikossa väkeä muualta.

Organisaatiomuutoksia on Kelassa tapahtunut niin tiheästi, että hänen on tarkistettava tietokoneelta nykyinen tittelinsä.

– Odotapa pieni hetki. Etuuskäsittelypäällikkö. Käytännössä johdan Kokkolasta Lappiin ulottuvan vakuutuspiirin sairaspäivärahapäätösten tekemistä ja kehitän sitä. Ennen alueeni oli pienempi ja toimenkuva laajempi.

– Kuntoutus, syrjäytymisen ehkäisy ja työkyvyn palauttaminen on ollut minulle työuralla tärkeä asia ja olen ollut tällä alueella monessa ohjausryhmässä tekemässä moniammatillista yhteistyötä kuntoutuksen kehittämiseksi.

Politiikkaan Outi päätti lähteä viime kunnallisvaaleissa, koska koki ettei sosiaaliturvan nykyinen linja ole oikea ja ajatteli vuosien aikana kertyneen sellaista tietoa, josta voisi olla yhteisistä asioista päätettäessä hyötyä.

Hän ei ole Vasemmistoliiton jäsen vaan lähtee vaaleihin puolueen listalta mutta sitoutumattomana, niin kuin hän on Haapaveden kaupunginvaltuustossakin.

– En koe itseäni puolueihmiseksi. Mulle ei pysty sanomaan, että pitää olla ryhmäpäätösten takana, mutta olen kokenut vasemmiston arvot ja ajatukset perustulosta, yhdenvertaisuudesta ja tulevaisuudesta lähimmäksi omiani.

– Puhutaan, että meillä on ilmainen terveydenhuolto. Onhan se ilmainen esimerkiksi minulla, kun kuulun työterveyshuollon piiriin. Mutta kun jouduin käymään OYS:ssa, huomasin jo matkakorvaushakemusta tehdessäni, että omavastuu on niin korkea etten saa mitään Kelalta ja lisäksi maksoin 40 euron poliklinikkamaksun. 100 euroa meni rahaa. Siinä kävi mielessä, että paljonkos se työmarkkinatuki onkaan!

– Jos on työtön, joutuu käytännössä heti hakemaan toimeentulotukea, jos jotain sattuu. Sosiaaliturvan taso on niin alhainen, että sitä paikataan koko ajan toimeentulotuella.

– Järjestelmä on myös liian monimutkainen. Sanotaan että työttömät eivät ole valmiita työhön. Mutta miten lähdet töihin, jos et tiedä mitä toimeentulolle tapahtuu.

Outi on huolissaan uutisista, joitten mukaan perheen sosiaalinen tilanne vaikuttaa koko ajan enemmän ja enemmän koulumenestykseen. Hän on vuosi vuodelta tullut vakuuttuneemmaksi siitä, että yhteiskunnan tasa-arvoa edistetään parhaiten panostamalla varhaiskasvatukseen ja peruskouluun.

– Jokaisella pitää olla samat mahdollisuudet opiskelemalla parantaa elintasoaan. Ei voi olla niin, että vain hyväosaisten lapset opiskelevat.

Haapaveden kuntapolitiikkaa Outi on nyt seurannut parin vuoden ajan valtuustossa ja kaupunginhallituksessa.

– Minusta ei ole hyvä, että yhdellä puolueella on määräenemmistö. Päätökset ovat lopulta hirveän harvojen ihmisten tekemiä. Se että keskusteltaisiin ja päätettäisiin yhdessä olisi terveempää.

– Minä olen haapavetinen, ja haluan että lapseni ja lapsenlapsenikin pystyvät asumaan tällä. Mutta silloin täällä pitää pystyä hoidattamaan itsensä ja käymään koulut. Ja teitten pitää olla kunnossa.

Outi on tyrmistynyt Oulaskankaan alasajosta.

– Eihän valtio voi omilla toimenpiteillään ajaa alueellista eriarvoistumista! Valtionhallinto on vienyt työpaikkoja koko ajan keskittämällä.

Outin oma, yksinäinen työpaikka on siitä surkea esimerkki.

– Täällä on ollut kuusi työpaikkaa. Jokainen menetetty työpaikka näkyy Haapaveden verokertymässä.

Outi Pekkala

55-vuotias

laskentatoimen merkonomi, Kelan esimiestutkinto

2 lasta, 1 lapsenlapsi

asuu 3 sukupolven taloudessa isänsä ja 27-vuotiaan lievästi kehitysvammaisen tyttärensä kanssa.

#